Citromos habcsók torta

A Szakácsok könyvéből való citromtorta és egy pavlova keresztezése. A szombati ovibálra sütöttem, a receptet már decemberben kinéztem a Good Food egy különkiadásából, de a pavlovák sikeréig nem mertem belevágni Tajtékos napokba, azaz habokba (hú, milyen régen olvastam Boris Viant). … Tovább Tovább

Az idei nyár a habokról fog szólni, annyira odavagyok a kinézetükért, és persze az ízükért is. Ennél a tortánál a citromkrém nagyon jó párja a tojáshabnak, lehet vele locsolókat kényeztetni.

Hozzávalók a tésztához: 17 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 tojás sárgája, csipet só; citromkrémhez: 3 tojás sárgája, 8 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 citrom, 1 narancs, 10 dkg cukor, 1 evőkanál keményítő; tojáshabhoz: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 2 csapott evőkanál keményítő

1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, fóliázzuk le, tegyük a hűtőbe
2. Reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A sárgákat és az egész tojást verjük fehéredésig a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citromlevet a reszelt héjjal (a lé 2 dl legyen, ha kevesebb vízzel öntsük fel)
3. Melegítsük lassan, folyamatosan kevergetve a krémet sűrűsödésig, ekkor keverjük el benne a 8 dkg vajat
4. Nyújtsuk ki a tésztát egy 18 cm-s kapcsos tortaformába, úgy, hogy legyen 4 cm pereme is. Szurkáljuk meg villával, és süssük 180 fokon 15 percig vakon: azaz fedjük be sütőpapírral, szórjunk rá babot, lencsét, rizst (vmi nehezéket), majd szedjük le a sütőpapírt és süssük még 5 percig. Töltsük bele a citromkrémet.
5. A fehérjéket verjük elektromos habverővel habosra, de ne keményre, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál után verjük a habot 1-2 percig, míg a krém egészen fényes, kemény, formázható lesz. A végén keverjük bele a keményítőt is.
Kanalazzuk a tojáshabot a tortára, formázzunk csúcsokat vagy hullámokat, ahogy tetszik és süssük a 160 fokos sütőben 25-30 percig. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd szeletelés előtt legalább 30 percre kerüljön a hűtőbe a süti.

 
 
 
 
Megosztom
 

20 megjegyzés

  1. mmm nagyon guszta! egyszer majd nekifutok:)
    tegnap csináltam sült túrótortát, az is hasonlóképpen készül eleinte, de nekem nem lett ilyen szép pereme 🙁
    Viant érdemes újra meg újra elővenni:) meg egy kis biográfiát olvasni 😀 kész volt a pasas…

    2010. 03. 29.
  2. Szia Kriszta!
    Eddig a pavlovát akartam megcsinálni, mini tortácskákként, de most már ezt fogom húsvétra, gyönyörű.
    Szerinted egy kis eper mehet rá díszítésként?
    Hugi

    2010. 03. 29.
  3. Hugi!

    ebbe sztem szinte felesleges, a citrom krémje bőven elég a habhoz ellensúlyozásnak, ráadásul elég intenzíven citromos. Süss majd külön csak pavlovát, ahhoz jó lesz az eper (most jöttem a Nagycsarnokból volt 499/kg-ért is)

    Limara!
    köszi : )

    Katina!

    az a műveiből is látszik : )

    2010. 03. 29.
  4. lemon meringue – ahogy itt Ausztraliaban hivjuk :))
    remek suti husvetra! koszi az otletet!

    2010. 03. 30.
  5. Nalunk az oviba megtiltottak, hogy hazi keszitesu sutemenyt vigyunk, mert a fene tudja, mi tortenhet a gyerekekkel. Tehat, ha T.Gazdasagos E-Torta kerul a gyerek gyomraba, az jo, ha en csinalok nem kezelt friss gyumolcsokkel es bio lisztekbol, az mar nem jo, sot eletveszelyes.
    Errol ennyit… :))))

    2010. 04. 02.
  6. Giu!

    ez nálunk is így van : (( majd egyszer elmesélem, hogyan éreztem magam az első szülő után, mikor a kajákról esett szó. Ez a torta a felnőtteknek ovibálra készült, szülinapra a gyerekeknek nálunk is a tecsósat ajánlották(!). Hogy legalább egy talán jobb cukrászdai, szintén blokkal igazolt eredetű is megtenné arról szó sem esett a szülőn. Konkrétan a tecsósat ajánlották, “az a legjobb, közel van az áruház…”

    2010. 04. 04.
  7. Nagyon guszta a fotó és szeretném elkészíteni a tortát.Végig olvasva a receptet, a kérdésem az, hogy a citromkrémet csak a habbal együtt kell sütni? Nem lesz folyós? Vagy majd a hűtőben megszilárdul?

    2010. 04. 10.
  8. Prézli!

    Először krémet kell főzni belőle, úgy megy a sütibe, majd a sütőbe. Olyan az állaga ilyenkor, mint egy pudingé. A hűtőben összeáll majd

    2010. 04. 13.
  9. DV! Szerinted szülinapra? Elég ünnepi? Lesz egy atomcsokis torta a kicsinek és kellene valami könnyebb, gyümölcsösebb a nagyinak. A keksztortán is gondolkodtam, de azért mégiscsak szülinap…

    2010. 05. 06.
  10. Anna

    sztem igen, végül is bármi lehet ünnepi, ha szívvel-lélekkel készül, de ez a kinézete miatt főleg : )

    2010. 05. 07.
  11. Anonymous mondta:

    Kedves Kriszta!

    Ez tényleg nagyon guszta. Csak azt nem értem, hogy amíg a pavlovát kb 1 óráig kell sütni-szárítani, addig ez 160 fokon sül fél órát. Ugyanolyan lesz az állaga?

    Szerinted az egész csokisban működik? mondjuk meggyel?

    Köszi
    málna

    2010. 07. 01.
  12. Edit mondta:

    tökjó lenne, ha az ilyen tortakrol olyan kepet is keszitenel, amin meg van vagva a suti 😛 😀

    2011. 06. 18.
  13. ez elé nehéz, a sütik valamilyen alkalomra, vendégeknek készülnek, nem tehetem ki eléjük úgy, hogy hiányzik pár szelet belőle : )

    2011. 06. 20.
  14. timi mondta:

    Kedves Kriszta! Ma reggel megsutottem a tortat. Mindent nagyon pontosan kovettem, valamit megis rosszul csinalhattam. Egyreszt beszakadt hules kozben a tetejen a habcsok. Masreszt amikor ki akartam venni a formabol a torta szele 100 darabba tort, mivel a kremtol elazott. Mit csinalhattam rosszul?

    2013. 02. 06.
    • Kriszta mondta:

      Hűű, hirtelen nem tudom, az enyém pont olyan volt mint a kép, azaz annak a receptjét írtam le. A habcsók be tud szakadni, de 10-ből egyszer kb. A széles sima vajas torta, annak nem szabadna szétesnie. Vajjal vagy margarinnal készült?

      2013. 02. 07.
      • timi mondta:

        Vajjal keszult. Tenyleg nagyon pontosan kovem a leirast, de akkor ez rejtely marad, ugy tunik.Azert finom volt, csak kiskanallal ettuk. 🙂

        2013. 02. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések