Az idei ősz legjobb gnocchija

Pedig még csak az ősz derekán járunk, de biztos vagyok benne, hogy ennél (főleg a mai időjárást elnézve) aktuálisabb gnocchit nehéz kitalálni. Az egyszerű, krumplis tésztához négy karakteres hozzávalót adtam, szalonnát, kelbimbót, mogyorót és mazsolát. A végeredmény lágy, melengető, igazán … Tovább Tovább

A végeredmény lágy, melengető, igazán különleges fogás lett. A gnocchit magunk készítsük, így lesz csak igazán finom, a boltban kapható kész gnocchi eszelősen drága és kifejezetten rossz. Figyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok lisztet (a mennyiség a krumpli minőségétől függ nagyon), ne akarjunk egyáltalán nem ragacsos tésztát kapni, mert akkor a végeredmény nagyon kemény, harapható nudli lesz (az al dente itt nem cél). Gyúráskor, formázáskor lágy legyen a tészta, inkább lisztezzük sokat a kezünket, a munkapultot, a kész gnocchikat, mert így lesz a kifőtt nudli finom.

Hozzávalók: 4 nagy szem krumpli, liszt, 1 tojás, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 30 dkg kelbimbó, 5 dkg mazsola, 5 dkg mogyoró, 5 dkg vaj, só, bors

1. Főzzük meg héjastól a krumplit, ha már csak langyos, pucoljuk meg, törjük össze villával, adjunk hozzá egy tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz. Sózzuk. Gyúrjuk össze a tésztát, majd sodorjunk belőle kígyókat, ezekből késsel vágjunk le 2 cm.s darabkákat. (ez a leggyorsabb készítési mód, akinek van kedve, kézzel gömbölygesse meg őket)
2. Pucoljuk meg a kelbimbót, vágjuk őket ketté, 5 percre tegyük forrásban lévő sózott vízbe, majd szűrjük le és tegyük át gyorsan hideg vízbe
3. A szalonnát kockázzuk fel süssük zsírjára, adjuk hozzá a vajat, a kelbimbót, a mazsolát és mogyorót (ha héjas, 250 fokos sütőben süssük a mogyorót, míg nem kezd el pattogni, vegyük ki, ezután könnyen lejön róla a barna hártya) süssük őket tovább pár percig
4. Lobogó, sós vízben (ugyanabban főztem amiben a kelt) főzzük ki a gnocchikat, szűrjük le, keverjük el a feltéttel.

 
 
 
 
Megosztom
 

7 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!
    Régi zugolvasód vagyok, mostanra olaszkaja-témában téged tekintelek az abszolút szaktekintélynek 🙂 Épp készülök gnocchit csinálni, nemrég egy étteremben spenótos-négysajtos mártással ettem, isteni volt, azt szeretném valahogyan reprodukálni. Tudsz esetleg ehhez jó receptet?
    Köszi,
    Laura

    2010. 10. 06.
  2. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita!

    Te kb. mennyi ideig szoktad főzni a gnocchikat? Vagy honnan tudod hogy kész van?
    Nekem sajnos a múltkor kicsit nyers lett a végeredmény… De segítettem rajta utópirítással, úgy finom volt.
    üdv:
    D.

    2010. 10. 13.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések