Ventresca, a tonhalbélszín

Ez a villám tészta is a korábban emlegetett szicíliai halas könyvből való. A recept szerint a tonhalnak a legértékesebb, a hasi részén lévő húst, a ventrescát kell hozzá használni. Ez egy zsírosabb, de egészen más ízélményt, textúrát nyújtó része az … Tovább Tovább

Ez egy zsírosabb, de egészen más ízélményt, textúrát nyújtó része az állatnak mint az általában kapható trancsírozott tonhal. Egyszer ettem ilyet, a különbség mondjuk mint a marhacomb és a bélszín között. Itthon még sosem láttam ilyen konzervet, azaz most, hogy rákerestem a Culinarisban kapni. Ha ilyet keresünk jó nagy betűkkel rá van írva, a ventresca szó és csak kicsivel, hogy di tonno. Az ára lényegesen magasabb, mint egy sima tonhalkonzervé.
Az enyém sem ebből készült, hanem törzsdarabokból. (Desparos tonno al naturale) Azért így is nagyon finom lett.

Hozzávalók 2 főre: 10 dkg konzerv tonhal, 3 db szardella, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kapribogyó (én zöld olívát tettem bele), 1 citrom, fél-1 dl száraz fehérbor, bors, csokor petrezselyem, olívaolaj

1. Tegyük fel forralni a tésztának a vizet
2. Olívaolajon futtassuk meg kicsit a fokhagymát a szardellával együtt, adjuk hozzá az olíva/kapribogyót (vagy mindkettőt)
3. Locsoljuk meg egy kevés citrommal, borsozzuk (a szardella miatt sózni valószínű nem kell csak a tésztavizet), öntsük fel a borral, adjuk hozzá a tonhalat, pár percig nagy lángon forraljuk a mártást
4. Főzzük ki a tésztát, miközben fő, a tészta főzővízéből adjunk 2-e evőkanálnyit a halas mártáshoz, forraljuk ezzel is, a végén friss, aprított petrezselymet keverjünk hozzá, majd szedjük rá a lecsöpögtetett tésztát

 
 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. És a szardella alatt te pontosan mit értesz? Konzerves olajos szardíniát, vagy el vagyok tévedve? 🙂

    2010. 03. 23.
  2. Ilyet én is szoktam csinálni!!! 🙂 Csak egy pici löttyintés tejszínt is rakok hozzá! Bár tudom, hogy te nagy tejszín ellenes vagy az ilyen mártásokban! 🙂

    2010. 03. 23.
  3. Izabella!

    Nem, nem azt, hanem a kicsi üveges/konzerv, nagyon sós, egészen kicsi szardellát vagy más néven ajókát.
    Általában a hűtőpultban tartják a hiperekben a füstölt halak és kaviárok mellett.

    Nyx
    : ) igen, ebben nem szeretném a tejszínt, de ízlések és pofonok

    2010. 03. 23.
  4. Anonymous mondta:

    Dolce vita, megcsináltam ebédre 🙂 Köszi a tippet. Tök véletlenül minden volt itthon hozzá (ilyen még sosem fordult elő velem). Viszont nem tettem bele egy egész citrom levét, csak a felét. És még így is citromosnak találtam egy kicsit.
    De finom volt.
    (a szardellát meg, sose tudom, hová használjam, csak a napoletana pizzára szoktam)

    Orsi

    2010. 03. 23.
  5. Orsi!

    bocsánat, ha félreérthető volt, nem kell bele egy egész citrom! Csak meg kell locsolni kicsit citromlével (javítom a receptet)

    2010. 03. 23.
  6. Anonymous mondta:

    Jaj, de gyönyörű ez a tányér! Hol kapható?

    2010. 03. 23.
  7. Anonymous mondta:

    Akkor még jó, hogy tegnap nem tettem bele az egész citromot 😀 (valahogy éreztem én, hogy az már túl sok lenne.

    Orsi

    2010. 03. 24.
  8. Anonymous mondta:

    Lehet, de jól mutat. 🙂 Mindig a látvány nyűgöz le.

    2010. 03. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.