Csicsókacsipsz

A recept szerzői joga a férjemé, sőt a kivitelezés is az ő nevéhez fűződik. (Valljuk be, nem volt ez azért annyira bonyolult dolog). De az ötlet kétségtelenül nagyon jó, ilyen finom chipset még sosem ettem.A vékonyra szelt, ropogósra sült gyökérzöldség … Tovább Tovább

A vékonyra szelt, ropogósra sült gyökérzöldség íze megsokszorozódott a grillezéstől. Aki ismeri a csicsókát, szerintem el is tudja azonnal képzelni, hogyan jön ki ennek a nem hétköznapi zöldségnek az édeskés íze a sütéstől. Enyhe az idő, a talaj felengedett, lehet újra csicsókát kiásni, akinek van, vágjon bele. A piacon láttam csicsókát, szép pénzt kértek érte. Ez abból a szempontból persze érthető, hogy nem lehet túl nagy a kínálat, de mivel nekünk itthon több kiló lapul a föld alatt (ennek a nagy része ott is marad és jövőre még több lesz belőle), nem értem, mi kerül rajta 600-700 forintba.
(ha valaki szeretne otthonra ültetni és nem talál magot, ha tudja a szaporítás módját, szívesen adok pár tövet, gumót, vagy ami kell a sokszorosításához)

Hozzávalók: 30 dkg nagyméretű, nem túl göcsörtös csicsóka, só

1. Sikáljuk meg alaposan a csicsókát, hámozni nem szükséges
2. Kenyérszeletelővel vagy uborkareszelővel szeljük egészen vékonyra (kb. 1 mm)
3. Kontaktgrillben (olaj nélkül) süssük ropogósra


 
 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. ööö…ismét egy csicsókás recipé. amit ezúttal is kipróbálnék. Mo-on miért lehet kapni, s itt miért nem?
    Gabojsza is felajánlotta, hogy adna, csak nekem mostanság nincs utam arrafele. brühühűűűű
    (na, majd megkérem Anyukám vegyen pár gumót, úgy is megy Pestre, mostanság szül a húgom….majd ő szépen meghonosítja itt)
    amúgy a Wikipédia szerint ugyanúgy szaporítható mint a burgonya.

    2011. 01. 19.
  2. Anonymous mondta:

    Az Örs vezér terén a Cédrus piacon 400 Ft-ért vettem csicsókát (hátul a bal folyosó bio-boltjában). Tavaszig ígérték, hogy lesz folyamatosan.

    2011. 01. 19.
  3. Köszi az infót! Az már azért jóval jobb ár. Bio zöldség/gyümölcs ügyben én is ajánlom azt a zöldségest, nagyon jók az árai

    2011. 01. 19.
  4. Anonymous mondta:

    A Lehel piac földszintjén, a középső mozgólépcső mellett, szemben a hal és aszaltgyümölcs árusokkal szintén árul egy nagyon kedves, idős bácsi 300ft/kg áron. Minden szerdán és szombaton kint van.

    2011. 01. 19.
  5. Tök jó! Kipróbálom. Nálunk rengeteg van a piacon, nénik árulják, 200 Ft-os áron. Zalában nagyon népszerű ez a finom gyökérzöldség.

    (A fotók pedig gyönyörűek!)

    2011. 01. 19.
  6. Anonymous mondta:

    én is elástam négy gumot tavasszal de ősszel nem mertem hozzá nyúlni mert csak 3-4 szár nőtt. Hogyan szüreteled?

    2011. 01. 20.
  7. enef mondta:

    A biopiacon Gyöngyösi Sándornál kapható a legszebb és legjobb (persze Krisztáék után 🙂 csicsóka 200 és 300 között mozog az ára, magad válogathatod. Egyébként Sándor laskagombát és shitake gombát is termel, nagyon megbízható minőségben.
    Címe: 6116 Fülöpjakab tanya 628 sz.
    Tel. +36 20 926 4511

    2011. 01. 22.
  8. Szia!
    azt szeretném kérdezni, hogy szerinted mit rontok el, ha nekem nem lesz ropogós ?
    a vékonyak sem 🙁
    finom így is, de én ropogósat szeretnék 🙂
    köszi,
    nóra

    2011. 03. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.