Citromos sárgaborsófőzelék

Hagyományos sárgaborsófőzeléknek indultam neki: borsó, füstölt hús, pirított hagyma. Az első lépésnél fennakadtam, nincs itthon babérlevél. A madras curry-s zacskó viszont kellette magát a fűszeres fiók felső részénél. Egy pillanat alatt jött az ötlet (és ebben azt hiszem, Zsófi keze … Tovább Tovább

Egy pillanat alatt jött az ötlet (és ebben azt hiszem, Zsófi keze is benne volt): citromos-currys lesz ez a sárgaborsó. A húst ennek ellenére nem akartam mellőzni, a füstölt hús amúgy is nagyon jó barátságban van a citrommal.
A főzelék amúgy teljesen ugyanúgy készült, mint a megszokott változat, csak a fűszerek módosultak. A végeredmény egy nagyon üde, de laktató, harmonikusan fűszeres fogás lett és nem konfúzió. Vegáknak is ajánlom, hús nélkül is működik.

Hozzávalók 4 főre: 50 dkg sárgaborsó, 30-35 dkg füstölt hús (én tarját tettem bele), 1,5 dl tejszín, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, kis darab karalábé (vagy amilyen zöldség éppen akad a hűtőben), 1 citrom, madras curry fűszerkeverék, frissen őrölt római kömény, só, bors

1. A borsót párszor öblítsük át, tegyük fel főni 2x-es mennyiségű vízben, adjuk hozzá egyben a húst, egy fej hagymát, a fokhagymát, és a hámozott zöldségeket
2. Lefedve, kis lángon főzzük, amíg a borsó megpuhul, szétfő, ha szükséges öntsünk még hozzá vizet. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kiskanál curryt, fél citrom levét, a tejszínt
3. Kockázzuk fel a maradék (nagyobbik, vagy két közepes) hagymát és kevés olajon pirítsuk meg curry-fűszerrel, római köménnyel és a citrom lereszelt héjával
4. Keverjük a főzelékbe a sült hagymát, a húst én kivettem, felkockáztam és úgy tettem vissza. Friss koriandert szórjunk rá, nekem ez nem volt, petrezselyemmel “díszítettem”

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. Micsoda guszta dolgok:-))) Szeretem a sárgaborsót… kipróbálom:-)))
    Azért írok ide, mert a co-kárda után érdeklődtél. Tudsz rendelni mailben: ludvigpontnicolettekukacgmailpontcom
    címen. Szép napot: Colette

    2010. 03. 04.
  2. Nagyon jól néz ki! A napokban sárga lencsével kísérletezgettem, szerintem abból is nagyon finom lenne!

    2010. 03. 04.
  3. Szabados Judit mondta:

    Hahó! Ha esetleg elfogadsz egy olvasói visszajelzést, nem lehetne esetleg a reklám egy picit vékonyabb oszlop? Mellette a bejegyzések szinte bocsánatkérően húzódnak a képernyő szélére …

    2010. 03. 04.
  4. Anonymous mondta:

    Ezek a villogó reklámok sajnos agyoncsapják az amúgy élvezetes képeket. Szinte kéreti magát, hogy az ember gyorsan tovább lépjen.
    Bea

    2010. 03. 04.
  5. Judit!

    Sajnos nem : ( egy hónapig amíg ez a reklám fut így marad, történt egy kis félreértés, hiába adtam meg az oldalsávom méreteit… kicsit én is szomorkodom miatta

    Bea! a villogó reklám mégis csak a saját könyvem, bocsánat : )

    2010. 03. 04.
  6. Anonymous mondta:

    szelektív látás a megoldás vagy tv-t sem nézel, újságot sem olvasol, nem netezel, utcán nem jársz?
    saját könyvet hirdetni saját blogon ez igazán ejnye, irgumburgum : D

    2010. 03. 04.
  7. Nagyon jól néz ki! Vidéki madras curry beszerzési helyet esetleg ismersz?

    2010. 03. 04.
  8. nem is tudom, hogy valójában a receptekért járok-e ide, vagy a képek miatt. gyönyörűek a fotók.

    2010. 03. 04.
  9. Anonymous mondta:

    Még gratuláltam is anno a könyvedhez, félre értettél.
    Én arra gondoltam, ami alatta villog.
    De kár volt írni.
    Bea

    2010. 03. 04.
  10. Bea!

    Félre értettük egymást, az nekem nem villog, inkább áttűnnek a képek, a sajátom gyors, villogós.

    2010. 03. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések