Triesztről szóló beszámolómban már említettem a helyi levest, a jotát. Tipikus téli leves, ahogy erősödik a Bora egyre gyakrabban kerül a helyiek asztalára. A receptet már akkor ígértem, nálunk most jött el az ideje, hogy megfőzzem, pufi kabátban is folyamatosan … Tovább Tovább

A receptet már akkor ígértem, nálunk most jött el az ideje, hogy megfőzzem, pufi kabátban is folyamatosan fázok. Nagyon egyszerű, laktató, melengető leves. És végre egy olyan olasz recept, amely nagyon közel áll az “átlag” magyar gyomorhoz. Ez persze nem véletlen, hiszen a recept biztos, hogy nem olasz eredetű, ahogy Trieszt sem mondható csak olasznak, inkább úgy lehetne röviden leírni, egy nagyon szerencsés közép-európai keveredés fogadja itt az utazókat. A leves nagyon jó, a gyerekek is szerették, felvettük a téli menüre.
Tipikusan az a leves, amelyre ahány ház, annyiféle recept létezik. Én csak szalonnával készítettem, de tehetünk bele füstölt disznóhúst, vagy akár kolbászt is (bár nem tennék bele paprikás dolgot). Én tettem hozzá egy kevés farro-t (tönkölybúzaszem), ezt árpagyönggyel helyettesíthetjük, ha szeretnénk gazdagítani a levest.
Hozzávalók: 30 dkg száraz bab (tarka), 30 dkg savanyú káposzta, 30 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 szál répa, 1 szál zellerszár, 15 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna, só, bors, mk. köménymag, 1-2 babérlevél, 2-3 zsályalevél, 5 dkg farro (árpagyöngy)
1. A babot áztassuk be egy éjszakára, majd másnap öntsük le a vizet róla
2. Pirítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a babot, ízesítőnek a répát, zellert, babért, zsályát, köményt, és öntsük fel 4x-es mennyiségű vízzel. Lefedve főzzük 1,5 órán át
3. Adjuk hozzá a káposztát (ha kell öntsünk még rá vizet), főzzük vele 20-30 percet, majd a pucolt, kockázott krumplit és a farro-t (árpagyöngyöt) is. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük további 30 percig.
4. Olívaolajjal locsolva tálaljuk
Szuper leves és gyönyörű a kép is hozzá!
tőled függetlenül pont ezt néztem ki az Olasz kulináriából 😀 most már tuti kipróbálom!
Érdemes, nagyon jó, egyszerű leves
A kulináriában nem is vettem észre
Kárpátalján ugyanezt a levest “KáposztásPaszuly” néven futtatják.:) Most már Pécsett is lehet találkozni vele, mert annak idején a nagymamámtól megtanultam. 🙂
Szerintem ez a finomság “monarchiás” örökség. Mi káposztás bableves néven emlegetjük. :))
De mi azt paprikásan ismerjük, ez meg fehér : ) Vagy már paprikássá tettük. A gyökerük nyilván azonos
monarchia levese
érdekes az osztrákok nem kultiválják( én se)
Visszajelzés: cialis india
Visszajelzés: levitra vs cialis
Visszajelzés: cialis online
Visszajelzés: how to get cialis
Visszajelzés: no prescription cialis
Visszajelzés: albuterol inhaler
Visszajelzés: buy ciprofloxacin
Visszajelzés: cialis 5mg
Visszajelzés: where to buy cialis online
Visszajelzés: cialis dosage 40 mg
Visszajelzés: is cialis generic
Visszajelzés: buy ed pills
Visszajelzés: top rated ed pills
Visszajelzés: cheapest ed pills
Visszajelzés: cvs pharmacy
Visszajelzés: online canadian pharmacy
Visszajelzés: vardenafil 10 mg
Visszajelzés: levitra price
Visszajelzés: vardenafil pills
Visszajelzés: casino online games
Visszajelzés: free slots
Visszajelzés: real money casino
Visszajelzés: real money casino app
Visszajelzés: buy cialis generic
Visszajelzés: cash payday
Visszajelzés: online cialis
Visszajelzés: online loans
Visszajelzés: no credit check loans
Visszajelzés: cialis to buy
Visszajelzés: generic for cialis
Visszajelzés: buy cialis
Visszajelzés: buy cialis
Visszajelzés: cialis 20
Visszajelzés: casino online real money
Visszajelzés: jackpot party casino
Visszajelzés: online slots for real money
Visszajelzés: casino games
Visszajelzés: sildenafil vs tadalafil
Visszajelzés: tadalafil generic
Visszajelzés: casino slot games
Visszajelzés: casino real money
Visszajelzés: sildenafil 100 mg coupons
Visszajelzés: generic sildenafil