Bodzagranita

Gondolom, nem is kell mondanom, hogy a bodza nagy kedvenc. Mivel viszonylag rövid a virágzási ideje, előfordul, hogy lecsúszok róla. Idén még időben eszméltem, és a hét elején szereztem bodzát, alapvetően két dolog mozgatta meg a fantáziámat a leves és … Tovább Tovább





Idén még időben eszméltem, és a hét elején szereztem bodzát, alapvetően két dolog mozgatta meg a fantáziámat a leves és a fagyi. A feldolgozás azonban gyerekfektetés, azaz este 9 utánra maradt, így csak egy gyors granitáig bírtam erővel. Ma a maradék szirupból megfőzöm a fagyit is.
A granita teljesen azonosan készül, mint a bodzaszirup, (talán egy kicsit több citrommal, de ez ízlés dolga), csupán le kell fagyasztani, közben időnként átkeverni mixerrel. Hűsítő finomság, bár a hétvégére megint nem ígértek túl jó időt : (

Hozzávalók: Kb. 15 db tenyérnyi méretű bodzavirág, 2 liter víz, 30 dkg cukor, 2 citrom

1. Hideg folyó víz alatt mossuk gyorsan át a bodzavirágokat
2. Tegyük fel forrni a vizet a cukorral, forrástól számítva gyöngyöztessük 5 percig
3. Facsarjunk bele kb. 1,5 citrom levét, kicsit hűsük a szirupot, majd mehet bele a bodza
4. Egy éjszakán át ázott a virág a szirupban, szűrjük át, öntsük a levet lapos tálba, tegyük a mélyhűtőbe, 4 órán keresztül óránként turmixoljuk át a botmixerrel

Ez a szirup szerintem ivásra túl tömény, de a fagyasztáshoz muszáj édesebbre készíteni. Ha szörpöt szeretnénk, használjunk kevesebb cukrot, vagy ezeket az arányokat megtartva készítsük a szirupot, utólag, fogyasztáskor öntsünk vizet hozzá

illegális lakásfoglalók
 
 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

  1. Istenien hangzik, pláne jó citromosan! Az “illegális lakásfoglalók” kép szerintem is fantasztikus, jót derültem rajta!! :))

    2010. 05. 28.
  2. Hú, végre egy jó kis, a válogatós embereknek is könnyű recept. Meg is csinálom holnap, lopok a szörphöz félretett bodzavirág mennyiségből! 🙂 Nagyon köszi a receptet, és a képeket is!

    2010. 05. 28.
  3. A bodzát nem szabad mosni, mert lemosod a virágport, amiben a finom ízanyagok vannak… Inkább tuti biztos helyröl, kicsit pihentetve, hogy a bogarak kimásszanak 🙂

    2010. 05. 30.
  4. Anonymous mondta:

    oooh ha lehet kérni: akkor a júniusi háttérképnaptárfotó bodzás legyen!! az orgonás annyira bejött májusban 🙂

    2010. 05. 31.
  5. Anonymous mondta:

    Ó, akkor ez a titok! A tejes fagyinál is turmixolni kell fagyás közben? Eddig néhányszor csináltam, az ízével nem volt gond, csak az állaga… Túl keményre fagyott, nem krémes. És nincs sajnos botmixerem.

    Ági

    2010. 05. 31.
  6. Ez nagyon tetszik, van is saját bodzaszörpöm, így egy kis higítás után sztem meg is csinálom. Igaz botmixerrel én sem rendelkezem, de talán a sima keverőgép is megteszi.
    Én is úgy tudom, hogy a bodzavirágokat nem kell lemosni, mert a lényeg épp a virágpor. Évek óta így csinálom, eddig nem lett bajunk. Viszont valóban fontos a szmog mentes lelőhely 🙂
    Említettél levest is. Na arra én nagyon kiváncsi lennék. Megosztod majd velünk? 😉

    2010. 06. 01.
  7. A por miatt egy gyors, hidegvizes öblítést szoktam csinálni, egy pillanatra bedugom a csap alá, ennyi. Amúgy sok helyen olvasni olyan, hogy jó sokáig áztassuk, mossuk felhasználás előtt. Akkor tényleg kimos az ember belőle mindent.
    Vera a leves elmaradt, igazán ez is csak a fejemben él, de alapvetően egy enyhén tejszínes habarást tudok elképzelni hozzá, a szirupból, mint egy gyümölcslevesnél. Ha a bodzaszezon egybeesne az őszibarackszezonnal, akkor azzal párosítanám, barackkal sűríteném csak a levest, nem liszttel. Persze ha van elrakható szirupod, akkor ki lehet próbálni. A barackhoz sztem jól megy a bodza, nem fogják egymást elnyomni.
    Újságot még mindig nem felejtem, ha ezt a hetet és a következőt túlélem (munka)akkor jelentkezem!

    2010. 06. 01.
  8. Oksa :-)))) Hát kitartást!!!! Amúgy férjem megy ki júni. 21-én, így tud hozni majd talán még júliusit.
    A barack – bodza házasítást elraktároztam, remélem a csöppnyi szalicil és a hűtő eltartják addig a szörpömet 🙂

    2010. 06. 02.
  9. Csak annyit, hogy véletlenül bukkantam erre az oldalra, de gyönyörűek a fényképek, megjön ezekhez az ételekhez a kedvem! 🙂
    üdv: Balibi

    2010. 06. 10.
  10. : ) köszönöm! Így próbálom átadni az ízt, ami a képernyőn máshogy nem tud átjönni

    2010. 06. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.