Mandarinlikőr

A limoncellóhoz hasonlóan mandarinlikőrt készítettem. Jó ideje tároltunk itthon egy üveg vodkát, magában biztos, nem fogyott volna el 10 év alatt sem. A gyerek viszont többször lerántotta már az üvegét a polcról, mázli, hogy nem tört össze. Az alapos alkoholos … Tovább Tovább


A limoncellóhoz hasonlóan mandarinlikőrt készítettem. Jó ideje tároltunk itthon egy üveg vodkát, magában biztos, nem fogyott volna el 10 év alatt sem. A gyerek viszont többször lerántotta már az üvegét a polcról, mázli, hogy nem tört össze. Az alapos alkoholos spejzfertőtlenítés helyett jobbnak láttam, ha eltűnik végre az üveg a kicsi szeme elől. Így el fog fogyni, tuti (bár én még mindig nem szeretek rövid italt inni), de ez nagyon finom lett.
Talán még el lehet csípni finom mandarint/klementint, bár már egyre nehezebb. A klementin héja könnyebben pucolható, mint egy nagyon kicsi mandariné. Fontos, hogy csak a felső mikronnyi részt vágjuk le róla, különben keserű lesz a likőrünk.

lában nem fűszerezik, citromhéjból, alkoholból és cukorszirupból áll. Az Amalfi parton azonban kóstoltam egyszer egy nagyon különleges, sütemény ízű citromlikőrt. Az idős hölgy, aki készítette szerencsére elárulta a finom itala titkát. Azóta én is úgy készítem.

Hozzávalók: 7 dl vodka, 5 klementin, 2 citrom, 15 dkg cukor, 5 dl víz, egy rúd fahéj, 3 szem szegfűbors, 4 szem szegfűszeg, 3-4 szem kardamom mag

1. Nagyon alaposan sikáljuk meg mosószeres szivaccsal a mandarinokat, és a citromokat, hámozzuk meg nagyon vékonyan, úgy, hogy fehér részt ne vágjunk hozzá
2. Tegyük egy nagy kancsóba, öntsük rá a vodkát, tegyük hozzá a fűszereket
3. 12 napig áztassuk a héjakat, majd szűrjük át
4. A vízből és 15 dkg cukorból főzzünk szirupot Fontos, hogy csak akkor szabad a szirupot a leszűrt citromos alkoholhoz rakni, ha teljesen kihűlt. Mélyhűtőben tartsuk, fogyasztás előtt a poharakat is érdemes behűteni, mivel csak jéghidegen az igazi

 
 
 
 
Megosztom
 

17 megjegyzés

  1. nem kaptam kezeletlent, ezért írtam, hogy sikáljuk meg alaposan mosószeresen. Kezeletlen mandarin sztem nálunk nincs : (

    2010. 03. 03.
  2. janka mondta:

    úúúúúúú, ezt meg kell csinálnom… ha valamit imádok, az a mandarin.

    Amit szeretnék kérdezni. a fűszeres olajokért oda van a család. A száraz fűszerekkel már bátran variálok (azaz friss, de nem túl lédús, pl: rozmaring)

    de most bevállalnék egy fokhagymás olajat. mit javasolsz, hogy készítsem? és meddig fog elállni?

    és egy meglepi, jó 2 hónapja fotóztam, de csak most találtam meg:

    http://kepfeltoltes.hu/100303/Fot_0830_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    hátha jó érzéssel tölt el, bár már gondolom milliószor láttad. ez épp a bookline kirakat, Astoria

    2010. 03. 03.
  3. Janka!

    Akkor a mandarinos sütit ajánlom sok szeretettel, amit a blog 3. születésnapjára készítettem!

    Az olajról esett már több szó itt, nekem volt, hogy friss fűszerekkel, bazsalikom, fokhagyma nagyon nagyon sokáig elállt (aszalt pari volt benne), igaz hűtőben. De volt, hogy egy idő után bemolyosodott. Ha alapból van vmi szemmel nem látható gomba, miegymás a fűszeren, az megindítja a folyamatot : ( kis adagot érdemes egyszerre készíteni

    A képet köszönöm!! : ) igen, jó érzéssel tölt el, főleg az, hogy ezt lefotóztad és elküldted, köszi!

    2010. 03. 04.
  4. sehol, nyáron citromból szoktam készíteni, ez volt az első mandarinos (de ezt is épp a végén csíptem el, nehéz már jót kapni)
    nekem ez több mint egy liter lett, az kitart nyárig

    2010. 03. 04.
  5. Zsuzsi mondta:

    Szia! Nekem is nagyon tetszik, és főleg nagyon aktuális, mert már csak egy kicsi van honlapodról készített limoncellóból:) Ha nem kapok mandarint/klementint, szerinted narancsból is meg lehetne csinálni? Vagy ott változtatni kellene a fűszereken valamit? Köszi! Zsuzsi

    2010. 03. 04.
  6. Zsuzsi!

    szerintem nem kell a fűszereken módosítani, citromot ehhez is adnék, hogy üdébb legyen

    2010. 03. 04.
  7. Zsuzsi mondta:

    Köszönöm! Akkor nemsokára neki is állok:) Zsuzsi

    2010. 03. 04.
  8. Zsuzsi mondta:

    Szia! Ma voltam az Astoria és a Kálvin tér közötti Bio ABC-ben, ott láttam bio mandarint is. Viszont én mégis maradtam a narancsnál, már egy kis citrommal kiegészítve a vodkában pihen a héjuk. Sajnos még két hét 🙁 De aztán beszámolok! Zsuzsi

    2010. 03. 05.
  9. Szia Dolce! Elkészült a mandarinlikőr-recepted alapján a narancslikőröm! Ahogy javasoltad, a narancsokhoz egy citrom is került. Nagyon finom lett, szuperül harmonizál a narancs íze a fahéjjal. Szerintem érdemes kipróbálni!Köszi a receptet! Zsuzsi

    2010. 03. 25.
  10. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce!

    2 hétig hűtőben kell tárolni? Egyébként nem párolog el az alkohol?

    Hol kapható ez a nagyon szép készlet?

    Köszi a válaszod!

    2010. 12. 08.
  11. Nem, amíg ázik, nem kell hűtőben lennie. Látható mennyiség nem párolog belőle.
    a poharat már nem is tudom, grappás pohár. Hasonló van a Dv Konyhában is. Az üveg pedig díszüveg, fürdősó volt benne eredetileg

    2010. 12. 10.
  12. Anonymous mondta:

    Köszönöm a válaszodat! Kellemes ünnepeket!

    2010. 12. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések