Karácsonyi rétes

Régi szakácskönyv úgy határozná meg ezt a receptet, hogy a lusta háziasszony legjobb karácsonyi édessége. Én inkább azt mondanám, az elfoglalt nő karácsonyi, extra finomsága. 15 percnél nem igényel több előkészületet, a végeredmény pedig önmagáért beszél. A receptet ebből az … Tovább Tovább

A receptet ebből az aszaltszilvás tortából alakítottam, méghozzá azért, mert nagyon-nagyon finom a töltelék, de tudom, sokan nem biztos, hogy nekiállnak omlós tésztát gyúrni. (pedig az sem bonyolult). Leegyszerűsítettem úgy, hogy a finom aszalt gyümölcsös töltelék réteslapba kerül, ezzel lespórolunk egy konyhai műveletet, nyerünk néhány tiszta edényt és plusz 20-30 percet. Tudom, ilyenkor ez is számít. Karácsonykor 4-5 féle dolgot sütök egyszerre (és akkor a főzésről még nem is beszéltünk), nekem is jól jön egy-egy gyors finomság.

Hozzávalók: 1 csomag réteslap (6 lapos), 20 dkg aszalt szilva, 20 dkg aszalt feketecseresznye, 5 dkg koktélcseresznye, 1 tojás (+ egy fél a kenéshez), 5 dkg vaj, 3 dkg darált dió, 3 dkg cukor, 1/2 dl cseresznyelikőr, 1 dl víz

1. Az aszalt szilvát aprítsuk fel, keverjük össze az aszalt cseresznyével és az összevágott koktélcseresznyével. Öntsük rá a vizet, a likőrt, a diót és a cukrot. főzzük a keveréket, míg a gyümölcsök visszapuhulnak.
2. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a vajat és az enyhén felvert tojást
3. Tegyük a tölteléket a kitekert réteslapba, szorosan tekerjük fel, kenjük meg tojással (szebben, mint én) majd süssük 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig.

Tipp: A sütéshez vékony háztartási fonallal kössük össze óvatosan a rétes két szélét. A megsült rétesen cseréljük ki ezt a zsinórt szép, karácsonyi szalagra, díjnyertes lesz a sütink

 
 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    a cseresznyét mivel lehetne helyettesíteni? likőrileg is persze.

    éljenek az 5perces-dezseniális receptek!

    Helga

    2010. 12. 16.
  2. Lehet csak nekem nem “jött át” :o), de nem világos számomra, hogy a tölteléket egyenletesen elosztod a réteslapon és úgy tekered fel, vagy pedig a kitekert lap egyik szélére halmozod “rúd alakban” a tölteléket és úgy tekered fel – így a töltelékben nem lesz tésztaréteg.

    Köszi :o)

    2010. 12. 16.
  3. Anonymous mondta:

    ÓÓÓ, hát elkészült a rétes verzió? Ugye milyen szuper? (nálam is az időhiány miatt került sor a rétes-megoldásra /szintén két kisgyermekem van :)/, meg valahogy ez a töltelék egyszerűen “ordított” a réteslapért! Sajna én még mindig nem tudtam a tortádat megcsinálni, de a karácsonyi menüben garantáltan helyet kap!
    Zsófi, aki a szilvatortánál kommentelt

    2010. 12. 16.
  4. Hm… a rétes mindig jó ötlet! 🙂 Ráadásul én is ezt a nem “tocsogós” verziót szeretem (nincs tejfölözve, tojásozva a teteje), mert irtó finom ropogósra tud megsülni és nagyon könnyű, szinte diétás süti. I love rétes! 🙂

    2010. 12. 16.
  5. A szeletekről nem készült kép?
    Ez a szaloncukros megoldás nagyon jó ötlet.Először nem jöttem rá,hogy ez maga a réteslap,azt hittem sütőpapír:)De így zseniális!

    2010. 12. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.