Csíkos mogyorótorta

Ajándékba kaptam egy üveg Frangelico mogyorólikőrt, hogy valamilyen desszertet készítsek belőle. Pénteken, Zsuzsanna napra anyunak lett belőle névnapi torta. Először mogyorós semifreddót szerettem volna készíteni, hasonlóan ehhez a pisztáciáshoz, de hirtelen megszerveztem a névnapi vacsorát, így valami komolyabbat szerettem volna … Tovább Tovább


Először mogyorós semifreddót szerettem volna készíteni, hasonlóan ehhez a pisztáciáshoz, de hirtelen megszerveztem a névnapi vacsorát, így valami komolyabbat szerettem volna összedobni. Ettem a minap egy szép réteges csokimousse-tortát, ez lebegett a szemem előtt. A mousse tortával van egy kis bajom: ahhoz, hogy szeletelhető legyen muszáj bele zselatint tenni. Ezt szerettem volna elkerülni (ha teljesen nem is sikerült), vagy legalábbis a minimálisra csökkenteni a használatát, olyan rétegeket, krémeket kitalálni, amelyek maguktól is megállnak. Ránézésre baromi pepecselősek tűnhet a torta, de esküszöm 50 perc alatt elkészültem vele! Sikere hatalmas volt, a különböző színű és állagú rétegek nagyon izgalmassá tették. Nem készítettem túl édesre, hagytam, hogy a mogyoró mindenhol érvényesüljön. És gyönyörű lett, nem? Pedig nem erősségem a szép, precíz cukrásztermék, de ez elég jól sikerült. : )

Hozzávalók 18 cm-s formához: 20 dkg őrölt mogyoró, 10 dkg omlós keksz, 7 dkg vaj, 4 nagy tojás sárgája, 3 dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg étcskoládé, cukor, kevés porcukor, 1 tasak instant zselatin (melegítés nélkül használható), kb. 1 dl Frangelico mogyorólikőr

1. Törjük össze mozsárban (botmixerrel a kekszet), keverjük el 10 dkg mogyoróval, az olvasztott vajjal és egy kevés mogyorólikőrrel. Lapogassuk kapcsos tortaforma aljába a sütemény alapját
2. A sárgákat verjük fehéredésig 4 evőkanál cukorral, keverjük hozzá a tejet, és a maradék mogyorót. Takarékon főzzük sűrűsödésig a krémet, keverjünk hozzá eg kevés mogyorólikőrt
3. Felezzük el a krémet (2-2 dl), az egyik részhez keverjük hozzá az apróra tört csokoládét (2 kocka kivételével), majd szedjük a krémet a formába, tegyük a hűtőbe 10 percre
4. A másik adag mogyorós krémhez keverjük az instant zselatin negyedét és a maradék két kocka csokit szedjük a csokis krémre, tegyük vissza a hűtőbe
5. Verjük fel a tejszínt negyed tasak instant zselatinnal, csapott evőkanál porcukorral, kenjük a habot a torta tetejére, hűtsük legalább 3-4 órán át a hűtőben

 
 
 
 
Megosztom
 

31 megjegyzés

  1. Ha a facebookon lennénk, akkor “lájkolnám” 🙂 Nagyon szép lett, gratulálok. Ki fogom próbálni 🙂

    2010. 02. 22.
  2. Ez nagyon jól néz ki és jól is hangzik! Szeretem én is a kekszes alapú tortákat! Instant zselatin alatt olyanra gondolsz, amilyen az Oetker féle zselatin fix?

    2010. 02. 22.
  3. Istenien néz ki. Én is ezerrel alkotok Frangelico témában. Nem is olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnt.

    2010. 02. 22.
  4. Chriesi!

    ezerszer készítettem mousse-t, ahhoz, hogy igazán esztétikus legyen, szeletelhető stb kevés a fehérje : (
    illetve itt nekem 4 órám volt az elkészítés, tálalás között…

    2010. 02. 22.
  5. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!
    Tudom,hogy a torta egyik fő alapanyaga a mogyoró,de a család néhány tagja nem szereti a mogyorót,én viszont annyira beleszerettem a képbe és a receptbe,hogy mindenképp el szeretném készíteni. Tudsz esetleg javasolni valamit,hogy a mogyorót mivel tudnám helyettesíteni?
    Köszönöm előre is!
    Üdv!Anett

    2010. 02. 22.
  6. Kedves Dolce Vita!

    Esetleg zselatin helyett agar-agarral is el lehet készíteni? Vegetáriánusok vagyunk, így nem használunk zselatint.

    Ezzel kapcsolatban kérdezném még, hogy a könyvedben írsz a panna cottánál arról, hogy a blogodba hamarosan megjelenik a zselatin-mentes változat is. Mikorra várható? Nagggyon kipróbálnám! 🙂

    Köszi előre is, a könyved és a blogod pedig nagyon szuper, gratulálok!

    2010. 02. 23.
  7. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita! Jól értem, hogy végülis csak fél zacskó zselatinfix kell, negyed zacskó a második, “két kockás csokis” krémbe, és negyes tasak a tejszínbe? Az első, sötétebb csokis krémet a megdermedő csoki tartja meg szeleteléskor? Köszönöm előre is a választ!

    Ági

    2010. 02. 23.
  8. Anett!

    Pl mandulával és akkor mandulalikőr vagy mandulaesszencia mehet bele mogyorólikőr helyett

    Ildikó!
    Az agar-agart melegíteni kell nem? A 3. réteghez az jó (világos mogyorós), de a tejszínhez sztem nem, csak ha egy kis részét külön felmelegíted az agar-agarral

    Ági!

