Karamelles-gyömbéres körtefagylalt

Hú, ez nagyon jól sikerült. Nem vagyok túl nagy fagyis, de ebből tegnap 3x is ettem. Az ötlet a 16. kerületi Vári cukrászdából van (Szlovák út), 2 hete jártunk itt és az a nem mindannapi dolog történt, hogy végignézve a … Tovább Tovább

kerületi Vári cukrászdából van (Szlovák út), 2 hete jártunk itt és az a nem mindannapi dolog történt, hogy végignézve a fagylaltospultot, kértem egy gombóc fagyit. Mondtam, nagyon nem vagyok fagyis, a saját készítésűt megeszem (csinálni muszáj, mert mindenki imádja itthon), de szökőévben egyszer eszem boltit. Még Olaszországban sem tudok érte lelkesedni.
Megnéztem a hagyományos fagylaltokat kínáló pultot, már ez is elég biztató volt, majd jött a másik pult, ahol kb. 20-féle nem szokványos ízkombináció volt. Pl. Gyömbéres-rebarbarás vagy a körtés-karamelles-ánizsos. Ezt a kettőt kóstoltuk, egy-egy gombóccal. Volt bio, cukormentes, tejmentes, szilvapálinkás és rengeteg jó dolog. Nem olcsó, 1 gombóc 240 Ft, részemről ez oké, egynél többet úgysem eszem, az meg akkor inkább legyen drágább, de jó. Egy 4-5 fős családnak 2-3 gombóccal fejenként, azonban erős. De tényleg jó.
A kóstolt fagyikból variáltam össze ezt a nyerő ízhármast, mindegyiket ki lehet érezni, jól kiegészítik egymást.

Hozzávalók: 5 szem édes, leveses körte, negyed citrom, 8 evőkanál cukor, friss gyömbér ízlés szerint, 2 dl tejszín, 1,5 dl tej, 5 dkg vaj

1. Pucoljuk meg, daraboljuk fel a körtéket, egy kis tál vízbe facsarjuk ki a citrom levét, ebbe tegyük a kész körtéket, hogy ne barnuljanak
2. Kevés vizet hagyjunk rajta, turmixoljuk le, adjunk hozzá 5 evőkanál cukrot, 2 dl tejszínt, 1 dl tejet, ízlés szerint friss reszelt gyömbért (3-4 cm-s darabot reszeltem bele)
3. Hűtsük le a keveréket, majd mehet a fagyigépbe
4. Közben 3 evőkanál cukorból és egy kevés vízből készítsünk közepes sötétségű karamellt, ha kész adjunk hozzá 4-5 dkg vajat, keverjük el vele, majd kb. fél dl tejet, ezzel is keverjük el alaposan.
5. A kész fagylaltot szedjük át a gépből egy másik tálba, soronként csorgassunk rá karamellt, tegyük a mélyhűtőbe


 
 
 
 
Megosztom
 

20 megjegyzés

  1. Nagyon super fagylalt recept. Én ugyan szeretem a fagyit, de csak mértékkel, és a hazaira esküszöm (egy két kivétellel).
    A vaj mennyire érződik ki a fagyiból?
    Egyszer csináltam egy boros fagyit (talált recept, képen jól mutatott), de ehetetlen volt nekem a vaj miatt, mert nagyon kiérződött. (persze abba 15 dkg kellett)
    Tehát ebben milyen?

    2010. 08. 11.
  2. Bocs, most olvastam végig a receptet…. és látom, hogy a karamell miatt kell vaj.
    Nem érdekes a kérdés akkor (mentségemre legyen szólva, még most iszom a kávém)

    2010. 08. 11.
  3. Mit látnak szemeim? 5 pontos recept! Azelőtt meg 6 pontos recept! Hová fog ez még “fajulni”?!
    :-))

    2010. 08. 11.
  4. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!
    Csodásan hangzik ez a recept, már megint! :))
    Egy-két kérdésem volna hozzá:
    1.A tejszínt felverve kell hozzáadni, ugye?
    2. A karamell készítéstől eddig mindig megfutamodtam – valóban akkora ördöngősség? 🙂
    3. Fagyigép nélkül is lesz olyan jó az eredmény, ha mondjuk 3x, félóránként átkeverem?
    Szép napot!
    Jázmin

