Fahéjas-padlizsános birka

A birkanyárshoz használt comb felét (ahol már kiengedett a hús) nem tudtam apróra vágni, ez a rész közepes méretű kockák formájában végezte. Ezek elkészítésekor egy marokkói receptből indultam ki, (ezt korábban az NLK-ba főztem) paradicsom, fahéj, aszalt gyümölcsök voltak a … Tovább Tovább

Ezek elkészítésekor egy marokkói receptből indultam ki, (ezt korábban az NLK-ba főztem) paradicsom, fahéj, aszalt gyümölcsök voltak a szószban. A padlizsán miatt most nem akartam gyümölcsöket hozzáadni, csak a rómaikömény és a fahéj adta az izgalmat. Na meg a padlizsán és a birka. Nem fűszereztem nagyon erősen, a 17 hónapos Kristóf is ezt ette. Még a sáfrányos kuszkusz sem fogott ki a gyereken. Hiába, ilyenkor még nincs előítélet, a világ legtermészetesebb dolgaként ette két pofára.
A recepthez inkább bárányhúst ajánlanék, olyan minőségű birkahúst kaptam, amilyet nem lehet hentesnél beszerezni
A héten felteszem a gyümölcsös változatot is ahhoz marha- és disznóhúst használtam vegyesen.
Hozzávalók: 20 dkg birka comb, 1 padlizsán, 3 dl paradicsomlé, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rómaikömény, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, só, bors, olaj

1. Az apróra kockázott hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a húst, pirítsuk körbe. Adjuk hozzá a fűszerek felét. A rómaiköményt mozsárban összetörtem.
2. Öntsük fel 1,5 dl paradicsomszósszal, sózzuk, borsozzuk
3. Takarékon, lefedve főzzük míg a hús megpuhul (2,5 óra volt nekem), közben folyamatosan öntsük hozzá a paradicsomlevet, vizet.
4. A padlizsánt vágjuk nagy kockákra, serpenyőben, olajban pirítsuk meg, adjuk a húshoz, a többi fűszerrel együtt. Főzzük még 15-20 percet együtt.

 
 
 
 
Megosztom
 

24 megjegyzés

  1. Olyan rossz, hogy csak húsvétkor kapni bárányhúst. : (
    A másik változat működik marhából-disznóból is, ha ez tetszik, akkor az is fog!

    2010. 02. 15.
  2. Anonymous mondta:

    juj ez nagyon ínycsiklandozó és nem is tűnik annyira bonyolultnak. mondd,h nem az:)
    igazad van, itt Fro.-ban nagyon jó minőségű húsokat lehet kapni a nyúltól elkezdve a kecskehúsig. viszont például pulykahúst még nem is láttam és a csirke sem annyira közkedvelt ebben a régióban.
    zseva

    2010. 02. 15.
  3. ilyesmik miatt szerencses Angliaban elni – akarmikor (es gyakorlatilag akarhol) lehet friss baranyt kapni (az mar mas kerdes, hogy nalunk hust csak a parom eszik). ez pedig hihetetlen jol hangzik, azt hiszem bekerul a jovo heti menube… 🙂

    2010. 02. 15.
  4. Zseva!

    Pont olyan egyszer, ahogy leírtam! : )) de tényleg nagyon finom
    Vik!
    remélem, fogja szeretni

    2010. 02. 15.
  5. Anonymous mondta:

    nagyon jól hangzik, pedig én sem vagyok nagy húsevő. kipróbálom az biztos!
    én is Angliában élek, csirke/kacsa májat nehezen kapok, pedig DolceVita házi májkrémét is nagyon régóta kipróbálnám (sertés és más “lábas” állat máját nem igazán szeretem) :o)))) Vik, ha van tipped, megköszönöm.
    bonca

    2010. 02. 15.
  6. Anonymous mondta:

    Bocsi, egy kis off: megkérdezhetném személyesen, de talán másokat is érdekel… Mennyibe kerül ez a Superbrands Toplista magazin? A rendelési oldalon nincs fent, próbáltam kinagyítani a képet, hogy jobban lássam, de nem sikerült… (vagy csak ennyire béndzsó vagyok, na ez sem lenne meglepő 🙂 ) Hajni

    P.S: hétvégén ismét elkészítettük a zseniális sült kecskédet a káposztás tésztával, hmmmmm ezt a receptet nem lehet elrontani 🙂 Szerintem ezeket a birkákat is hamarosan bepróbáljuk, főleg hogy a hús is ua 🙂 Ismét köszi a recepteket!!!

    2010. 02. 15.
  7. Szia Hajni!

    Akkor nem ragadott magával a hó a balcsin Titeket : ))
    a kérdésed jó, én is furcsának tartom, hogy rended meg, de nem tudni az árát. Én sem tudtam ezt kinagyítani, viszont amit kaptam tőlük képet, azt igen: 1490 Ft

    de a kecskét el lehet rontani, rácsos tepsiben NASA fóliával borítva : )))))))))))) Ezt Atinak üzenem.
    Mindkettő birka eszelős jó lett

    2010. 02. 15.
  8. Anonymous mondta:

    jaj nekem is lenne egy off kérdésem. pont a minap emlegetted a tyúkot, erre tessék tegnap kaptam egy (kopasztott,fagyasztott)házityúkot. mit csináljak szegénnyel? tyúkhúsleves???
    zseva

    2010. 02. 15.
  9. igen, vagy tyúkpörkölt nokedlivel, hogy elkápráztasd a franciákat. Pirospaprikád van?

    2010. 02. 15.
  10. szia Bonca,
    csirkemajat a Sainsburysben szoktam venni, itt latok neha kacsat is. probalkozz meg esetleg kis henteseknel, vagy farmers’ market-en. lehet, h kicsit dragabb, de legalabb jo minosegu, es valoszinuleg organikus is 🙂

    2010. 02. 15.
  11. Anonymous mondta:

    szia Vik,
    köszi!!! eddig nem találtam egyik helyen sem, de nem adom fel :o)
    bonca

    2010. 02. 15.
  12. : )) nálunk ezek az ételek mind kedvencek. Aszalt szilvás marha tagine a legjobb pirított mandulával a tetején… egyébként nekem az a tapasztalatom volt Marokkóban, hogy nem ettek, árultak disznóhúst, így én nem szoktam keverni itthon sem a marhával.

    2010. 02. 15.
  13. Anonymous mondta:

    Hú köszönöm a pörkölt ötletet,kipróbálom..még sose csináltam ugyan tyúkból,de ha te írod akkor én neked hiszek:). De megfog az nekem puhulni sima pörkölt főzéssel? Nem kell előre főzzem?? Jó hülyeségeket kérdezek, mi? 🙂
    Amúgy pörköltnél elveszíti azt a nagyon tyúk ízét? (ami miatt nem a kedvenc állatom:(
    Igen van pirospaprikám. csak rendes paprikám (magyarosan TV paprika)nincs továbbra sem,de majd most ugyis megyek Bp.-re és veszek magot és tavasszal ültetek (vagy legalábbis megrpóbálkozom…nagy kertészkedési terveim vannak:)))))
    zseva

    2010. 02. 15.
  14. Anonymous mondta:

    Szia!

    A sáfrányos kuszkusz hogyan készül? Csak egyszerűen sáfrányt teszel a főzővízbe vagy valami spéci dolog is kell hozzá? Köszi

    2010. 02. 15.
  15. Á la carte!

    Az itthon kapható, fűrészporhoz hasonló darált marhahúsokhoz mindig keverek disznóhúst (vagy jó borjút, de ez ritka mint a fehér holló), hogy jobb legyen az állaga. A hazai húsok minősége miatt sztem sokszor át kell gondolni egy-egy receptet.

    Zseva!

    az csak a tyúktól függ : ))) ha inas, szikkadt vén tyúk, akkor inkább leves, én a minap olyan tyúkot kaptam vidékről, ami 1 óra alatt megfőtt a pörköltben)
    Én is kertészkedni szeretnék már!!!!

    Sáfrányos érdeklődő!
    Jó esetben húslében szoktam a sáfrányt áztatni, ebben főzöm a kuszkuszt. Most nem volt alaplé, csak sós, sáfrányos vízben főztem. A birka itt most elég fűszeres volt ahhoz, hogy amúgy így is elég legyen a fűszerezés

    2010. 02. 16.
  16. Azzal én is egyetértek, hogy sokszor nem jó minőségű húst árulnak, de ki lehet fogni jobb (nem legjobb, sőt attól messze álló) minőséget is. A corának, ugyan hiper és sokan elítélik aki ott vásárol, mégis van viszonylag jó minőségű marha és borjú húsa pl. Igazi omlós tud lenni. Sajnos nekem a sertés és a marha hús ég és föld és ha egyben főzve, kockázva (értsd nem darált formában) kerül az ételbe összehasonlíthatatlan a két hús íze. Egy igazi marokkói tagine-nak pedig teljesen más jelleget ad : ( Dehát ízlések és pofonok : ))

    2010. 02. 16.
  17. daráltra gondoltam, akkor olyan fűrészporos a marha
    A coráról hallottam és is hogy elég jó húsban, 4 éve jártam ott, mikor átmenetelig Pátyon laktunk. Jó húst a csarnokban szoktam beszerezni, olyan ossobucót főztem a hétvégén az ott vett borjúlábszárból….nyamm

    2010. 02. 16.
  18. Anonymous mondta:

    én pulkyához kérnék tipppeket. karácsony előtt kaptunk egy hatalmas mellet, amit szépen kis adagokban lefagyasztottam, de már kéne a hely. naturan sütve nem szeretem a pulyka ízét, de jól fűszerezve, akár gyümölccsel van bármivel jöhet. Van valami jó ötletetek?
    köszönöm, bonca

    2010. 02. 16.
  19. Főbejárat hátad mögött, fősor legvége, jobbra bekanyarodsz, a valutaváltóval szemben, az árukészletről felismered azonnal

    2010. 02. 16.
  20. xman mondta:

    jelentem, tegnap 1 kg birkából elkészítettem. a kuszkusz is bejátszott, és azt kell mondjam nagyon ízlett mindenkinek, így felvettük állandóra. azért a 2011-es valentin nap előtt néhányszor lássak itt hús ha lehet. 🙂

    kisfiadnak jobbulás!

    2010. 02. 17.
  21. Xman

    Örülök, hogy ízlett, ma is hús került fek, igaz rántott : )

    A jókívánságot köszi, ma átköltözött a kór a kicsire : ((

    2010. 02. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések