Aszalt szilvás torta

Tudom, a karácsony még odébb van, az igazi készülődésig még van egy hónapunk. De ez a torta annyira finom lett, hogy nem akartam várni vele, a végén még megfeledkezem róla, és akkor finom süti nélkül maradtok. Így lehet tesztelni is, … Tovább Tovább

Így lehet tesztelni is, csillagok nélkül bármilyen alkalomra ideális. Rég nem ettem ilyen finomat, egy kicsit tömény, de nem cukrosan tömény, hanem az állaga miatt. Vékony szeletekkel kínáljuk, de vigyázzunk, nem győzzük majd vágni azokat szeleteket. Nekem a “na csak még egy kicsit” 4 szeletet eredményezett.
Az omlós tészta receptje a Szakácsok könyvéből való. Hosszú ideje kísérletezek többféle tésztarecepttel, ezzel most nagyon meg voltam elégedve.
A recept a most megjelent Meglepetés magazin Sütés és Főzés különszámában szerepelt.

Hozzávalók 18 vagy 22 cm-s formához: tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tojás sárgája, 0,3 dl tej, 2 teáskanál cukor, nagy csipet só; töltelékhez: 20 dkg aszalt szilva, 20 dkg aszalt feketecseresznye, 5 dkg koktélcseresznye, 1 tojás, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1/2 dl cseresznyelikőr, 1 dl víz

1. Késsel kockázzuk fel a vajat, kézi mixerrel keverjük hozzá a tojássárgáját, a tejet és a cukrot. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük kb. 1 percig a mixerrel. Ettől még nem áll össze a tészta, morzsás lesz. Kézzel 2-3 mozdulattal gyúrjuk egybe. (ne melegítsük sokáig!) Tegyük 2 órára a hűtőbe (de mehet egy éjszakára is)
2. Nyújtsuk ki a tésztát, helyezzük úgy a tortaformába, hogy legyen 2-3 cm-s pereme, a felesleget vágjuk le. Villával szúrkáljuk meg alaposan a torta alját, tegyük vissza hűtőbe 30 percre, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A maradék tésztából készítsük a csillagokat
3. Az aszalt szilvát aprítsuk fel, keverjük össze az aszalt cseresznyével és az összevágott koktélcseresznyével. Öntsük rá a vizet, a likőrt és a cukrot. főzzük a keveréket, míg a gyümölcsök visszapuhulnak.
4. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a vajat és az enyhén felvert tojást
5. Tegyük a tölteléket a tortába, simítsuk el és süssük 31-35 percig. A csillagokat is süssük, de nekik 15 perc elég. Porcukrozzuk a csillagokat, helyezzük a tortára

 
 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

  1. Finom, tartalmas süti lehet.
    A cseresznyelikőrt azt szerinted lehet valamivel helyettesíteni?

    2010. 11. 10.
  2. Ez nagyon finom lehet, csak jóféle aszalt szilva kell hozzá. Hova kerül a töltelék hozzávalóinál szereplő 3 dkg liszt, mert az elkészítésnél nem leltem?
    (Kell az bele, nem köti meg eléggé a tojás?)

    2010. 11. 10.
  3. nagyon tetszik. s a lányom, aki nyersen nem eszi a szilvát, de aszalva, pláne süteményben…nagy reményeket fűzök hozzá:) langyosan vagy hidegen ajánlod fogyasztani?illik hozzá vanília fagyi?
    dóra

    2010. 11. 11.
  4. Ma vettem meg a Fanny Konyha plusz c. újságot. Kinézetre egy nagyon hasonló torta van benne. Az alaptészta egy kicsiben tér el, és baracklekvárt használ a tölteléknél. Írtad, hogy ez pedig a Meglepetésbe készült. Furcsa nekem, hogy itt egy ennyire hasonló jelent meg. Lehet meg kellene szoknom, hogy másolják a recepteket, de nem tudom. A Tiéd sokkal gazdagabb! Innen vették vagy máshonnan nem tudom… Én azért veszek meg egy újságot, hogy újdonságot találjak benne, és akkor erre találok rá.:(

    2010. 11. 18.
  5. Réka!

    biztos, hogy puszta véletlen. Ezeknek az újságoknak nagyon hosszú az átfutási idejük. Én ezt a képet október elején adtam le a szerkesztőségnek. Sztem a Fanny Konyha is november elején egyszerre jelent meg a Meglepetéssel, biztos, hogy az anyagukat ők is október közepén zárták

    2010. 11. 19.
  6. Anonymous mondta:

    Ez a töltelék fantasztikus lehet, én rétest készítettem hasonlót(aszalt szilva, szilvalekvár, dió, vanília, fahéj), állati jó lett, úgyhogy ezt a tortát is kipróbálom!
    Zsófi

    2010. 12. 06.
  7. Zsófi!

    Képzeld, épp tegnap gondoltam ki ezt a tölteléket egy rétesbe, mert gy nagyon hamar el lehet vele készülni, a töltelék gyors és csak be kell tekerni a réteslapba. Én ezt sütöm a jövő héten, akkor referáljunk kölcsönösen : )

    2010. 12. 06.
  8. GM mondta:

    A tej mennyisége 0.3 dl ?? Egy decinek a harmadrésze?

    2013. 11. 22.
    • Kriszta mondta:

      Igen, ahogy a posztban írtam az omlós tészta receptje a Szakácsok könyvéből való, csak ott vmi őrölt bagy mennyiségben adták meg, ezt osztottam le házi használatra. : )

      2013. 11. 27.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.