Csöpögős narancs

Kaptam egy nagy adag fán érett narancsot, egyenesen Szicíliából. Nincs a héja kezelve, így minden része nyugodtan felhasználható, leveses és mézédes, pont olyan, amilyet pár éve Siracusa környékén a fáról szedtem. (ha minden, minden jól megy, lehet, hogy lesz belőle … Tovább Tovább

(ha minden, minden jól megy, lehet, hogy lesz belőle sok, és akkor lehet majd venni is). Olyan desszertet szerettem volna, amely a legjobban visszaadja a narancs ízét, azaz tömény narancsos és édes, hogy valami vigaszom legyen ebben a hetek óta tartó ködös szürkeségben. A narancsos karamellel átitatott süti igazi orvosság lett, próbáljátok ki Ti is! Villámgyors.

Hozzávalók: 10 dkg kétszerfogós rétesliszt (BFF55), 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál joghurt, 2 narancs reszelt héja, 2 egész tojás, 2 tojássárgája; narancsos karamellsziruphoz: 5 evőkanál cukor, 2 narancs leve

1. Keverjük össze a a sütemény hozzávalóit, öntsük kivajazott, lisztezett sütőformába/formákba
2. Süssük 180 fokra melegített sütőben kb. 30-40 percig. (az idő függ attól, hogy egyben vagy kis tálkákban sütjük!)
3. Készítsük el a szirupot: a cukrot 3-4 csepp vízzel melegítsük, mikor közepesen sötétre karamellizálódott a cukor adjuk hozzá a narancsok facsart levét, melegítsük tovább, míg újra folyékony nem lesz a karamell, gyöngyözve forraljuk a szirupot 4-5 percig
4. A kész süteményt locsoljuk meg még a formában a sziruppal, hagyjuk kihűlni. (késsel ki réseket vágtam a sütik tetejébe, azaz kifordítva az aljába, ami nem fog látszódni, hogy jobban szívja a szirupot)

 
 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. Jujjj, de guszta kép! :-)))
    És azok a kis formáid! Azokat IS nagyon megkívántam! Nagyon egyediek. Kincs vagy kapható valahol? Ez a kétszerfogós liszt számomra újdonság. Sima rétesliszt nem jó hozzá?

    2011. 02. 03.
  2. Anonymous mondta:

    szia dolce kriszta, leírnád h kb. hány ml volt a “két narancs leve”? annyira különböző narancsokat lehet kapni…. és ha belefér, esetleg azt is, hol találtad ezeket a gyönyörű formákat? 🙂 köszi, tm

    2011. 02. 03.
  3. Nem csak a desszert lehet isteni, de azok a formák… nagyon szépek!

    2011. 02. 03.
  4. Forma keltette fel az én érdeklődésem is. Van lelőhelye, vagy régi kincs?

    2011. 02. 03.
  5. Hű de finom lehet!A narancson látszik, hogy mennyire leveses.A formák is gyönyörűek.:-)

    2011. 02. 03.
  6. kistimi mondta:

    Csodás formák! Engem is érdekelne honnan szerezhető be, esetleg tőletek?:-))))

    2011. 02. 03.
  7. ystar mondta:

    Gyönyörű kép, fantasztikus formák…(honnan?)

    2011. 02. 03.
  8. Hát ez a készlet valami zseniáliás! De látom nem én vagyok az egyetlen, aki megkívánta!!!!

    2011. 02. 03.
  9. A narancslé kb. 1,5 dl legyen.
    A formák De Buyerek, van hozzá egy őzgerinc is, gyönyörűek. Nászajándékba kaptuk a gimis barátnőimtől 9 éve

    2011. 02. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.