Az olasz Rigó Jancsi

Hála dél-nyugati szomszédaink autópályaépítő tempójának a tenger évről-évre közelebb kerül hozzánk. Sőt, Olaszország is ma már 5 óra alatt elérhető autóval Budapestről. (A Zalaegerszegiekről pedig ne is beszéljünk). Imádom a tengert, télen-nyáron, a hangulatát, az illatát (van, akinek ez szag), a halait, sütve, főve, grillezve. Egy jó olasz halebédet ki nem hagynék, főleg, ha az az Isztriáról hazafelé még útba is esik. Pár napos porec-i pihenés után, az ottani igen sivár gasztrokultúrát követően (ezen nincs mit cifrázni, az éttermek 95%-a turista étterem, mindenhol ugyanazt a fagyasztott halat, krumplit és csevapcsicsát kínálják), pedig igen vonzónak hangzik egy olasz halászfaluban elköltött ebéd. Az Isztria egyes részeiről szerintem amúgy is érdemesebb Trieszt irányába hazatérni, szakítsuk meg az utazást 2-3 órára, toldjuk meg a horvát nyaralást egy rövidke olasz kiruccanással és térjünk be Muggiába.

Muggia évezredes múlttal rendelkező, ma is aktív halászfalu, Trieszttől kb. 10 km-re. Kis óvárosában egymás mellett 5-6 étterem, főterén, amelyet 3-4 sorban ölelnek körbe a sikátorok, bárok és egy borozó. Akik mániákusan szeretik Olaszországot, azoknak egy csepp mennyország a városka. Tintahalpörkölt fekete polentával, töltött szardella, halleves, frittura mista (nem fagyasztott halból), kagylós tészta és még 20 másik halétel. Desszertnek pedig a Monarchia maradványaként, a panna cotta és a tiramisu mellett, apfel strudel és Rigó Jancsi. : ) Mikor sorolta az étterem tulajdonosa a desszerteket, azt hittem, leesek a székről. Muszáj volt megkóstolni. Finom, könnyű, vékony piskótalap, rajta édesítetlen csokimousse, nyakon öntve étcsokoládészósszal. Sem küllemben sem ízben nem hasonlított a megszokott cukrászdai Rigó Jancsira, szerencsére. : )
Aki erre jár, ne szalassza el az alkalmat, hogy betérjen ide.

Anyukám, köszi a kölcsönfényképezőt!

 
 
 
 
Megosztom
 

19 megjegyzés

  1. Nem lehet véletlen, hogy most szombaton hajnalban indulunk Lido di Jesolo-ba, a Muggia-tippért grazie mile! 🙂

    2010. 08. 30.
  2. Jesolóból egyértelműen azért Velencébe ruccannék át : )) Egy “kicsit” nagyobb és szebb, mint Muggia. Illetve ha kisebbre vágytok, szintén közel Jesolóhoz, akkor Grado-n is érdemes elgondolkodni. De ha már 2 órája úgy hiányzik az olasz föld olasz földön és régen volt a reggeli, akkor Muggia : )))
    Föld alatti parkolója van a városnak a régi városrész bejáratánál, a Hotel Dulicinea előtt.

    2010. 08. 30.
  3. Anonymous mondta:

    hát ide én is elmennék, de majd következő életemben…:)

    2010. 08. 30.
  4. Sot mondok neked meg jobbat: a Rigo Jani mellet, a Dobos torta is megtalalhato Trieste kornyeken. A poen az, hogy a Slow Food nyilvantartasba vette mindkettot a “Hagyomanyos olasz sutemenyek” konyveben. Persze megirjak a miertjet, de nagyot nevettem, amikor a Dobos torta hirtelen olasz suti (is) lett. :)))

    2010. 08. 30.
  5. Ahogy megláttam a bejegyzést, már tudtam, hogy muggiaban jártál! 🙂 Gyönyörű kis falu, én imádok Triesztből átugrani és nem csak a remek kaják miatt! 🙂

    2010. 08. 30.
  6. e.ke mondta:

    Bizony!
    Két éve itt ettem csodás tintahalat, azóta is emlegetem!

    2010. 08. 31.
  7. Giu! : )

    mi a miértje?

    Októberben megyünk Triesztbe, jó ötleteket várok, aki járt már ott

    2010. 08. 31.
  8. Szeptember 2-án immár 3 alkalommal megyünk nyárvégi nyaralásra Rovinjba. Minden alkalommal átmentünk Triesztbe, egyrészt a városnézés miatt, másrészt, hogy feltöltsük magunkat alapanyaggal.
    Nekem egy kicsi kavar van a fejembe, mert Szlovénia felül úgy tűnik, mintha Muggia lenne az első település, Trieszt pedig a második. Így van, vagy fordítva?
    Árak tekintetében mire lehet számítani?
    Rovinj halpiacán drágább a hal, garnéla stb., mint a Vásárcsarnok aljában. Ez szerintem nevetséges.
    Most 11 napra megyünk Rovinjba és inkább a második nap kimegyünk Triesztbe bevásárolni és abból főzni, mint a fantáziátlan éttermekbe vacsorázgatni.

    2010. 08. 31.
  9. Trieszt előtt van, Szlovénia felől nézve
    Még egy jó helyet ajánlottak: Piran, ez szlovén város, jóval jobb konyhával, mint a horvátoké

    Szokásos hal árak, de ég lehet, hogy kicsit olcsóbb, mint Ho.
    2 tészta, 1 halleves, víz, sör, 2 desszert 45 euro volt

    Rovinj maga lenne a tökéletes hely, ha lehetne jót enni. Be kellene telepíteni pár olasz vendéglőst. Szeptembertől májusig imádom azt a várost!
    Nagyon hezitálok, hogy októberben Rovinj vagy Trieste

    2010. 08. 31.
  10. A horvátok szerintem nagyon el vannak szállva, pl az olaszokhoz képest. Baromi drága minden. Tic Tac csalódás volt, gyenge kaja (Rágós kagylót még soha életemben nem ettem, itt sikerült), horribilis árak, fejetlenség a köbön. Lehet, hogy turista mentes időben jó, de most.. 6-an ettünk hatfélét, senki nem volt elájulva, én még csak megelégedve sem. Semmi különleges nem volt, sült hal, paradicsomos kagyló, tintahal, semmi extra se az étlapon, se az ajánlatban. Ennyi pénzért Parmaban egy jó nevű étteremben előétellel és itallal fizettünk volna ennyit. És jó érzéssel mentünk volna haza. Kellemetlen volt, mert az én ötletem volt az étterem. Szóval így.
    Grado marha jó, mindenkinek ajánlom, étterem szempontból szerintem igen jó 🙂

    2010. 08. 31.
  11. sajnálom nagyon : (
    Mi mikor ott ettünk, tavasszal akkor törzsvendégek vendégeként voltunk ott (helyi szálloda és kikötő tulaj), bocsánat én azt hittem, hogy az ott a normál éttermi szint, nem gondoltam, hogy mi extrát kapunk. : ((( Akkor volt minden különlegesség, tengeri uborka, sün, osztriga, az a fura hosszú kagyló, tintahalas polenta, lepénykenyér

    2010. 08. 31.
  12. Mi a párommal San Daniele-ben találkoztunk egy étlapon a “Rigojanci”-val, de maradtunk a prosciuttonál és ezt kihagytuk 🙂
    Szept 16-án újra megyünk, akkor lehet hogy majd kipróbáljuk

    2010. 09. 01.
  13. Anonymous mondta:

    Szia!

    Ha még olvasod ezt a levelet, tudnál esetleg küldeni vagy írni címeket is, hol érdemes megszállni, Főleg gyerekkel, gondolom nektek is egy csomó dolog másképp fontos, mint amikor még szólóban utazgatott az ember.

    köszi: Gina

    2011. 03. 07.
  14. Triesztben pont ketten voltunk csak, egy belvárosi szállóban. ha gyerekekkel mentek érdemes apartmant bérelni, sokkal kényelmesebb és lényegesen olcsóbb, mint egy hasonló méretű szállodai szoba. http://www.homelidays.com pl itt érdemes keresni

    2011. 03. 07.
  15. Anonymous mondta:

    köszönöm 🙂 neketk van bevált helyetek? szeretnék 1x elmenni egy olyan helyre/házba mint ami a Napsütötte Toscana c. filmben is volt 🙂

    2011. 03. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.