Perugia és a legismertebb mogyorós bonbon

A héten Olaszország három pontjára is elkalauzolom az olvasót. Induljunk el a félsziget közepéről, a természeti adottságaiban Toszkánával egyenrangú Umbriából, egészen pontosan a csokoládé városából, Perugiából. Itt alakult meg 1907-ben Itália egyik legismertebb csokoládé manufaktúrája a Perugina. Perugiában, mint ahogy … Tovább Tovább

g három pontjára is elkalauzolom az olvasót. Induljunk el a félsziget közepéről, a természeti adottságaiban Toszkánával egyenrangú Umbriából, egészen pontosan a csokoládé városából, Perugiából. Itt alakult meg 1907-ben Itália egyik legismertebb csokoládé manufaktúrája a Perugina. Perugiában, mint ahogy minden más olasz tartományban, ha valamit komolyan vesznek, akkor azt tényleg komolyan is művelik. Itt a csokoládénak van hivatalos egyesülete, a Compagnia de Cioccolato, amely védi és szabályozza és oktatja a nemes portéka előállítását.
A Perugina gyár legismertebb terméke a Baci (ejtsd: bácsi), az ország minden pontján, bárokban, kávézók pénztáránál megtalálható a kék csillagokkal díszített, ezüst fóliába csomagolt, átlátszó papíron rövid üzenetet tartalmazó, mogyorós bonbon. Mániákus Baci rajongó vagyok, pedig igazán nem kifejezetten különleges, egyszerűen csak finom. És nagyon olasz.
A receptet a Sale e Pepe februári számában találtam, naná, hogy elkészítettem. A recepten kicsit módosítottam, a belső krémet kicsit lágyabbra készítettem. A végeredmény önmagáért beszél, mindenkinek javaslom, kezdjen bele a házi bonbon készítésbe!

Hozzávalók: 20 dkg pörkölt mogyoró, 20 dkg 60%-os csokoládé, 20 dkg 80%-os csokoládé, 2 dl tejszín (ha kaptok 32%-os president), 5 dkg vaj

1. 15 dkg mogyorót mozsárban törjünk össze egészen apróra
2. A 60%-os csokit a tejszínnel és a vajjal (az eredeti receptben vaj nem szerepelt) olvasszuk fel, keverjük hozzá az aprított mogyorót, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára
3. Kézzel formázzunk diónál kicsit kisebb gömböket a mogyorós csokimasszából, mindegyik gömb tetejébe finoman nyomjunk egy szem egész mogyorót. Tegyük a gömböket a hűtőbe 5-6 órára (vagy egy éjszakára)
4. A 80%-os csokit vízfürdő felett olvasszuk fel, vigyázzunk ne hevítsük túl a csokit, majd egyenként forgassuk bele a bonbonokat. Sütőpapírra tegyük, szilárdulás után könnyen leválasztható róla.

 
 
 
 
Megosztom
 

27 megjegyzés

  1. Évek óta nem ettem Baci csokit. Régen az olasz barátaimtól mindig kaptam, de aztán meguntam. A képek után megint megkívántam 🙂

    2010. 03. 16.
  2. halálra én sem eszem magam belőle,Olaszországban a kora délutáni kávé után szoktam egyet megenni, csak, hogy rendben legyen a vércukorszintem, és ajándékba hozok mindig anyunak

    2010. 03. 16.
  3. Perugia a legjobb hely Olaszországban 🙂 Számomra. Érdemes ellátogatni magába a gyárba, mindig fogadnak látogatókat is, végigvezetnek a gyárban, látni lehet mindent, izgalmas. Ja, és finom!

    2010. 03. 16.
  4. Anonymous mondta:

    Egy időben annyi Bacit kaptam, hogy meguntam. Sztem vannak ennél sokkal finomabb bonbonok is. (most épp nem jut eszembe egy sem, így nem vagyok túl meggyőző..:))

    Viszont a beleíírt üzenetke legalább olyan izgis, mint a kindertojás meglepije 🙂
    Kedvencem:
    Pleasure is a sin, but sinning is a pleasure.
    De hogy stílszerűek legyünk: Il piacere é un peccato, ma il peccato é un piacere.

