Jota

Triesztről szóló beszámolómban már említettem a helyi levest, a jotát. Tipikus téli leves, ahogy erősödik a Bora egyre gyakrabban kerül a helyiek asztalára. A receptet már akkor ígértem, nálunk most jött el az ideje, hogy megfőzzem, pufi kabátban is folyamatosan … Tovább Tovább

A receptet már akkor ígértem, nálunk most jött el az ideje, hogy megfőzzem, pufi kabátban is folyamatosan fázok. Nagyon egyszerű, laktató, melengető leves. És végre egy olyan olasz recept, amely nagyon közel áll az “átlag” magyar gyomorhoz. Ez persze nem véletlen, hiszen a recept biztos, hogy nem olasz eredetű, ahogy Trieszt sem mondható csak olasznak, inkább úgy lehetne röviden leírni, egy nagyon szerencsés közép-európai keveredés fogadja itt az utazókat. A leves nagyon jó, a gyerekek is szerették, felvettük a téli menüre.
Tipikusan az a leves, amelyre ahány ház, annyiféle recept létezik. Én csak szalonnával készítettem, de tehetünk bele füstölt disznóhúst, vagy akár kolbászt is (bár nem tennék bele paprikás dolgot). Én tettem hozzá egy kevés farro-t (tönkölybúzaszem), ezt árpagyönggyel helyettesíthetjük, ha szeretnénk gazdagítani a levest.

Hozzávalók: 30 dkg száraz bab (tarka), 30 dkg savanyú káposzta, 30 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 szál répa, 1 szál zellerszár, 15 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna, só, bors, mk. köménymag, 1-2 babérlevél, 2-3 zsályalevél, 5 dkg farro (árpagyöngy)

1. A babot áztassuk be egy éjszakára, majd másnap öntsük le a vizet róla
2. Pirítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a babot, ízesítőnek a répát, zellert, babért, zsályát, köményt, és öntsük fel 4x-es mennyiségű vízzel. Lefedve főzzük 1,5 órán át
3. Adjuk hozzá a káposztát (ha kell öntsünk még rá vizet), főzzük vele 20-30 percet, majd a pucolt, kockázott krumplit és a farro-t (árpagyöngyöt) is. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük további 30 percig.
4. Olívaolajjal locsolva tálaljuk

 
 
 
 
Megosztom
 

42 megjegyzés

  1. tőled függetlenül pont ezt néztem ki az Olasz kulináriából 😀 most már tuti kipróbálom!

    2010. 12. 06.
  2. Kárpátalján ugyanezt a levest “KáposztásPaszuly” néven futtatják.:) Most már Pécsett is lehet találkozni vele, mert annak idején a nagymamámtól megtanultam. 🙂

    2010. 12. 07.
  3. Szerintem ez a finomság “monarchiás” örökség. Mi káposztás bableves néven emlegetjük. :))

    2010. 12. 07.
  4. De mi azt paprikásan ismerjük, ez meg fehér : ) Vagy már paprikássá tettük. A gyökerük nyilván azonos

    2010. 12. 07.
  5. Klara botos mondta:

    monarchia levese
    érdekes az osztrákok nem kultiválják( én se)

    2018. 11. 16.
  6. Visszajelzés: cialis india

  7. Visszajelzés: levitra vs cialis

  8. Visszajelzés: cialis online

  9. Visszajelzés: how to get cialis

  10. Visszajelzés: no prescription cialis

  11. Visszajelzés: albuterol inhaler

  12. Visszajelzés: buy ciprofloxacin

  13. Visszajelzés: cialis 5mg

  14. Visszajelzés: where to buy cialis online

  15. Visszajelzés: cialis dosage 40 mg

  16. Visszajelzés: is cialis generic

  17. Visszajelzés: buy ed pills

  18. Visszajelzés: top rated ed pills

  19. Visszajelzés: cheapest ed pills

  20. Visszajelzés: cvs pharmacy

  21. Visszajelzés: online canadian pharmacy

  22. Visszajelzés: vardenafil 10 mg

  23. Visszajelzés: levitra price

  24. Visszajelzés: vardenafil pills

  25. Visszajelzés: casino online games

  26. Visszajelzés: free slots

  27. Visszajelzés: real money casino

  28. Visszajelzés: real money casino app

  29. Visszajelzés: buy cialis generic

  30. Visszajelzés: cash payday

  31. Visszajelzés: online cialis

  32. Visszajelzés: online loans

  33. Visszajelzés: no credit check loans

  34. Visszajelzés: cialis to buy

  35. Visszajelzés: generic for cialis

  36. Visszajelzés: buy cialis

  37. Visszajelzés: buy cialis

  38. Visszajelzés: cialis 20

  39. Visszajelzés: casino online real money

  40. Visszajelzés: jackpot party casino

Hozzászólás a(z) Dolce Vita bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.