Jota

Triesztről szóló beszámolómban már említettem a helyi levest, a jotát. Tipikus téli leves, ahogy erősödik a Bora egyre gyakrabban kerül a helyiek asztalára. A receptet már akkor ígértem, nálunk most jött el az ideje, hogy megfőzzem, pufi kabátban is folyamatosan … Tovább Tovább

A receptet már akkor ígértem, nálunk most jött el az ideje, hogy megfőzzem, pufi kabátban is folyamatosan fázok. Nagyon egyszerű, laktató, melengető leves. És végre egy olyan olasz recept, amely nagyon közel áll az “átlag” magyar gyomorhoz. Ez persze nem véletlen, hiszen a recept biztos, hogy nem olasz eredetű, ahogy Trieszt sem mondható csak olasznak, inkább úgy lehetne röviden leírni, egy nagyon szerencsés közép-európai keveredés fogadja itt az utazókat. A leves nagyon jó, a gyerekek is szerették, felvettük a téli menüre.
Tipikusan az a leves, amelyre ahány ház, annyiféle recept létezik. Én csak szalonnával készítettem, de tehetünk bele füstölt disznóhúst, vagy akár kolbászt is (bár nem tennék bele paprikás dolgot). Én tettem hozzá egy kevés farro-t (tönkölybúzaszem), ezt árpagyönggyel helyettesíthetjük, ha szeretnénk gazdagítani a levest.

Hozzávalók: 30 dkg száraz bab (tarka), 30 dkg savanyú káposzta, 30 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 szál répa, 1 szál zellerszár, 15 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna, só, bors, mk. köménymag, 1-2 babérlevél, 2-3 zsályalevél, 5 dkg farro (árpagyöngy)

1. A babot áztassuk be egy éjszakára, majd másnap öntsük le a vizet róla
2. Pirítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a babot, ízesítőnek a répát, zellert, babért, zsályát, köményt, és öntsük fel 4x-es mennyiségű vízzel. Lefedve főzzük 1,5 órán át
3. Adjuk hozzá a káposztát (ha kell öntsünk még rá vizet), főzzük vele 20-30 percet, majd a pucolt, kockázott krumplit és a farro-t (árpagyöngyöt) is. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük további 30 percig.
4. Olívaolajjal locsolva tálaljuk

 
 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. tőled függetlenül pont ezt néztem ki az Olasz kulináriából 😀 most már tuti kipróbálom!

    2010. 12. 06.
  2. Kárpátalján ugyanezt a levest “KáposztásPaszuly” néven futtatják.:) Most már Pécsett is lehet találkozni vele, mert annak idején a nagymamámtól megtanultam. 🙂

    2010. 12. 07.
  3. Szerintem ez a finomság “monarchiás” örökség. Mi káposztás bableves néven emlegetjük. :))

    2010. 12. 07.
  4. De mi azt paprikásan ismerjük, ez meg fehér : ) Vagy már paprikássá tettük. A gyökerük nyilván azonos

    2010. 12. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések