Padlizsángombóc

Igaz, ennek az ételnek nem éppen most van a szezonja, mikor a padlizsán kilónkénti ára van ahol meghaladja az ezer forintot. Rengeteg legurul ezekből a finom gombócokból, praktikusabb nyáron készíteni, mikor a piacokon az ember után dobják a feszes, lila … Tovább Tovább

Rengeteg legurul ezekből a finom gombócokból, praktikusabb nyáron készíteni, mikor a piacokon az ember után dobják a feszes, lila zöldséget. Nekem pont volt a hűtőmben egy nagyobb kb. 30-35 dekás darab, és hirtelen nem volt más ötletem arra, mit készítsek belőle, de épp hogy kettőnknek (a másfél évessel) elég lett ebédre.
A padlizsángombócot, azaz a polpette di melanzanét több dél-olasz tartományban is sütik, Pugliában, Calabriában, Szicíliában is találkozhatunk vele. Több elkészítés módja is létezik, némileg eltérő fűszerezéssel, a pugliai például vízben főzi a padlizsánt hozzá. Ez elég fura, maradtam a sütőben sütésnél. Nyári kerti összejövetel alkalmával ipari mennyiséget érdemes sütni belőle, fűszeres paradicsommártást vagy fokhagymás majonézt adhatunk hozzá.

Hozzávalók előételnek 4 főre: 50 dkg padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 5 dkg frissen reszelt parmezán, 1 tojás, zsemlemorzsa, só, bors, friss petrezselyem, friss bazsalikom, olaj a sütéshez

1. A padlizsánt egészben, hámozatlanul sütőben süssük puhára (220 fokon kb. 35 perc)
2. Pucoljuk meg a hagymát vágjuk apró kockákra, olívaolajon futtassuk meg
3. A kihűlt padlizsánt pucoljuk meg, szűrőben törjük össze villával, közben lecsöpög a felesleges lé belőle
4. Keverjük hozzá a hagymát, a felaprított fokhagymát, a reszelt sajtot, a tojást, a felaprított bazsalikomot és petrezselymet és annyi morzsát, hogy lágy gombócokat tudjunk formázni a masszából, sózzuk, borsozzuk
5. Formázzunk kis gombócokat, morzsában forgassuk meg őket, forró olajban süssük ropogósra

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. IZs mondta:

    Már elő is vettem a fagyasztóból a sült padlizsánt és ma ez lesz a vacsora!

    2010. 03. 01.
  2. Anonymous mondta:

    Nálunk(Erdélyben) tényleg ipari mennyiségben sütjük nyáron a padlizsánt,és rakjuk a fagyasztóba.Általában padlizsánkrémnek használom,de most ezt is kipróbálom.Köszi!
    Gabi

    2010. 03. 01.
  3. Nálam is krémnek van eltéve a padlizsán massza a fagyasztóban, de ezt most megsütöm belőle.
    Köszönöm a receptet.

    2010. 03. 01.
  4. Ez tökéletes a fagyasztott sült padlizsánhoz 🙂 Eddig én is csak krémnek használtam, de ezt most kipróbálom!. Sütőben nem lehetne megsütni esetleg? Az olajjal hadilábon állok :-S

    2010. 03. 01.
  5. Szia! Nemrég kezdtem el blogokat is olvasni, de tőled már sok receptet elmentettem. A brit édességek mellett az olasz konyha lelkes híve is vagyok. Hihetetlenül szépek a fotóid. 🙂

    2010. 03. 01.
  6. Edit mondta:

    ja, apropo foto: micsoda szemed van, epp elnezegettem a szep kis feher csipeteritot, hogy jol raraktad a regi, raegett, olajos kis edenyket 🙂 nagyon szep lett a kep, de nekem nem jutott volna eszembe … nem sajnaltad a teritot? :))

    2010. 03. 01.
  7. Edit mondta:

    elismeresnek szantam, nehogy rosszneven vedd 🙂 tenyleg szep kep, a gombocok is gusztak, asszem enis meg fogom csinalni 🙂 Pussz

    2010. 03. 01.
  8. Edit!

    : )) nem vettem annak. Teljesen fehér képet szerettem volna, csak a fehérre festett fa alapon, de nagyon üres volt úgy, akkor jutott eszembe, hogy a terítővel már nem lesz olyan csupasz. A tálka alaposan sikált, nincs rajta, ami megfogta volna a csipkét : )

    Ginger!
    köszi : ) gyere gyakran!

    Könyveslány!
    nem tudom, rántott csirkénél működött a sütőben sütés :), itt nem biztos. Ablakokat kinyitni és hajrá!

    2010. 03. 01.
  9. Kedves DV!
    Nem padlizsán téma, de régóta szeretném megkérdezni, milyen ricottát használsz? Én kétfélét szoktam látni 1) zacskós, úgy néz ki, mint a mi túrónk, csak az van ráírva, hogy savóból készült 2)műanyag pohárban krémes jellegű savótúró. Melyik a jobb?
    Válaszodat előre is köszönöm: balili

    2010. 03. 02.
  10. Elkészült és jujjjdebejön :-D! (De nem kísérleteztem a tepsivel, maradt az olajban sütés.)

    2010. 03. 04.
  11. Anonymous mondta:

    Én is megcsináltam,és nagyon-nagyon finom!
    Engem nem zavar az olajszag,ajtót-ablakot kinyitni…úgyis itt a tavasz…állítólag!
    Üdv:Gabi

    2010. 03. 04.
  12. Nem szeretem a padlizsánt, ám kaptam 2 szép darabot. Először azt gondoltam, hogy tovább ajándékozom, de aztán úgy döntöttem, hogy adok neki egy utolsó esélyt. Elkészítettem a hétvégén a padlizsángolyókat és mondhatom, hogy megszerettem a padlizsánt. A családomnak is nagyon ízlett. Köszönöm!

    2010. 08. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.