Meggyes panna cotta

Réges-régen nem készítettem panna cottát, pedig az egyik legkönnyebben összeállítható desszert, ha az arányok jól eltaláltak, akkor pedig verhetetlen. Talán a sok pavlova lehet ennek az oka : ). Ezt már be sem linkelem, gondolom, unjátok. Most meggymártást készítettem hozzá. … Tovább Tovább



Cukor nélkül, nagy lángon sűrítettem, karamellizáltam a meggyet, ez került a remegő tejszínek tetejére. Ha gyors, kevés szöszmötöléssel járó desszertet szeretnénk, szerintem ez a legjobb választás. Igaz, a megszilárdulására várni kell, én ezért általában este készítem, másnap tálalom. A mostanit fél egykor vettem le forrón a gázról, háromkor került a hűtőbe és ötkor teljesen szilárd volt. Cukrot módjával tettem csak bele, nekem nagyon ízlett, hogy a tejszín sem volt túl édes, hanem intenzív tejszín és vanília ízű, a meggy pedig koncentrált meggy ízű.

Hozzávalók: 4 dl tejszín, 2 dl tej, 3,5 lapzselatin, 3 evőkanál cukor, 1 tasak Alnatura bio vaníliáscukor (Természetesen a rúd még jobb, de nekem most ez volt itthon. Ha vaníliarudat használunk adjunk még plusz egy kanál cukrot a tejszínhez), 30 dkg meggy

1. Öntsük a tejet, tejszínt egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, vaníliáscukrot, forraljuk fel.
2. Kapcsoljuk le alatta a gázt, keverjük el benne a zselatinokat
3. Várjuk meg míg kicsit kihűl, keverjük össze alaposan, öntsük poharakba
4. Ha teljesen kihűlt, tegyük őket 2-3 órára a hűtőbe
5. A meggyet magozzuk ki, nagy lángon, folyamatosan forralva sűrítsük be. Kb. 15-20 perc kell hozzá. A kihűlt meggyből tegyünk a pohárban hagyott/kiborított panna cotta tetejére egy-egy kanállal

 
 
 
 
Megosztom
 

19 megjegyzés

  1. zsuzsánna és a vének mondta:

    Kedves Kriszta!

    Ha nincs lapzselatinunk, mennyi kell a porból, hogy ne gumiszerű valami, hanem könnyű, rezgős legyen a panna cottánk?

    2010. 06. 24.
  2. sose sikerült jót csinálnom porból, ezért használom a lapot (pedig gondolom, ugyanaz lehet). Nem tudok arányt mondani
    Hipermarketekben kapni lapzselatint, sztem érdemes venni hozzá

    2010. 06. 24.
  3. Ági mondta:

    Milyen tejszínt ajánlasz hoz?Többször csináltam a könyvedből panna cottát, mindig jó lett, d e most vmi igazán jó minőségű növényi tejszínt keresnék. Van ötleted?

    2010. 06. 24.
  4. Eszti mondta:

    Szia, az nlc-n megjelent az “újkrumplis-spenótos torta” recepted. nincs benne, hogy mit kell csinálni a felvert tojásokkal és a fetával. tudnál segíteni? köszönöm előre is.

    2010. 06. 25.
  5. Eszti

    a fetát kockázva elkeverni a krumplival, tálba önteni, tojást rá, sütni a sütőben

    2010. 06. 25.
  6. Eszti mondta:

    köszi a gyors választ:) tegnap megcsináltam, de én a tojást és a fetát elkevertem, aztán ezt összekevertem a kruplis-spenótos cuccal és így tepsibe. kétszer annyi fokhagymával csináltam, mint a recept írja, de semmi íze… még kísérletezem. amúgy ez egy köret lenne?

    2010. 06. 25.
  7. Eszti mondta:

    köszönöm a gyors választ. 🙂 tegnap este megcsinltam, de én a fetát és a tojást kevertem ki egymással, majd össze a spenótos-krumlis cuccal és így sütöttem meg (kb. 50 percig). 2x annyi fokhagymát tettem bele és így sem lett semmi íze. 🙁 amúgy ez egy köret lenne?

    2010. 06. 25.
  8. Ez a panna cotta mennyei lehetett!

    Én nem mertem még nekiállni, nem vagyok túl jó barátságban a zselatinnal. :((
    Általában nem sikerülnek az ezzel készített édességeim.
    Igaz, még sosem használtam lapzselatint, legközelebb olyat veszek,hátha azzal több sikerem lesz.

    2010. 06. 27.
  9. Ez valami isteni lett!!!! Annak ellenére is, hogy nem házi tejszínnel és csak 2,8-as tejjel csináltam. Mi lett volna ha… 🙂

    Még sose mertem neki állni, de hétfőn bátorra aludtam magam. Kicsit furcsálva tekintettem a hűtőben a folyékony állagú desszertre, de bíztam a receptben és ismételten nem csalódtam!
    Végtelenül egyszerű, finom, és a lehetőségek tárháza ez a panna cotta! Köszi!!!

    2010. 06. 30.
  10. A hétvégén elkészítettem, nagyon finom lett. Életemben először készítettem panna cottát, lapzselatint sem használtam még, sőt úgy általában nem vagyok konyhatündér, de sikerült. 🙂
    Egyetlen apró szépséghibája lett az általam készített panna cottának, ami igazából csak engem zavart. Vaníliával készítettem, és az összes magocska lesüllyedt az aljára. A tetején maradt pár pötty mutatóban, de ezen kívül mind az alján kötött ki. Még szerencse, hogy nem üvegpohárba tettem. Ez normális, vagy később kellett volna a tálkákba adagolnom, amikor már sűrűsödik a krém? Nem mertem vele várni, féltem, hogy ha elkezd dermedni, és akkor keverem meg, vagy adagolom, akkor darabos lesz a panna cotta állaga.

    2010. 07. 12.
  11. Anonymous mondta:

    ehhez a mennyiséghez kb. mennyi “pohár” szükségeltetik?

    2011. 02. 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.