Áprilisi naptár

Elkészült a havi naptár, innen letölthető. Témája, pusztán személyes okokból a zsálya. 3 éve nevelgettem egy nagy cserép zsályát, azonban az idei telet nem vészelte át. Ez pedig nagyon elszomorított, mert imádom, zsályavajnak, babbal, csirkével-sütőtökkel, rántva, spenóthoz mindenhez. Gyorsan be … Tovább Tovább

aptár, innen letölthető. Témája, pusztán személyes okokból a zsálya. 3 éve nevelgettem egy nagy cserép zsályát, azonban az idei telet nem vészelte át. Ez pedig nagyon elszomorított, mert imádom, zsályavajnak, babbal, csirkével-sütőtökkel, rántva, spenóthoz mindenhez. Gyorsan be is szereztem egy újat, annyira szép illatos, erős, zöld és kifejezetten fotogén.
Másért is ragaszkodtam ehhez a cseréphez. Mérete miatt, mivel pont belefért egy emberfej, mindig eszembe juttatta Boccaccio Dekameronját, ahol az egyik novellában a végtelen szomorú leányzó cserépbe ültette szerelmének levágott fejét (igaz, bazsalikomot ültetett rá, méghozzá salernóit), majd öntözte narancsvirág-vízzel és a könnyeivel, a bazsalikom pedig hihetetlen erőre kapott. Ahogy Boccaccio eszelős praktikusan megjegyzi, köszönhető ez a bőséges öntözésnek és nem mellesleg a föld kövérségének, mely a benne rejtett rothadó fejtől származott. : ) bocsánat, de ez olyan mély nyomokat hagyott bennem (pedig jó 10 éve olvastam még az egyetemen), hogy mindig eszembe jut, ha fűszernövényt emberfejnyi cserépben látok.


 
 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

 1. a novellában amúgy ez egyáltalán nem gusztustalanul jön le, hanem inkább vicces a szép, bánatosa szerelmi történetben, ahogy Boccaccio mindezt a maga realisztikus és távolságtartó módján leírja.
  A szomorú, szerelmes lány a maga középkori ruhájában, a hóna alá csapott virágcseréppel jár-kel, nekem nagyon abszurd (amihez nincs beteges vonzódásom, bár pont a minap emlegettük Viant)

  2010. 04. 01.
 2. Anonymous mondta:

  Hol szerezted be ezt a gyönyörűséget? Az enyém se élte túl az idei telet. Mondjuk a menta és a citromfű se, de ez utóbbiakat már pótoltam.

  Virág

  2010. 04. 01.
 3. Kati mondta:

  Nagyon szép a fotó, letöltöttem háttérnek, köszönöm!

  2010. 04. 01.
 4. Áprily Lajos: Kinek mondjam?

  Kinek jelentsem, hogy nő már a nap,
  eresz-csurrantó szél a völgybe csap.
  Kinek mondjam: hallod a drága neszt?
  A cinke nyírfánkon pengetni kezd…

  A verset a nyírfás képedhez hoztam!:-)

  2010. 04. 01.
 5. Anonymous mondta:

  Kriszta, az én zsályám is kiszáradt, 1 icipici ág kivételével. Biztos valami zsályavész van. 🙂
  malna

  2010. 04. 01.
 6. Gyönyörű képek, köszönöm! Minden nap inspirálni fog, ha ránézek!

  2010. 04. 01.
 7. Anonymous mondta:

  jajj, dejó! már nagyon vártam az áprilisit!

  Lili

  2010. 04. 01.
 8. Kedves Kriszta!

  Nagyon tetszik az egész blog. Már régebben is olvastalak, nézegettelek, de nem kommenteltem, csak amióta sajátom is van. A fotók gyönyörűek. Van rá lehetőség, hogy néha egyet-egyet betegyek az én blogomba, természetesen linkkel, vagy a blog címével, ami neked megfelel?
  Üdv: Klein Kinga

  2010. 04. 11.
 9. Kinga!

  aktív linkes forrásmegjelöléssel használhatod a képeket, persze.
  Jó blogolást Neked is! : )

  2010. 04. 12.
 10. Krisztaaaa!
  Ez a hátterem egész áprilisban, köszi, már várom a májusit. Mióta megkaptam a könyved – amit az én nevemre dedikáltál, de a barátnőm volt ott – már egy csomó mindent kipróbáltam és mindegyik nagyon jó volt..
  Mamma mia..!
  Albérletben lakom, és a német lakótársam már tudja a neved a könyv és az ételek miatt, multkor mondta is, hogy kérdezzük meg Christina Vrabel-t, hogy mi legyen a kaja vasárnap, hihi..
  Köszi mégegyszer és üdv Írországból,
  L.

  2010. 04. 21.
 11. még nem gondoltam ki, hogy mi legyen, de biztos, üde, színes lesz már végre.
  Örülök nagyon, hogy tetszik a könyv, süssetek, főzzetek belőle jókat!
  : )szia

  2010. 04. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Kapcsolódó bejegyzések