Rebarbaraleves

A rebarbara szerintem nyersen a legfinomabb, pucolás közben a szárakból mindig rengeteget eszem meg. Hő hatására a rebarbara sajnos hamar plöttyed és elszíneződik. Ilyenkor már nem olyan szépséges, a színe nem lesz túl vonzó (az íze azért így is nagyon … Tovább Tovább

Ilyenkor már nem olyan szépséges, a színe nem lesz túl vonzó (az íze azért így is nagyon különleges), talán ezért is szokták gyakran eperrel párosítani. Pedig az emlékeimben még nagyon él kiskorom rebarbarafagylaltja, amely zöldes-fehér volt. Ennek a levesnek a megfőzése után jöttem rá, hogy miért is volt az fehér, mivel abban nem volt a rebarbara főzve. A rebarbarák már szépen nőnek (sógornőmnél már szedhető szárak vannak), hamarosan megjelenik a piacokon, akkor lehet kísérletezni a nyersen hagyott rebarbarákkal. Már él is bennem egy finom rebarbarás semifreddo képe. Ez a leves még főtt, így eperrel javítottam a színét, de szerintem ez is elkészíthető nyersen csak rebarbarából, alaposan turmixolva, átszűrve. Hurrá, itt a nyár!
További receptek rebarbarával:
Epres rebarbarafagylalt
Epres rebarbaratorta
Sült habos rebarbara eperrel

Hozzávalók: 40 dkg rebarbara szár, 20 dkg eper, kb. 1,5-2 dl tejszín, cukor

1. Pucoljuk meg a rebarbarát, szeleteljük fel
2. Tegyük lábosba, öntsük fel 6-7 dl vízzel, cukrozzuk, főzzük puhára
3. öntsük hozzá a tejszínt, turmixoljuk le, majd turmixoljunk hozzá annyi epret, hogy a színe szép legyen a levesnek
4. Hűtsük le, hidegen tálaljuk

 
 
 
 
Megosztom
 

11 megjegyzés

  1. A biopiacon már lehet kapni. Múlt héten is vettem, meg tegnap is. Desszert lesz belőle, mert nekem nyersen nem jön be annyira, de ribizlivel párosítva mennyei! 🙂

    2010. 05. 03.
  2. a ribizlevel jó ötletet adtál, a rebarbarasemifreddóba keverek ribizlit, és akkor ahogy szeletelem, szépen ott lesznek a piros pöttyöcskék!

    2010. 05. 03.
  3. És hol lehet kapni rebarbarát? pl a fehérvári úti piacon szoktak árulni?és mennyibe kerül?eddig csak hallottam róla h mennyire finom,ideje lenne már meg is kóstolni,de nagyon rutintalan vagyok abban,h mit honnan szerezzek be…köszi!

    2010. 05. 03.
  4. Szupi tippet adtál, már nagyon szép a kertünkben a rebarbara, óriásira nőtt, kipróbálom ezt a levest, olyan régen ettem már ilyet és valóban méltó a rebarbarához. A rebarbarafagyit is kipróbálom, megbolondítom egy kis gyömbérrel. 🙂

    2010. 05. 03.
  5. Hétvége felé körbenézek a piacon, hátha akad a Nagyvásárcsarnokban. Mennyibe kerül kb. kilója?

    2010. 05. 03.
  6. Még sosem ettem rebarbarát, már nagyon szeretném megkóstolni. Egyik nap a Bosnyák téri piacon volt, 4 szál került 400 Ft-ba!!!!! Még várok egy kicsit…

    Más. Kriszta, szombaton megsütöttem a pizzádat a paradicsomszószoddal. Mennyei volt!!!! Két nagy tepsi simán eltűnt. Most már tudom, hogy eddig miért nem voltam oda a pizzáért…:)

    2010. 05. 03.
  7. Hajjajjjj… Vásárcsarnokban 1 helyen láttam 800ft/kg-ért. Nem vagyok egy gazdag ember, ez már túl lépett az ingerküszöbömön… 🙁

    (Tavaly kaptam egy ismerőstől 1 szatyorral ajándékba. Talán szeretne idén is meglepni.)

    2010. 05. 06.
  8. Pimella Pompo mondta:

    Az egyik legfinomabb gyümölcsös krémleves, amit valaha ettem/készítettem.
    Megéri költeni a rebarbarára!

    2013. 05. 31.
    • Kriszta mondta:

      én is nagyon szeretem, annyira jellegzetes, különleges íze van a rebarbarának

      2013. 06. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.