Paprikaleves

Szombat ebédre 5-féle krémlevest ettünk. Fotóztam őket, és nem akarom magam fényzeni, de mind nagyon finom lett, muszáj volt megenni őket. Pedig elsőre nem lelkesedtem 100%-osan a februári témámért a NLK-ba, miszerint krémleveseket kell készítenem. A végére pedig teljesen belelkesedtem. … Tovább Tovább

Ez a paprikás ízlett a legjobban, ennek a receptjét felteszem ide előre, a lap csak 2 hét múlva jön ki.
A paprikakrémleveshez a gazpacho-nál már jól bevált fűszeres kenyérrudat használtam levesbetétnek, tökéletesen passzolt hozzá. Tudom, a kápia nem egy tipikus téli termék, de ez a leves nagyon jó melengető a hideg időben. Nekem korábban volt nyárról lefagyasztva kápiakrémem (a “zöldséglével felöntés” pontig ugyanúgy készítettem, mint ezt a levest), ha valakinek akad véletlenül ilyen, ezt is használhatja alapnak a leveshez.

Hozzávalók: 0,5 kg kápia paprika, 1 fej vöröshagyma, fél dl száraz fehérbor, olívaolaj, só, bors, 2 evőkanál mascarpone, kenyérrúdhoz: 4 szelet toastkenyér, olívaolaj, szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.), tengeri só

1. A paprikák csumáját szedjük ki, majd 200 fokos sütőben süssük kb. 25-30 percig. Ha teljesen kihűltek szedjük le a héját.
2. Kockázzuk fel a hagymát, olívaolajon kis lángon kezdjük el pirítani, mikor már üveges öntsük rá a bort, forraljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a megpucolt, feldarabolt paprikát is.
3. Öntsük fel 1 liter zöldséglével, lefedve főzzük 25 percet, majd turmixoljuk le, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mascarponét.
4. Közben vágjunk hasábokat a kenyérből, Egy serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük bele a fűszereket, sót. Kicsit pirítsuk meg a fűszereket, majd tegyük bele a kenyérrudakat, és enyhén pirítsuk meg őket. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat róla

 
 
 
 
Megosztom
 

20 megjegyzés

  1. Oleg Kosevoj mondta:

    Kívánom.
    Bár az 50 kg parika ijesztő…))

    2011. 01. 17.
  2. Anonymous mondta:

    Jesszusom…erre a receptre vártam már mióta! (még ha nem is tudtam róla, hogy erre várok…) :)))
    Egyszer ettem a Csalogányban egy paprikalevest (belugalencsével és posírozott tojással)… azóta is sokszor eszembe jut! Mindenképp kipróbálom! Köszi
    üdv
    Petra

    2011. 01. 17.
  3. 3 perce jöttem haza 3 gyönyörű kápiával. Lehet, hogy leves lesz belőle 😉

    Nagyon helyesek ezek az edénykék. Zománcosak és lejött róluk a glazúr vagy agyag/kerámia és direkt hiányos a máz?

    2011. 01. 17.
  4. Oleg: Amíg nincs mellette, hogy hány adagnak is kell lennie, teljesen korrekt lehet – bár 1 liter folyadékkal kétségtelenül sűrű lesz. 🙂
    Tényleg jól hangzik, lassan beindul nálunk is a krémleves “szezon”, majd kipróbálom.

    2011. 01. 17.
  5. Hááát… én öt kilóból csináltam, jó sűrű lett… 😀

    2011. 01. 17.
  6. Mondjuk mi nyaranta simán megsütöttünk egy zsák (15-20 kg) paprikát. Aztán persze lefagyasztottuk.

    2011. 01. 17.
  7. Leush mondta:

    Húúú, ez nagyon finomnak látszik, igazán étvágygerjesztő kép. Apropó, meg vagy elégedve az új géppel? Visszaolvastam az első bejegyzést ezzel kapcsolatban, és akkor aggályaid voltak a kevesebb AF pont miatt. Beigazolódott, vagy nem jelent számottevő hátrányt?
    Üdv,
    Leush

    2011. 01. 18.
  8. Anonymous mondta:

    Mi van a januári NLK-val? Nincs is, vagy csak én nem találom?

    2011. 01. 24.
  9. nincs, a decemberi mindig összevont szám í8ahogy a július-augusztusi is) 10 szám van egy évben

    2011. 01. 24.
  10. Kedves Kriszta!
    Már a NLK előtt is ismertem a blogodat, és időnként sütök-főzök innen ezt-azt. A siker mindig garantált 🙂
    A NLK-ban eddig is a Te cikkeid tetszettek a legjobban: ahogy azt már itt a blogon is megszokhattuk, a receptek egyszerűek, a fotók pedig elképesztően gyönyörűek (szerintem klasszisokkal színvonalasabbak, mint a többieké).
    A februári NLK szerintem gyengébb lett, mint szokott. Végiglapoztam, és nagyjából csak a Te összeállításaid fogtak meg. Azok viszont nagyon. Megfőztem már a körtés zellerkrémlevest – fantasztikus volt! Már be is írtam a kis receptesfüzetembe. És már vár a kukorica is a sorára, hogy valamikor currys krémlevessé avanzsáljon.
    De amiért most igazándiból elkezdtem írni ezt a kommentet: tegnap volt a férjemmel a 15 éves évfordulónk. Sajnos a nagyszülők lebetegedtek, nem volt, akire rábízzuk a gyerekeket, hogy elmehesünk kettesben vacsorázni, így jövő hétre halasztódott az éttermezés. Elkezdtem hát gondolkodni, milyen meglepetés kéne az adott napra. Talán egy torta? Aztán a Te “Romantikus vacsora” összeállításod adta az ötletet, hogy ha nem is kettesben, és nem is étteremben, de legyen egy emlékezetes vacsi aznap.
    Gyönyörűen megterítettem, gyertyafény, halk zene, még menüsort is írtam 🙂
    Előételnek a csirkemájparfét készítettem el, amit a ricottakrémnél bemutatott fotó alapján szivecske alakú crostinivel tálaltam – ez a négyéves lányomnak is nagyon tetszett 😉 A fő fogás a sült kacsamell volt, karamelles körtével. Még soha nem sütöttem kacsamellet, ezért izgultam kicsit, de bíztam, hogy ha követem a leírást, sikerülnie kell. És így is lett. A kacsamell olyan volt, amilyennek lennie kell: kívül ropogós, belül rózsaszín. Tökéletes! 🙂
    Desszertnek saját kútfőből dobtam össze egy málnás joghurttortát, mert volt egy fél vödör török joghurt a hűtőben, ami már igencsak elhasználásra kívánkozott.
    Nem értek a borokhoz, de karácsonykor Vayi Cuvée-t ittunk, és annyira ízlett mindkettőnknek, hogy tegnapra is ebből vettünk egy üveggel. Ha illett ‘hivatalosan’ a menühöz, ha nem, nekünk most is nagyon ízlett 🙂
    Szóval összefoglalva: a vacsora remekül sikerült! Hálásan köszönöm Neked az ínycsiklandó recepteket!
    A férjemtől egész vacsora alatt csak ezt hallotam: “mmm” “mmm”. Ritka, hogy ő túlzásba essen a dicséretekkel, de tegnap egyrészt látszott rajta, másrészt többször is elmondta, hogy NAGYON-NAGYON finom lett minden 🙂
    Mikor a facebookra feltett pár fotót, volt aki megkérdezte, hogy hol voltunk 🙂
    Még egyszer köszönet mindenért, további sok sikert a munkádhoz – a NLK-ban és azon túl is!

    2011. 02. 16.
  11. Lívi!

    Nagyon örülök, hogy ilyen sikert arattál a menüvel és emlékezetes lett a 15. évforduló. : ))
    A levesek közül a paprikásat ajánlom nagyon, nekem ez ízlett a legjobban!

    2011. 02. 19.
  12. Anonymous mondta:

    Én azt szeretném kérdezni, hogy a receptben megadott mennyiségből hány főre elég leves készül?
    Köszi!
    Zita

    2011. 04. 03.
  13. Anonymous mondta:

    Ja és még egy kérdés.:) A turmixolás az még melegen a főzőedényben történik?
    Köszi!
    Zita

    2011. 04. 03.
  14. Zita!

    4 főre szól a recept, 2,5 dl adagokra. Igen, az edényben melegen kell turmixolni

    2011. 04. 04.
  15. Visszajelzés: Sültpaprika-krémleves « Sült Paprika

  16. Anita mondta:

    Kedves Krisztina,
    üveges sült paprikából is el lehet készíteni?

    Köszönöm,
    Anita

    2014. 01. 30.
  17. Kriszta mondta:

    Szerintem igen, cspegtesd jól le, úgy dobd a hagymára. A fűszerezésen lehet, hogy kell módosítanod, ha ecetes lében van a paprika, lehet, hogy nem nagyon kell akkor bor hozzá, mert az enyémnél az adta a savanyks ízt.

    2014. 01. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.