Epres polentatorta

Ahogy tegnap említettem ma jön az epres-befürdés. Nem különös a sztori, csak annyi, hogy nagyon rossz epret sikerült vennem. Valljuk be, ez így április közepén nem is olyan meglepő. Minden második árusnál volt már eper a piacon 600-800 Ft között … Tovább Tovább

Minden második árusnál volt már eper a piacon 600-800 Ft között mozgott kilónkénti ára. Abból választottam, amelyik viszonylag eltérő méretű és alakú volt, a tökéletesen azonos méretű és formájú eprek rengeteg csalódás után alapból taszítanak. Ez a választás sem jött be, pocsék volt. Imádom az epret, szerintem 2 kilót is meg tudok enni fél óra alatt, de ez ehetetlen volt így nyersen. A kuka helyett ebben a sütiben végezte. A sütire csak azt tudom mondani, hogy tökéletes, fél óra alatt el is tűnt az egész. Brutálisan finom, próbáljátok ki! Szaftos, hihetetlen jó állaga van.
A recept Sigrid Verbert szakácskönyvéből az Il libro del cavolo-ból van, a könyvet egy kedves bolognai olvasóm küldte nekem Olaszországból. Sigrid málnával készítette a tortát, én a hétvégén eperrel és rebarbarával sütöm újra, ha jön az igazi málna, akkor a málnásat is kipróbálom. A recept mennyiségét feleztem, így egy 1/2 literes formát tölt meg pont. A férjem így jellemezte, mikor meglátta: kicsike. És tényleg, bátran süssétek az eredeti mennyiséget.

Hozzávalók (fél adag): 20 dkg eper, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg kukoricadara, 2 egész tojás, egy evőkanál liszt, 1 citrom héja, fél teáskanál sütőpor* (elhagyható), 1 zacskó vaníliás cukor*

1. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot
2. Keverjük hozzá a tojásokat, a darát és a lisztet
3. A keverjük a tésztába óvatosan a kettévágott epret, szilikonos formában sütöttem, nem vajaztam, liszteztem ki a formát
4. 190 fokos sütőben 40 percig süssük. Várjuk meg míg kihűl.

* Az expressz élet című bejegyzésnél hívta fel figyelmemet Mária a DM-es, bio sütőporra, megnéztem én még ajánlom az élesztőjüket és a vaníliás cukrukat is. Az élesztő csak élesztőből áll, nincs emulgeáló anyag benne, a cukor pedig nem aromával ízesített.

 
 
 
 
Megosztom
 

65 megjegyzés

  1. A vajat már a keverötálba tettem, most csak az a kérdés, hogy mennyi cukor kell hozzá? :o)

    2010. 04. 23.
  2. A dm-es élesztő valóban kiváló, talán már hajlok afelé, hogy sokszor szebben megkel a tészta evvel az élesztővel, mint a hagyományossal.Ennek mindig ugyanolyan a minősége, nem ért még sosem meglepetés, viszont hagyományos élesztővel néha mellé lehet nyúlni, főleg ha a boltban ép nincs az a fajta, amit használok.

    Milyen szép a kis terítő 😀 jaj és szeretem az ilyen egyszerü, pofás kis desszerteket.

    2010. 04. 23.
  3. 15 deka cukrot raktam az egész adagra, így kellemesen édesnek tünik a nyers tészta

    2010. 04. 23.
  4. Kedves Kriszta

    Most látom, hogy van egy-két helyesírási hibám :S ha esetleg nagyon zavar és ki tudod javítani, akkor javítsd, nem szeretném gyalázni a magyar nyelvet 🙂 talán mentségemre szolgál, hogy sosem tanultam hivatalosan magyarul írni.

    2010. 04. 23.
  5. Kriszta, bár a külhoni sose lesz az igazi, de ha az ember lánya már türelmetlen, nem bírja kivárni a magyar epret 🙂 Én kétszer vettem az elmúlt hetekben görög epret, és azt kell mondjam, szinte vetekszik a magyarral. A spanyol ehetetlen volt. Hátha találsz ilyet, mert állítólag nálunk még 1 hónap, mire lesz eper :(((

    2010. 04. 23.
  6. Apósomnál múlt hét szombaton már virágzott az egyik földieper palánta! Szerintem egy-két hét és szüretelhetünk!
    A dm-ben az Alnaturás vaníliás cukor is meglepően jó, sokszor már nem is kapirgálom a magokat, hanem ezt teszem bele. Az Alnaturának csak az édességeit nem szeretem, megdöbbentően édesek.
    Marcsi