    Legutóbb anyósomék hoztak Bacettit, a Baci kistesója, kisebb bonbonok.. és nincs bennük üzenet! Micsoda csalódás!

    Kérünk hozzá üzenet recepteket is! 🙂

    Üdv,
    Nyestkutya

    2010. 03. 16.
  5. Anonymous mondta:

    Ja, eszembe jutott egy finomabb: a kézzel készített konyakosmeggy.. olyat nem tetszik majd gyártani??
    NY

    2010. 03. 16.
  6. kb mennyi bonbon lesz ebből a mennyiségből? apukám névnapjára még elkészülök vele 🙂
    A baci gyár tényleg érdekes, és ha jól emlékszem, ingyenes, sőt adnak egy csomó kóstolót is…

    2010. 03. 16.
  7. Egyszer az volt az olasz házi feladatom,hogy írjak fogalmazást álmaim munkájáról olaszul.Az én fogalmazásom arról szólt,hogy szeretnék főkóstoló lenni a “Baci gyárban”és leírtam hogy képzelek el egy munkanapot:)A tanárnőm gurult a röhögéstől…..

    Egyébként egyszer találtam egy Arany János idézetet az egyikben.

    2010. 03. 16.
  8. e.ke mondta:

    Bizony, nyáron én is degeszre ettem magam az ingyencsokikkal a gyárlátogatáskor :)))

    2010. 03. 16.
  9. Szia! Hihetetetlen, úgy látszik, gondolatolvasó lettél! 🙂 Ugyanis pont Sándor-napra terveztem mogyorós bonbont, csak szilikonformában, tölteléknek meg nutellás-mogyorólikőrös-olvasztott fehércsokis tölteléket (kis vajjal)! Most kénytelen leszek mindkettőt kipróbálni :)) Ja, a másik tervem Tokaji aszú-krémes bonbon, egy hétig aszúban áztatott mazsolával. Huhh, komoly dőzsölés lesz! Köszi a receptet!!! Zsuzsi

    2010. 03. 16.
  10. Off: Dolce! Nem akarsz megint egy fotózásos posztot csinálni?
    Off No. 2.: Lehet, hogy lesz Sale e Pepe és La Cucina. Érdekel?

    2010. 03. 17.
  11. Réka!
    mérettől függően kb. 25 és 35 között

    A konyakosmeggyet hogyan? fagyasszam le? utána mártsam csokiba?
    igenm az üzenet is fontos : ) de én a csokiját is szeretem. A táblásat kósoltátok már? Sztem nagyon jó!

    Anna!

    de, csak neki kell ülnöm megírni. Megvettétek a gépet?
    2. Igen, persze : )

    Zsuzsanna!
    ezt azért ajánlom, mert gyors és egyszerű, bonbonhoz képest

    2010. 03. 18.
  12. Akkor izzítom a tesómat, hogy vadássza őket, nehogy úgy járjon, mint én januárban.
    Igen, van gép, Nikon D5000 lett. 🙂 Nyüstölöm rendületlenül.

    2010. 03. 18.
  13. Dolce Vita: a gyártmányod biztos finomabb, mint a gyári (a picit geil). Hát, ha még tennél bele pici fűszert (kardamom) is…

    2010. 03. 19.
  14. Jézusom, szerintem ez jobb mint az eredeti.Meghalok érte, imádom.
    Kénytelen leszek megcsinálni, édességfüggő vagyok sajnos.
    Gratulálok.

    2010. 03. 19.
  15. Szia,

    én csak csendesen zugolvaslak jó ideje, de ez a poszt kihozza belőlem a grafomániát 🙂
    Imádom a Perugina Baci-t. És úgy általában mindent, ami Perugina. (Nero narancsos lapocskák, stb… 🙂
    De a Baci a No1, az örök, a megunhatatlan.