    A sötét csokisat simán megfogja a főzött krém és az étcsoki, nem kell bele zselatin
    csak a felső kettőbe tettem, igen összesen fél tasakot

    2010. 02. 23.
  9. Anonymous mondta:

    Mandulával,tényleg! Hogy ez miért nem jutott eszembe?! Pont most vettünk Amarettot,azt hiszem neki is látok nyomban:)
    Köszi szépen!

    Üdv:Anett

    2010. 02. 23.
  10. Anonymous mondta:

    Köszönöm a választ a zselatinnal kapcsolatban! (A fix verzió még cak hagyján, a hagyományost én sem szeretem, az enyvszaga miatt:( Nekem első körben csak egy olcsóbb verzióban, dióval és rummal lesz alkalmam kipróbálni, biztos, hogy ez sokat ront az eredetiségén, de amit dióból és rumból ki lehet hozni, azt biztosan kihozza ez a recept! Fantasztikus, köszönet érte!!!!

    Ági

    2010. 02. 23.
  11. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita,
    Nagyon tetszik a torta, a hétvégén el is készítem a férjem szülinapjára.
    Abban tudnál segíteni, milyen kekszet érdemes hozzá használni? (Még sosem készítettem ilyen kekszes alapú tortát…)
    Köszi előre is a választ!
    Kata

    2010. 02. 25.
  12. Ez most sima Győri Édesből készült, az egyszerűbb töltelékesekhez Győri zabfalatokat szoktam használni

    2010. 02. 26.
  13. Sziasztok!
    Nagyon finom lehet ez a torta. Merész leszek, és az utolsó krém sort fehércsokival próbálom meg. 🙂

    2010. 03. 02.
  14. Andi mondta:

    Szia!

    Nekem 27 cm-es sütőformám van, szerinted akkor mindenből kétszer annyit használjak fel?

    Köszi

    2010. 03. 29.
  15. Andi!

    hogy ne legyen nagyon lapos, igen, ha nem is kétszer annyit, de majdnem 35 dkg mogyoró.. bár akkor már egyszerűbb simán megduplázni

    2010. 03. 30.
  16. Andi mondta:

    A sárgáknak mennyi idő alatt kell besűrűsödniük a főzésnél? mert én kb 10 perce főzöm takarékon és csak kis habréteg jelent meg a tetején…

    2010. 04. 02.
  17. Andi mondta:

    módosítok, már úgymond darabos, tehát nem olyan mint egy hab, hanem mondjuk mint egy zabkása… Normális ez? 😀

    2010. 04. 02.
  18. Andi!

    mi lett vele? bocsánat, de nem voltam gépközelben, csak most olvastam a segítségkérést. A főzött tojáskrém úgy sűrűsödik, mint egy főzött puding, de annyira nem lesz sűrű. 4 sárgája megfog annyira 3 dl folyadékot, hogy kihűlve tortába krémnek jó, de ez még nem áll meg önmagában. Peremes tortákba jó így krémnek. Itt azért került bele a csoki és a másik felébe a zselatin, hogy szeletelhető legyen, megtartsa a többi réteget is

    2010. 04. 04.
  19. Andi mondta:

    Szia!

    Hát nekem nem lett főzött puding, maradt olyan kásás, én a sok diónak tudtam be… Aztán úgy döntöttem, hogy lesz ami lesz, beleöntöttem és szerencsére jól sikerült! Érdekes, hogy dupla adagot tettem mindenből, de még elfért volna másfélszeres mennyiség is, mert kicsit vékonyak lettek a szintek, de nagyon fincsi így is! 🙂
    Köszi a receptet, életem első tortája lett ez a páromnak! 🙂

    2010. 04. 04.
  20. : )) örülök,
    néha olyan tanácstalan tudok lenni, mikor nekem vmi simán mindig működik és nem tudok mit mondani annak akinek esetleg nem. Főleg így távolból, a lényeg, hogy jó lett

    2010. 04. 04.
  21. Nagyon szép! Dióval készítettem el (mert a rum beszerezhetőbbnek tűnt, mint a mogyorólikőr), de tervezem majd mogyoróval is. Finom lett, de közel sem ennyire szabályos és mutatós.
    Eleinte nekem is csak habzott a krém, de aztán egyszer csak szépen besűrűsödött.
    Nekem a sötét krém a 70%-os csokival nagyon keserűnek tűnt, úgyhogy az kapott még egy kis cukrot külön.

    Jól értem, hogy a két kockányi csoki a kissé megdermedt sötét és a még meleg világos krém között afféle ragasztó célt szolgál?

    2010. 05. 29.
  22. tutic mondta:

    Szia kedves Dolce Vita!
    Elég patinásak már a bejegyzések itt, így aggódom, hogy olvasod-e majd…de a puding próbája…
    2 apró kérdés…jól értem, hogy a csokis részhez a csokit csak apróra törted, azaz nem olvasztva tetted bele? és a maradék 2 kocka csoki milyen halmazállapotban kerül a 2 krém közé? az sem olvasztva?
    A “hátha mégis” válaszodat előre is köszönöm!

    2012. 04. 22.
  23. Tutic!

    olvasok ám mindent : ), a rendszer minden hozzászóláshoz írt kommentet elküld mailben. 700 bejegyzésem van, nehezen tudnám követni e nélkül a hozzászólásokat.

    Szóval a csokit még a meleg krémebe kell keverni, úgy, hogy felolvadjon. az apróra tört csokinak ez pár pillanat csak. Nem volt egyértelmű a leírás, bocsánat!

    2012. 04. 22.
  24. tutic mondta:

    Köszi szépen a választ, és szép hétfőt… 🙂

    2012. 04. 23.
  25. Scheeva mondta:

    Évek óta karácsonyra mindig készül egy 🙂 Nagy kedvenc! Köszi a receptet!

    2013. 12. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.