    2010. 08. 11.
  5. Rám mindig úgy néznek mint egy kicsi, zöld lényre, mikor visszautasítok 1-1 fagyimeghívást. Örülök, hogy végül nem egyedül vagyok zöld ezen a bolygón…
    Engem eddig csak a svájci csokis verzió bírt elcsábítani, amiben brutálisan magas az étcsoki tartalom 🙂

    Amúgy merrefelé van ez a Vári cukrászda?

    2010. 08. 11.
  6. Verusch
    rám is mindig furán néznek : )

    Jázmin, ha nem fagylaltgéppel készíted, akkor verd fel a tejszínt habnak, én ezt géppel csináltam, nem habosítottam fel
    a karamellt akkor valahogy az utolsó keverés végénél kell beleönteni, ne keveredjen bele teljesen, a lényeg, hogy azzal csak itt-ott véletlenszerűen találkozol

    2010. 08. 11.
  7. jehudit mondta:

    Hát izé, én sem vagyok nagy “fagyista”…
    Hanem a fagyiskanalad, az valami csúcs! Rendesen irígylem!!!!!!!!!

    2010. 08. 11.
  8. Én nagyon szeretem a fagyit, de csak akkor,ha tényleg jó.
    És ez itt nagyon jónak néz ki! Nyami!!

    2010. 08. 11.
  9. NJ mondta:

    Én szeretem a fagyit, de csak a minőségit.
    És a Váriban azt lehet kapni. “Sajnos” nincs túl messze tőlünk, de mióta itthon gyártom a fagyit, azóta ritkábban megyünk.

    A recept nagyon szimpatikus!

    2010. 08. 11.
  10. Én sem szeretem a fagyit “legyártani”, inkább rendelek, pl. egyesével csomagolt gombócokat.
    Én a kerti partin is ilyet szoktam adni a vendégeknek. De jegeskávéhoz is tökéletes.
    http://1gomboc.hu/

    2010. 08. 12.
  11. Szia!
    Szupi a recept!
    Mi 10 percre lakunk a Vári cukitól,és bátran állítom, hogy a környék legjobb fagyiját itt készítik. Nem véletlen, hogy sorra nyerik a fagyi versenyeket. Érdemes végigkóstolni a kínálatot.

    2010. 08. 18.
  12. Megcsináltam, hát valami veszélyesen finom! Már egy fél doboznyit megettem 😀

    2010. 09. 05.
  13. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    Egyik kedvencem lett ez a recept, annyira finom! 🙂 A fagyi készítést idén nyáron kezdtem és egészen jó próbálkozásaim voltak. Úgyhogy megcsináltam ezt is. Zseniális lett az íze.. viszont az állaga nem lett szerintem túl jó. Valahogy olyan lett, mintha túl “vizes” lenne. Nem lett elég krémes, kicsit jeges volt. Fagyigéppel csináltam. Van valami ötleted, mitől lehetett ilyen?

    Köszönöm!
    Dóri

    2010. 09. 27.
  14. A körte a hunyó ebben, nekem is kicsit ilyen volt az állaga. Talán ha csak tejjel készül, érdekes, dolog de a tejtől krémesebb a fagyi,mint a tejszíntől.

    2010. 09. 28.
  15. Bár lehet, hogy már egy kicsit hideg van fagyizni, de egy gondolat a krémességéhez:
    én a Kriszta által írt hozzávalókhoz tettem még egy jó púpos kanál mascarponét, és úgy krémesebb lett! Hátha jövő nyárra hasznos lesz ez az ötlet 😀 Zsuzsi

    2010. 10. 25.
  16. Anonymous mondta:

    Kriszti!

    Raksz fel az oldalra jégkrém receptet?? olvastam,hogy volt egy idő,amikor rengeteg féle fagyit gyártottál! feltennél majd pár receptet ezekről?
    köszi!
    Kati

    2011. 03. 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.