Panforte

Tíz évvel ezelőtt lehetett, mikor első nagy olasz utunkon jártunk férjemmel, hogy a mesés Siena város (azóta is a kedvencem, kötelezően megnézendő város, Duccióstul, mindenestül) környékén autózva, azt hittem meghibbantam, csokoládészagot éreztem a levegőben. Mindezt a szép, dimbes-dombos, ciprussorokkal övezett … Tovább Tovább

Mindezt a szép, dimbes-dombos, ciprussorokkal övezett képeslap toszkán táj kellős közepén. Két kanyarral odébb kiderült, nem én bolondultam meg, hanem egy panforte készítő üzem közelében autóztunk el. A panforte a város jellegzetes édessége, történelme egésze a 13. századig nyúlik visssza, jellegzetes toszkán, karácsonyi édesség, sok-sok csonthéjassal, kandírozott citrusokkal, fűszerekkel és mézzel. Ma olyannyira elterjedt eme olasz cukrászati remekmű, hogy már egész évben, az ország szinte minden vidékén kapható. A panpepato és a panettone mellett a legjobb olasz karácsonyi desszert. Receptje a Dining Guide-on olvasható.
És egy hír a webshopról (csak amíg nem készül el a FB profilja) olasz, papír panettone sütőformák érkeztek, korlátozott mennyiségben. Recept hozzá pedig hírlevélben lesz.

 
 
 
 
Megosztom
 

35 megjegyzés

  1. Ez valami mennyeien néz ki!Sosem tudom eldönteni,hogy a receptekért vagy a fotókért vagyok oda jobban:)

    2010. 12. 09.
  2. jy mondta:

    Anett hozzászólását ismételném, szóról szóra. 🙂
    Judit

    2010. 12. 09.
  3. Aki guglizás nélkül leírja a pandoro, panettone, panforte és panpepato fontosabb jellegzetességeit, kap tőlem egy virtuális puszit.
    (nők előnyben, a házigazda nem jácchat):)

    2010. 12. 09.
  4. sens mondta:

    a papírok közül már egyik sincs készleten ..:(
    lesz még ?

    2010. 12. 09.
  5. Szupergyors volt a regisztráció a boltodba, köszönöm! A kívánságlistára írt panettoneformák, remélem, megérkeznek ünnepek előtt, ha nem, az sem tragédia :o)

    2010. 12. 09.
  6. Anonymous mondta:

    Szia!

    A fűszerekhez tudnál megadni körülbelüli mennyiséget? Amikor elsőre készítek valamit, szeretem, ha van támpont, aztán másodszorra, már tudom alakítani. 🙂

    Köszi előre is!
    Ágnes

    2010. 12. 09.
  7. Milyen rég készülök már ezt megsütni, de mindig csak halogattam. Istenien néz ki az már igaz.

    2010. 12. 09.
  8. Kb. 200 db forma volt, 1 nap alatt elkapkodtátok : ) Hétfőtől lehet újra rendelni

    2010. 12. 09.
  9. Kriszta, szeretnék formát, de annyira szar a netem, hogy alig viszi az oldaladat. tudsz segíteni? nagyon kéne karácsonyra jó pár db.

    örökhála
    zsófi

    2010. 12. 09.
  10. Kriszta ez gyönyörű, szeretném megsütni, egy kérdésem van: ostyalap alatt melyiket érted? Az egész hártyavékony fehér színűt? Mert olyat tavaly kaptam, de csak apró korong, és picit nagyobb téglalap alakút. Hol vehetnék nagyobb méretben? (itt ugye azt írod, hogy 20 cm átmérőjű lesz a süti)

    2010. 12. 10.
  11. En nagyon szeretnek hirlevelet kapni de nem talalom hol lehet feliratkozni ): Biztos nagyon bena vagyok de segits rajtam legyszi!

    2010. 12. 10.
  12. Edit mondta:

    Kriszta, nem tudnál közzétenni egy panettone receptet is? lehet talalni a neten is, de nem biztos h pont olyan illllllatos, foszlos es puha lesz mint az amit a hipermarketekben lehet kapni … Mi a titka az igazi panettonenak???? Koszi szepen

    2010. 12. 12.
  13. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!Olvastam a receptjeidet a Szuflè magazinban.Lenne egy kérdésem a kókuszos-marcipános kekszről,hogy meddig tartható el,tehát Karácsony előtt hány nappal lehet kisütni?Köszönöm előre is.Kati

    2010. 12. 12.
  14. Cookiemonster!

    Vagy regisztrálsz, vagy az oldalsó menüsorban (a nyitóoldalon nem, de beljebb mindenhol) találod a hírlevélre feliratkozást. Név, e-mail kell hozzá

    Edit!
    Hírlevélben lesz a recept hamarosan

    Kati!
    3-4 nappal korábban bőven, sütisdobozban kicsit visszapuhul, inkább csak letakarva tartanám

    2010. 12. 12.
  15. És nekem egy arrabiata receptet?
    Tudom, hogy nem éppen karácsonyi, de annyira ennék egy jó arrabiátát.
    Köszi!

    2010. 12. 13.
  16. Anonymous mondta:

    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!Kati

    2010. 12. 13.
  17. Szia!

    Lenne egy kérdésem/kérésem, a fehércsoki szalámi receptedet linkelhetném a blogomba? Nemrég akadtam rá a receptre és ma el is készíteném!

    2010. 12. 13.
  18. Csupa csoki!
    persze, csak legyen aktív link! köszi

    Juci!
    jogos, bár én nem nagyon szeretem, inkább az amatriciana a kedvencem. (ebbe is teszek néha egy kis csípőset). Ezt megtalálod a blogon

    2010. 12. 13.
  19. Rendben, még egy kérdésem lenne. Bár elég régen tetted fel a receptet, de meg tudnád mondani, hogy milyen kekszet használtál? Én sima háztartási keksszel csináltam és boci csokival, de nem lett olyan szép fehér, inkább barnás lett a színe, bár nagyon ízlik, és ami a legjobb, hogy pár percet alatt kész is lett!

    2010. 12. 13.
  20. Dike mondta:

    Kriszta! Ezekben a papír formákban önállóan lehet sütni a panettonékat (tehát megtartja a tésztát) vagy ez inkább csak betét mint a muffinkapszli? Köszi a választ!

    2010. 12. 14.
  21. Kedves Kriszta,
    a Szuflé magazinból (ami egyébként kiváló) megcsináltam a Háromsajtos penne sütőben sütve című tésztaságot. Hát… Nekem nem jött be: a tetején lévő penne kiszáradt, a tojás a sajttal rántottává lényegült át. Nem kevés a receptben lévő fél liter tej hozzá? Csak azt a jó sok sajtot sajnálom. üdv
    Ágnes

    2010. 12. 15.
  22. Anonymous mondta:

    Ezt a Google csoportot választotta ki a rendszer. Meglepődtem. Bocs. Ágnes

    2010. 12. 15.
  23. Ágnes!

    Sajnálom, hogy nem ízlett, nekem a teteje pont olyan lett, mint bármelyik sütőben sült tésztáé, belül, meg mint egy frittata, vagy ha nálunk ez jobban ismert mint a sütőben sült sajtos tészta. : )
    Az elkészítés gyorsasága miatt, illetve hogy nem kell külön vízben főzni a tésztát nekem nagyon tetszett, de ízlések és pofonok.. remélem, nem kellett kidobni

    2010. 12. 15.
  24. Anonymous mondta:

    Feljebb kérdeztem, de nem kaptam választ, hátha most. 🙂
    Kb. mennyit tettél bele az egyes fűszerekből? Főleg a bors érdekelne…

    Köszi!
    másik Ágnes 🙂

    2010. 12. 15.
  25. bocs, pedig olvastam, de kimaradt

    borsból 3-4 tekerésnyit a darálóval (kb. fél mokkásk.), szerecsendióból egész kevés, korianderből, gyömbérből és szegfűborsból 1-1 csapott mokkáskanál, fahéjból talán kicsit több.

    2010. 12. 15.
  26. Anonymous mondta:

    Köszönöm a választ! Biztos kipróbálom, mert nagyon jól néz ki!

    Ágnes

    2010. 12. 15.
  27. Én is feljebb kérdeztem, hátha most jön rá válasz:)
    Azt szeretném tudni, hol lehet kapni ekkora méretben a vékony ostyát amin sütötted a panfortét?
    Köszi!

    2010. 12. 16.
  28. Szeretnék érdeklődni, hogy idén mikor lesz rendelhető a panetotte sütőforma?
    Előre is köszönöm a választ.
    üdv
    Andrea

    2011. 10. 19.
  29. Visszajelzés: Last minute saját készítésű karácsonyi ajándékok a konyhádból | Vigyázz Kész Főzz

  30. Visszajelzés: Last minute saját készítésű karácsonyi ajándékok a konyhádból | Vigyázz Kész Főzz

  31. Lívi mondta:

    Kedves Kriszta, a Dining Guide 404-es hibát ír, nem találom az oldalon a receptet 🙁 elérhető valahol?

    2016. 07. 10.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Sajnos az archívomban sem találom hirtelen a receptet.

      2016. 07. 11.
  32. Viki mondta:

    Kedves Kriszta, én is nagyon keresem ezt a receptet, de sajnos a hivatkozott oldalon nem elérhető:( más oldalakon pedig nem találtam olyan szuper megbízhatót, mint ez. Tudsz segíteni?

    2016. 12. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.