Zöldborsófőzelék

Ahogy sokan talán még sosem kóstolták. A lehető legegyszerűbben, legtermészetesebben. Extra, tiszta borsóízzel, gyönyörű élénkzöld színnel. Szerintem sokkal finomabb, mint a lisztes verzió de ez számomra már a tökfőzeléknél is beigazolódott. Hozzávalók: 1 kg cukorborsó (pucolva), 1 fej vöröshagyma, tej, … Tovább Tovább

ég sosem kóstolták. A lehető legegyszerűbben, legtermészetesebben. Extra, tiszta borsóízzel, gyönyörű élénkzöld színnel. Szerintem sokkal finomabb, mint a lisztes verzió de ez számomra már a tökfőzeléknél is beigazolódott.

Hozzávalók: 1 kg cukorborsó (pucolva), 1 fej vöröshagyma, tej, 1 evőkanál méz, só, bors

1. A borsót tegyük egy lábosba, öntsünk rá annyi tejet, hogy ellepje, adjuk hozzá a megpucolt, félbe vágott vöröshagymát
2. Főzzük kb. 15 percig
3. Szedjük ki a borsónak majdnem a felét, a hagymát, turmixoljuk le botmixerrel, majd öntsük vissza, sózzuk, borsozzuk, esetleg kevés mézzel ízesítsük.

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    A hagymát is leturmixolod?

    Köszi, Katka

    2010. 07. 05.
  2. Én is ennek a liszt nélküli vonalnak a híve vagyok,de mikor érünk el a közétkeztetés szintjén ide,azt lehet már én sem érem meg.
    Nagyon szép színe lett, ennek nehéz ellenállni!

    2010. 07. 05.
  3. Hasonlóan csinálom a zöldborsó levest, csak persze tej, méz nélkül. Szerintem sokszor az egyszerűségben rejlenek a legjobb ízek. Anyukám például pörkölt alappal indítja, amivel engem ki lehet kergetni a világból. 🙂

    2010. 07. 06.
  4. Kriszta,

    Ma reggel főztem meg, percek alatt kész lett, és isteni.
    Picit módostottam csak, mert szójatejből készítettem. Tudom, ez otthon nagyon drága (1 liter 750Ft) de Hollandiában, ahol lakom csak 80 Euro cent és minden második héten leakciózzák félárra! Köszi a tippet, soha többet liszt…

    2011. 03. 14.
  5. Juci!

    Örülök, hogy ízlett. Ha kicsit bolondítani szeretnéd, tehetsz bele kicsi mentát vagy ha még extrábbat szeretnél, friss koriandert

    2011. 03. 14.
  6. Sziasztok!

    Tényleg nagyon jó így hogy nem kell bele rántás. Én szoktam hozzá egy pici répát és a végén petrezselymet is rakni.

    Érdekes tapasztalatom volt viszont az évszakok kapcsán ezzel a főzelékkel. Először tavasszal készítettem, amikor még hűvösek voltak és hamar lehűlt főzés után. De aztán most nyáron is elkészítettem (kétszer is) és rögtön másnap megromlott. Pedig másodjára már úgy csináltam hogy először felforraltam a tejet és csak utána adtam hozzá a borsót. Miután kihűlt beraktam a hűtőbe, de hiába másnap amikor kivettem már buggyant volt… Szóval arra a következtetésre jutottunk hogy ezt a verziót vagy csak hűvösebb időben szabad elkészíteni, vagy le kell valahogy hűteni miután elkészült (esetleg az egészet rögtön megenni 🙂 mert amíg a nyári melegben lehűl addig már meg is romlik.

    Zsuzsi

    2011. 09. 03.
  7. Zsuzsi!

    eddig csak tavasszal készítettem, de teljesen “hihető” hogy a nagy melegben beindul azonnal, meg kell ennyi gyorsan. : )

    2011. 09. 03.
  8. Anonymous mondta:

    Sziasztok!

    A turmixolást nem lehet kihagyni?
    Egy rántás nélküli zöldborsó receptet kerestem, és nagyon megörültem neki.
    A nagymamám is mindig így készítette, amit nagyon szerettem.
    Kollégiumban lakom, ráadásul nem is Magyarországon, itt nincs turmixgép 🙂 Szóval, turmixolás nélkül is lehet jó? Gábor

    2011. 10. 13.
  9. Gábor!

    nehéz eset, a turmixolt rész adja a “vastagságát”. Talán ha egy kevés tejszínnel főzöd a borsót, a tejszín egy idő után besűrűsödik annyira, hogy sűrű legyen a lé. Vajon párold a borsót, 1 kis gerezd aprított fokhagymával, majd adj hozzá kevés (ne ússzon benne) tejszínt, mézet, só, petrezselyem, főzéssel sűrítsd

    2011. 10. 13.
  10. Mariann mondta:

    Kedves Krisztina!
    Nemrég csatlakoztam az internetezők népes táborához – két hete vezettettük be -, de már most úgy gondolom, megérte. Különösen és legfőképp az ön blog-ja miatt. Az egész valahogy olyan élettel teli. Itt ülök egy gép előtt, nézegetem a képeket, olvasgatom az írásait, a receptjeit, a többiek bejegyzéseit és jól érzem magam. Elfog egy kuckós érzés, egy otthon lenni jó érzés, egy konyhában főzni jó érzés és már neki is látok. Főzök. Zöldborsófőzeléket. Egy ismeretlen ismerőst. Nagyon finom. Nemcsak a lisztnélkülisége, persze ez benne a legzseniálisabb, a szép zöld színe, de az illata is jó. De még mennyire! Az egész konyhát belepi. Szagelszívó állj, ne működj tovább! Örülök, hogy olvasója lehetek. Üdvözlettel: Mariann

    2012. 10. 25.
  11. Kriszta mondta:

    Kedves Mariann!

    Nagyon örülök, hogy így elnyerte tetszését a blog : ). Nagyon jó nézelődést és főzőcskézést kívánok, remélem, sokáig örömét leli benne és lelkes olvasóim közt tarthatom Önt számon!

    2012. 10. 25.
  12. Ditta mondta:

    A főzelékeket mindig kukorica keményítővel sűrítem. Csak vigyázni kell vele, mert becsapós, még egy kanál és ha kihűl a kanál is megáll benne.
    A gyümölcslevest is ezzel sűrítem, ami nálam inkább a híg pudingra hajaz. :)Nagy hőségben isteni.
    A brokkolikrémleves nyáron hidegen….hmmm…: )

    2013. 01. 08.
  13. Kriszta mondta:

    Én ezeket is mind magában szoktam sűríteni, a gyümölcsleves egy részét turmixolom, a brokkoli egészét

    2013. 01. 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.