    Tudtad, hogy Peruginában működik “csokiiskola” is? Van egy kellemesen vicces olasz film is, ami a Perugina gyárban/iskolában játszódik: Lezioni di cioccolato.

    Köszönöm, hogy leírtad a háziBaci receptet, húsvétra domborítok vele a családban!

    Üdvözlettel:
    M.

    2010. 03. 21.
  16. Anonymous mondta:

    Csak egy technikai kérdésem lenne: amikor a végén beleforgatod az olvasztott csokiba, azt kézzel csinálod, vagy hogyan? Én már próbáltam sokféleképpen, de vagy meglátszik az ujjlenyomatom a végén, vagy nem lesz egyenletesen csokis, és ha picit több lesz rajta a csokibevonat, akkor mind lecsorog az aljára, és talpa lesz a bonbonnak, ami nem annyira esztétikus. Esetleg van valami trükköd?

    Köszi!
    Orsi

    2010. 03. 26.
  17. Orsi!

    simán kézzel és egy villával forgatom, persze alig fogom, nem szorítom össze. A villával emelem ki és “lepöckölöm” róla, így nem lesz lenyomatos. De így igazi kézműves termék, nem? : ))

    2010. 03. 26.
  18. Szia!
    Anyukám 60. szülinapjára szeretnék Bacit készíteni és ma beszereztem minden kelléket hozzá, de a tejszínnél elakadtam. 32%-os Presidentből csak habtejszínt találtam. És ekkor elgondolkoztam, mert én főzőtejszínre gondoltam a recept olvasásakor, de most már bizonytalan vagyok és megkérdezlek, hogy főzőtejszín vagy habtejszín kell a recepthez?
    Egyébként rendszeresen felhasználom receptjeidet, a fotóidat pedig csodálom.
    Ildikó

    2010. 09. 14.
  19. Ildikó!

    Habtejszín!!!! Főzőtejszínt soha : ) az egy csúnya üzleti átverés. Híg tejszínt adjunk el ugyanannyiért mint a másikat, és hitessük el a háziasszonyokkal, hogy ez is jó valamire, nevezzük főzőtejszínnek. A tejszín lényege, hogy zsíros legyen ne 12 és 20%-os.
    Álmom, hogy nálunk is lehessen kapni 40 és 50% körüli double cremeket, amely a sütikhez elengedhetetlen lenne

    2010. 09. 15.
  20. Köszönöm a gyors választ! Holnap Baci gyár lesz nálam, már nagyon izgulok:-)

    2010. 09. 15.
  21. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce!

    A fent említett Nero narancsos lapocskákra is van recepted? Ha igen, akkor előre is köszönöm, hogy megosztod velünk.
    Sajnos nem ismerem, csak nagyon jól hangzik.

    Yummy

    2010. 12. 20.
  22. Perugiaban is töltöttünk pár napot a nászút alatt. Hogy kerülhette el a figyelmem a csokigyár??? Miért nem ajánlotta a portás??? És az olasz tanárom, aki ott volt egy évet egyetemista???
    Ezt nem akarom elhinni… Pedig egy darabig nem megyünk vissza….
    De a Bacit azért kipróbálom!! Nyami…
    Amúgy én a fagyiváltozatát is imádom az olaszoknál. 🙂

    2011. 08. 29.
  23. Fanni mondta:

    Szia Kriszta!
    Istenien néz ki…

    Kérdezhetek bővebben erről a főzőtejszín-habtejszín dologról ? (milyen jó, hogy a hsz-kat is elolvasom :D)
    Szóval amikor főzőtejszínt ír a recept-mondjuk levesbe vagy bármi sósba, akkor is habtejszínt használjunk?
    Velem elhitették, hogy van különbség, bár a hígabb verzió tényleg igaz. Fel sem tűnt eddig..

    Köszi 🙂

    2013. 01. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.