Korianderes padlizsánkrém

Hogy ne mindig a klasszikus fokhagymásat együk, egy kis plusz a fűszerezésben. Ha jól emlékszem, a Good Foodon láttam a receptet valamikor a nyár folyamán. Jó nagy adagot készítsünk belőle, könnyen csúszik, padlizsánt meg nagyon jó áron lehet most kapni … Tovább Tovább

Jó nagy adagot készítsünk belőle, könnyen csúszik, padlizsánt meg nagyon jó áron lehet most kapni a piacokon. Süssünk mellé lepénykenyeret, gyorsan, igazán extra, “minden házi” vacsorát készíthetünk. Persze pirítóssal sem rossz.

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, 10 dkg görög joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 5 evőkanál olívaolaj, kevés friss korianderzöld, citromlé

1. Gázlángon süssük kívül szenesre, belül krémesre a padlizsánokat, várjuk meg míg kihűl (én ezt sosem tudom megvárni), pucoljuk meg
2. Adjuk a padlizsánhoz a joghurtot, olajat, fokhagymát, turmixoljuk össze
3. Sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a felaprított korianderlevelet (aki szereti a csípőset, kevés csilit is elbír), pár csepp citromlevet

 
 
 
 
Megosztom
 

18 megjegyzés

  1. Köszi, valami ilyesmit kerestem, nagyon szeretjük a padlizsánt. De amúgy is fel akartam keresni a honlapodat, tetszett a tegnapi főzőcskéd a Paprikán. Jobban körülnézek ezentúl nálad.

    2010. 09. 08.
  2. Én sajnos elaludtam, mielőtt elkezdődött volna. :(( Kár,hogy ilyen késői időpontra tették.
    De az ismétlését már nem hagyom ki!

    Ja, és a padlizsánkrém nagyon fincsi lehet! :))

    2010. 09. 08.
  3. Anonymous mondta:

    … gyermelyi reklám a dolce vitán…
    no comment

    2010. 09. 08.
  4. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita!

    Húúú, de izgi, ilyen padlizsánkrém verzióval még sosem találkoztam! Ez kicsit a Szeráj padlizsán-salátájára emlékeztet, amiért oda meg vissza voltam egyetemista koromban, akkor sokszor jártunk oda ebédelni. Szóval mindenképp kipróbálom, márcsak a nosztalgia kedvéért is :-)! Köszönöm a receptet!

    Zsófi

    2010. 09. 08.
  5. Zsófi!
    igen, kicsit keleties, nagyon finom. Jó füstösre süsd a padlizsánt hozzá!

    Névtelen!
    A reklámozókat megszűröm, vannak termékek, amelyek sok-sok pénzért sem jöhetnének az oldalra. A Gyermelyivel mi a bajod? Azt itt hirdetett Vita sorozat durumdarából készül, a minősége mint bármelyik olasz tésztáé. Itthon készül, magyar munkaerőnek adva havi fizetést. Nem értem, mi vele a bajod, bár tényleg semmi közöm hozzájuk, és védeni sem akarom őket.

    2010. 09. 09.
  6. Anonymous mondta:

    Szia Dolce Vita!

    Ma elkészült ez a krém, állati jó lett. Nem is gondoltam volna. Én pitákat sütöttem hozzá, jól passzolt!
    Köszi!
    Szia Névtelen (gyermelyi-tésztás)!
    Az összes olvasottabb gasztroblogon van reklám. A gyermelyi meg jó kis tészta, semmi baj vele. Én annak örülök,hogy egy magyar tésztát reklámozó képet látok itt.

    Üdv, Zsófi

    2010. 09. 09.
  7. Anonymous mondta:

    gyermelyi-tésztás névtelenként kénytelen kelletlen elcsoszogok éa kipróbálom.

    ui.: rendszeres olvasódként nem támadásnak szántam, csak meglepett vagy nemtudom… bocsesz

    2010. 09. 09.
  8. Anonymous mondta:

    Szia,

    Nagyon sok örömet okoznak a receptjeid, sokat kipróbáltam már, és imádok mindent, ami padlizsános. Én sütőben szoktam megsütni őket, de ez a gázos dolog érdekesnek hangzik.
    Pontosan hogyan csinálod, meggyújtod a gázt és fölé tartod a padlizsánt? Vagy gázsütőd van? Kérlek pontosítsd egy kicsit a részleteket. Köszönöm előre is.
    Anna

    2010. 09. 09.
  9. Anna!

    A fenti gáz főzőlapon, közvetlenül a lángon sütöm meg. Helyezgetem rajta ide-oda, ahogy szép feketére sül. Egy normál méretű padlizsánnak kb. 10 perc (vagy annyi se) kell

    2010. 09. 09.
  10. Padlizsánkrém nálunk is nagy kedvenc.Több ízesítési változatot használok. Van fokhagymás, finom a kapros,a chillis(vagy hegyes,erős paprikás) és én is használom a koriandert, de a magot: egy kevés őrölt koriander és még egy kis őrölt római kömény.(A lényeg ,hogy így nyárvégén, ősz táján mindig legyen a hűtőben egy kis padlizsánkrém! 🙂 )

    2010. 09. 10.
  11. Anonymous mondta:

    Szia!Szuper az oldalad!Ilyen fehér tálat hol lehet beszerezni?Előre is köszönöm a válaszodat, Palomita

    2010. 09. 10.
  12. Sziasztok! Én gázon, vaslapon szoktam a padlizsánokat megsütni. Kisebbeket és egyenletes vastagságút veszek, megszúrkálom, és ráteszem a forró vaslapra. Erős lángon sütöm legalább egy órát. A héja majd kezd elszenesedni, de a húsa csak baromi lassan fő át. Nagyon nagyon finom, füstös íze lesz így. Apukám csinálta régen ezeket a tulajdonképpen lángelosztókat. És a paprikákat is ezen szoktam, amikor ecetes-olajos paprikasalátát készítek. Ha sütőben sütöm, nem lesz olyan íze. Igaz, olyan büdös sem a lakásban. 🙂

    2010. 09. 10.
  13. Anonymous mondta:

    Szia Dolce Vita!Szeretem a blogot, főleg az útleírásokat, fényképeket, recepteket , szóval mindent.Nagyon tetszik a tálalás is, eddig meg tudtam állni, hogy ne kérdezzek, de most
    csatlakozom Palomitához szépséges a kis fehér tál elárulod, hogy hol lehet ilyenre szert tenni?Köszönöm Ági

    2010. 09. 12.
  14. Visszajelzés: Padlizsánsaláta | one pilot guide

  15. Ádám mondta:

    Kedves Kriszta!
    Barátnőmet szeretném meglepetésnek padlizsánkrémet csinálni, a sima klasszikus változatot hogyan csinálod? Köszönöm

    2013. 08. 15.
    • Kriszta mondta:

      Ádám!

      Gázlángon megsütöm egészben a padlizsánt (ha villany a főzőlapos, akkor sütőben kell sütni, ugyanúgy egészben, míg megpuhul, itt-ott feketére ég a héja). Ha valamennyire kihűlt, megpucolom, a padlizsánhúst natúr görög joghurttal, kev és majonézzel, aprított fokhagymával, kevés leresezelt hagymával, tengeri sóval, frissen őrölt borssal keverem

      2013. 08. 16.
  16. Visszajelzés: Padlizsánsaláta | Zamatos Falatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.