    2010. 04. 23.
  7. sorry, kimaradt 10 dkg kristálycukor! javítom.
    most értem haza a csarnokból, vettem epret, jobbnak tűnik, mint a múltkori. Vettem hozzá rebarbarát is, holnap vegyesben sütöm

    2010. 04. 23.
  8. Maci!

    bocs, nem kimaradt, hanem lisztet írtam helyette, az eredeti liszt mennyiség az csak az egy evőkanálnyi!!!! Milyen lett? bocsánat, nagyon korán reggel volt, felcseréltem őket

    2010. 04. 23.
  9. Sülve milyen volt az eper?Mert azt írtad,hogy nyersen ehetetlen.Akkor ebben inkább a színe, nedvessége dominált, gondolom.Nem kötekedésképpen, tényleg érdekel.Én kidobtam volna.

    2010. 04. 23.
  10. Na, beégtem, most mondja a férjem, hogy a múlt heti nagyon finom eper spanyol volt :)))

    2010. 04. 23.
  11. Na frankó :o))))
    Szóval az “egész” adag nálam ebböl állt: 20 deka vaj, 15 deka cukor, 4 tojássárgája, 20 deka kukoricadara, 20 deka rétesliszt!!! , 1 tk sütöpor, 1 citrom héja, 4 tojásfehérje 1 csipet sóval felverve, 1 pici doboz málna. Azt hiszem 24-es a forma amiben sütöttem.
    Annak ellenére, hogy beleraktam a lisztet is, egész laza és morzsálódós állaga lett, mint egy kevert tésztának kb. annyi különbséggel, hogy egy kicsit rusztikus lett a kukoricadara miatt, ami ugye egy picit ropog a fogak alatt. Ilyen ropi maradt a tiéd is? A fehérjét meg épp azért tettem bele felverve, mert gondoltam, ha már ennyi liszt meg dara megy a tésztába, akkor legalább lazítsa egy kicsit a hab. Röviden: nem is lett rossz, el fog fogyni így is :o)))

    kép itt: http://www.flickr.com/photos/maciblog/4546022918/

    2010. 04. 23.
  12. Kriszta mondta:

    Van már hazai eper is, 3400 ft/kg.
    Viszont nagyon finom. Na, jó nem kg-ot vettem belőle, hanem csak 5 szemet. A spanyol olyan ehetetlen volt, hogy kidobtam. Ausztriában januárban finomabb epret ettem, mint ez a mostani spanyol volt.

    2010. 04. 23.
  13. én ma a csarnokban 600-ért vettem egész tűrhetőt (nem tudom, görög vagy spanyol), persze lehetne édesebb. 3400 atyaég! Nekem van itthon cserépben az már egy hete folyamatosan érik (egy-egy szem) az fincsi, igazi eper ízzel, és nem vagyok hajlandó muskátlitápozni, ahogy a kertészetben mondták, kapott egy kis komposztot.
    Pötipite!
    nem volt kellemetlen ízű vagy ilyenek (néha szokott az is lenni, jó kis gumis állaggal) egyszerűen nem volt sok íze, nem volt édes stb… mézes-turmixba is mehetett volna, a sütiben semmi baja nem volt, az édes volt amúgy is

    2010. 04. 23.
  14. Maci!
    hű, akkor jó, még 1x bocs, elírtam. Az első falatnál találkoztam ropogós szemmel, gondoltam is, tovább kell kicsit sütni, de több nem volt benne

    2010. 04. 23.
  15. Anonymous mondta:

    ‘En muszàjbòl(allergia)sokszor cserèlem a liszt egy rèszèt kukoricalisztre/daràra ès a tapasztalataim szerint a ropogàs megmarad itt-ott,foleg a kìvulre rekedt szemek maradnak ilyenek,ùgyhogy mostanàban bevetem a kàvèdaràlòt,hogy finomabb lisztett kapjak.Koszi a receptet:Zsu

    2010. 04. 25.
  16. Köszönöm a receptet, a sütinek nagy sikere volt! A ropogás egyáltalán nem volt zavaró benne. És nagyon finom görög epret vettem, szinte fájt beletenni a sütibe, de hát ünnepre készült.

    2010. 04. 27.
  17. Maverick!
    nem volt csak 3000 Ft-s eper a zöldségesnél, fagyasztott szamócából készítettem, így is jó lett! Csak ha nem tudsz 2 hetet várni : )

    nekem ez a 2. nem volt sehol ropogós, viszont annyira jó, szaftos az állaga, imádom, kenyérnél is működik? 1x ettem a horvátoknál olyan kenyeret, amiben egyértelműen volt kukoricadara, csak az arányok érdekelnének.

    Csicsi!
    örülök, hogy sikered volt vele!

    2010. 04. 28.
  18. Ritocska mondta:

    Szia!
    Nálunk a süti sajnos nem vált be. 40 perc után még folyt a belseje (lehet,hogy mivel fagyasztott ribizlit tettem bele, hiába csöpögtettem le csak vizesebb volt az állaga), de ezen még segitettem hosszabb sütési idővel. Viszont a kukoricadara nálam nagyon ropogott- igy nekem nem jött be. Barátnőm azt kérdezte, hogy nem kellett volna előre megfőzni a darát? lehet, h ugy nem ropogna? de látom nem mindenkit zavart. Engem viszont nagyon. Rita

    2010. 05. 01.
  19. Rita!

    A fagyasztott gyümölcs miatt maradt folyós ez biztos, nekem is ilyen lett a fagyasztott eperrel másodszorra, én másnap betettem pár percre a mikróba. Nekem egyáltalán nem ropogott, olasz darából főztem, ez mindjárt elfogy kipróbálom majd mezei, hazai darából is

    2010. 05. 03.
  20. Anonymous mondta:

    hehe, látom mindenki másképp csinálja. az enyém kerámia formában sült, és ott kérge lesz a sütinek, a cukor és dara összesülve ott valóban ropog a fog alatt. Sztem Kriszta, bizonyára a szilikon forma sokat számít a végeredményben, nem?
    nekem ezen kívül még eléggé kis formátlanná folytak szét az epreim, hogy marad neked egyben?
    soksok köszi mindenesetre igazán finom!!
    tm

    2010. 05. 05.
  21. Anonymous mondta:

    Vegre en is megsütöttem. Isteni finom, de tenyleg! A fel adagnal maradtam es mivel ilyen kis formam nincs, kivajazott jenaiba tettem. Kivul icipicit ropog, belül finom szaftos, nekünk nagyon bejött.
    Köszönjük szepen!

    2010. 06. 01.
  22. Bori mondta:

    Hú, nagyon finom! Nekem nagyon ízlett, hogy ropog kívül, belül meg szaftos. Ugyan nem 100%-ban hasonlít a Te képedre, mert nekem ahogy a rácsra ráborítottam, a rácsok között kicsit lefolyt, de az íze!…:) És néhány muffin-formába is tettem, mert nem fért bele az őzgerincformába, és azok is nagyon jók lettek, még több ropogósság – nagyon király:)

    2011. 06. 15.
  23. Anonymous mondta:

    Imádom, egyszerű, gyors és finom! Köszönjük!!! Kiskapusiék

    2012. 04. 24.
  24. Visszajelzés: Cialis canadian cost

  25. Visszajelzés: generic for cialis

  26. Visszajelzés: generic for cialis

  27. Visszajelzés: cialis from canada

  28. Visszajelzés: printable cialis coupon

  29. Visszajelzés: cialis without a doctor prescription

  30. Visszajelzés: order cialis online

  31. Visszajelzés: erectile dysfunction medication

  32. Visszajelzés: ed pills that really work

  33. Visszajelzés: online ed pills

  34. Visszajelzés: cialis online

  35. Visszajelzés: best online pharmacy

  36. Visszajelzés: canadian online pharmacy

  37. Visszajelzés: rx pharmacy

  38. Visszajelzés: Buy cialis

  39. Visszajelzés: Real cialis online

  40. Visszajelzés: vardenafil canada

  41. Visszajelzés: vardenafil usa

  42. Visszajelzés: levitra 10 mg

  43. Visszajelzés: casino moons online casino

  44. Visszajelzés: slot machine games

  45. Visszajelzés: online casinos for usa players

  46. Visszajelzés: casinos

  47. Visszajelzés: pay day loans

  48. Visszajelzés: cash advance online

  49. Visszajelzés: payday loans online

  50. Visszajelzés: buy cialis

  51. Visszajelzés: cialis 20

  52. Visszajelzés: generic for cialis

  53. Visszajelzés: generic cialis

  54. Visszajelzés: 5 mg cialis

  55. Visszajelzés: best online casino for money

  56. Visszajelzés: best online casino for money

  57. Visszajelzés: play casino

  58. Visszajelzés: casino online slots

  59. Visszajelzés: cialis 20 mg

  60. Visszajelzés: best online casino

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések