Bodzás-vaníliás panna cotta

A panna cotta mindig jól teljesít, bátran lehet variálni különböző hozzávalókkal, és mindig pár perc alatt elkészül. A legjobb vendéges desszert. Ez a mostani változat bodzateával készült.Nem akartam teával hígítani a tejszínes-tejes keveréket, hanem ebbe áztattam bodzavirágfiltert. Kicsit olyan érzésem … Tovább Tovább

Kicsit olyan érzésem volt ettől az egésztől, mint zokniban zuhanyozni (bár sosem próbáltam), elég fura tejbe filtert áztatni. Nem tudom, hogy 100%-ban kiázik-e egy filter a zsíros közegben, szerintem nem, de a 3 filter arra elég volt, hogy kellemes bodza ízű legyen a panna cotta.
A teljes bodza hangulatot a bodzaszirup tette teljessé, ehhez golden syrupot használtam. Minden második angol sütirecepten szerepel a golden syrup, tegnap kaptam ilyet a Tecsóban. Természetesen nem folyékony nádcukorból is készíthetjük a bodzaszirupot.


Még panna cotta:
Meggyes
Málnás 1
Málnás 2
Sáfrányos
Kókusztejes
Alaprecept

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 5 dl tej, 1 vaníliarúd, 6 db filteres bodzavirág, 3 evőkanál nádcukorszirup, kristálycukor, 6 lap lapzselatin, negyed citrom

1. Öntsük a tejet, tejszínt egy lábosba, adjunk hozzá a ízlés szerint kristálycukrot (szerintem az a jó ha nem túl édes), a vanília kikapargatott magjait, forraljuk fel
2. Kapcsoljuk le alatta a gázt, áztassunk benne 10 percig 3 teafiltert, majd keverjük el benne a zselatinokat
3. Öntsük poharakba
4. Ha teljesen kihűlt, tegyük őket 2-3 órára a hűtőbe
5. Forraljunk fel 0,5 dl vizet, áztassuk ki benne a másik 3 filtert, adjuk hozzá a cukorszirupot és egy kevés citromot. Forraljuk fel újra, majd tegyük félre. A kiborított panna cottákra szedjünk egy evőkanál szirupot.
Ha szemcsés cukrot használunk, akkor 1 dl vizet forraljunk, és forralva sűrítsük az öntetet a felére!


A bárányhimlő második felvonása mellé bónuszként beszereztünk egy kartörést is. Ő legalább vidám : )

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. Más bodzaként a sima vaníliás pc mellét el tudom képzelni a bodzalekvárt Most főztem be , kissé macerás bogyózni, de isteni! (természetesen ültetvényről való bodza, nem útszéli koszos-poros-izés)
    Gyógyulást a sebesültnek!

    2010. 10. 22.
  2. Már alig várom, hogy fél háromkor elszabaduljak az irodából!!! Irány egy bolt majd haza panna cottát gyártani. A leírt adag felezhető? Úgy is sikerül?
    A gyerkőcnek mielőbbi felépülést, bár a kép alapján (leszámítva a gipszet) már kutyabaja 🙂

    2010. 10. 22.
  3. kkyra mondta:

    Szia DV!

    Köszönöm,hogy ismét panna cotta!
    Örök kedvenc!

    2010. 10. 22.
  4. Légyszi, egyszer csinálj egy zselatinmenteset! Úgy szeretném elkészíteni, de hű vegetáriánus lévén nem megy 🙁

    2010. 10. 22.
  5. igaz, ígértem már ezer éve (mennyire vagy vega? tojás mehet, mert abban az van. Amúgy létezik vega zselatin: az agar-agar, keress rá a neten!

    2010. 10. 23.
  6. Ildikó!
    Én is agar-agart használok, bár nagyon ritkán készítek olyan ételt, amihez kell. Én Rapunzel márkájút vettem a Mediline nagykereskedésben (http://mediline.hu).

    2010. 10. 25.
  7. Lakto-ovo vegetáriánus vagyok, tehát tejtermék és tojás jöhet. Köszönöm a segítséget, hallani már hallottam az agar-agar-ról, de még nem volt hozzá szerencsém. Zizi, megnézem a honlapot, köszönöm!

    2010. 10. 26.
  8. Anonymous mondta:

    Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a Golden Syrup-ot hol találtad a TESCO-ban? Milyen részlegen? Én kerestem nálunk (Pécs), de sehol nem találtam, a “segítőkész” eladók még csak nem is hallottak róla….
    Köszönöm
    Judit

    2010. 11. 02.
  9. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    segítenél abban, h a karamell szószt hogyan kell elkészíteni a panna cottahoz? mikor kész a panna cotta és beleönteném a kehelybe előtte kell a karamell szószt is vagy tálaláskor a rá önteni?:)
    Köszi

    2010. 12. 22.
  10. tálaláskor rácsorgatnni. 4 evőkanál cukrot világosra kell karamellizálni, felönteni 1 dl vízzel (vagy még jobb, ha fele-fele víz és frissen facsart narancslé), majd melegíteni, hogy felolvadjon újra a karamell és sűrűre forralni

    2010. 12. 23.
  11. Anonymous mondta:

    hogy ha sikerült beszereznem golden syrupot, akkor ezt a részt nem kell megcsinálni ugye ? ” Forraljunk fel 0,5 dl vizet, áztassuk ki benne a másik 3 filtert, adjuk hozzá a cukorszirupot és egy kevés citromot. Forraljuk fel újra, majd tegyük félre. ” Köszi

    2011. 12. 03.
  12. de, a filtereket áztasd ki így is, majd ehhez tedd a golden syrupot, fell vele főzni, mert be kell sűríteni valamennyire. A citromot a besűrítés után tedd hozzá!

    2011. 12. 05.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések