Ismertebb a pizzánál

Insalata di farro, tönkölybúza saláta. A tönkölybúzaszem, azaz farro az olasz konyha egyik leggyakrabban (egészben) használt gabonaféléje. Konyhai felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza, a római légiók ellátásának egyik alapja volt ez az értékes mag.A tönkölybúza maga az egészség: nagyon … Tovább Tovább

A tönkölybúza maga az egészség: nagyon magas a fehérjetartalma, jól emészthető és hasznosítható, magas a rosttartalma, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Gyorsan hasznosítható energiához juttatja a szervezetet.
Olaszországban a középső régiókban találkoztam vele legtöbbször. Többet szerepel az éttermek étlapján, mint a pizza, az biztos. A valaha szegények ételeként számon tartott gabona (sok-sok más, régi egyszerű alapanyaggal együtt) ma már a csúcsgasztronómiában is megtalálható. Ezzel párhuzamosan a családi trattoriák, osteriák kínálatában is.
Legtöbbször salátának kínálják, akár nagyon egyszerűen, csupán olajjal és egy kevés borssal vagy gazdagon, sok zöldséggel, hüvelyesekkel vegyítve. (Levesbetétként lásd itt, a minap főzött csicseriborsó levesben). Készül belőle polenta, sós torta, csülökkel együtt főzve egytálétel, sütik fasírtszerűen. Ma talán Umbriában és Toszkánában használják a leggyakrabban.
A mostani recept is nagyon egyszerű, hamar elkészül, a végeredmény pedig egy laktató és tápláló, de mégis könnyű fogás. Diétára kifejezetten alkalmas, csak akkor ne igyunk hozzá bort! Kísérletezzünk bátran, babbal, lencsével, csicseriborsóval, cukkinivel, spenóttal, mángolddal, krumplival…

Hozzávalók: 15 dkg hántolt tönkölybúza (gerslire hasonlít), 2 szem paradicsom, 1 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, jó minőségű, karakteres extra szűz olívaolaj

1. Sós vízben főzzük puhára a tönkölybúzát (kb. 25 perc), Ne főzzük szét, harapható, azaz al dente legyen
2. Szűrjük le, keverjük el olívaolajjal. Adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, fokhagymát, felkockázott hagymát, paradicsomot. Borsozzuk

 
 
 
 
Megosztom
 

31 megjegyzés

  1. Remek, épp salátaötletet akartam nézni, szóval köszi a tippet. 🙂

    2010. 09. 14.
  2. Hallottam róla, hogy a tönkölybúza segészséges de még nem kísérletezem vele. Látom be sem kell áztatni!
    Paradicsomos pestora van valami ötleted?
    Azt aszalt paradicsomból készítik?
    Szeretnék itthon készíteni!

    2010. 09. 14.
  3. Ehran, nagyon gyors és finom, ajánlom

    Réka!
    Ami nincs megpucolva, azt 48 órán át kell áztatni, amelyik úgy néz ki, mint a gersli, annak elég 25-30 perc főzés

    Igen, aszalt pari, kevés sűrített paradicsom, mehet bele ricotta, bazsalikom, fokhagyma, olaj, só

    2010. 09. 15.
  4. Én készítettem mézes, mákos főtt tönkölybúzát és az nagyon finom volt.
    Vettem pár hete megint és most ezt a salátát is elkészítem. Nekem nem jutott eszembe ilyen, de hát ezért vagy Te!

    2010. 09. 15.
  5. Visszajelzés: Buy cialis next day delivery

  6. Visszajelzés: cialis savings card

  7. Visszajelzés: buy cialis

  8. Visszajelzés: discount cialis

  9. Visszajelzés: cheap cialis online

  10. Visszajelzés: where to buy naltrexone

  11. Visszajelzés: cialis prices

  12. Visszajelzés: order cialis online

  13. Visszajelzés: medicine erectile dysfunction

  14. Visszajelzés: new ed pills

  15. Visszajelzés: best ed pills non prescription

  16. Visszajelzés: chloroquine cost

  17. Visszajelzés: online pharmacy

  18. Visszajelzés: canada online pharmacy

  19. Visszajelzés: vardenafil usa

  20. Visszajelzés: levitra coupon

  21. Visszajelzés: levitra for sale

  22. Visszajelzés: slot machine games

  23. Visszajelzés: real money online casino

  24. Visszajelzés: casino slots gambling

  25. Visszajelzés: online casino slots no download

  26. Visszajelzés: cialis online reviews

  27. Visszajelzés: personal loans

  28. Visszajelzés: cialis usa

  29. Visszajelzés: online loans

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések