Almás-korianderes sütőtökleves

A sáfrányos sütőtök bejegyzésnél kommentben írta le egyik kedves olvasóm, Ehran (azaz Laci) az ő kedvenc sütőtökleves receptjét. Elég hamar ráugrottam. Szerdán 11 körül Kristóffal jöttünk haza a belvárosból, eszembe jutott, hogy maradt még korianderem, bekanyarodtam a zöldségeshez tökért, 12.55-kor … Tovább Tovább

55-kor már a fotó is retusálva volt a levesről. Lacinak igaza van, tényleg nagyon finom. Az eddig kóstolt sütőtöklevesek közül nekem ez ízlett a legjobban. Néhány dolgot módosítottam rajta, ez lett én változatom.
Aki pedig szeretné megkóstolni, a jövő héten megteheti a Marsbéli bolt konyhájánál. Ez a meglehetősen fura nevű konyha (a névvel valahogy nem tudtam még mindig megbarátkozni) elszánt, főzni szerető hölgyeket takar, akiknek meggyőződésük, hogy a házhozszállítós kaja is lehet ötletes, változatos, jó minőségű, olyan, mintha otthon készült volna. Kis vállalkozás, szerelemből (és néminemű kényszerből, de ez mellékes). Engem igaz nem nagyon érint a munkaebéd problémája, de látom a férjemet, hogy a belváros kellős közepén nem nagyon tudja megoldani a mindennapi ebédet. Vagy drága, vagy zsíros-nehéz, vagy unalmas és szar kb. ez a három lehetőség van. Amit a Marsbéli bolt menüje ígér az végre nem a szokásos főzelék, pulyka, fitness, Laci bácsi, nyugdíjas, kismama menü, hanem valami egészen más. Én magam novemberi indulásuk előtt kóstoltam, az amúgy blogoló szakácsok főztjét, az meggyőző volt. Most kicsit összeszövetkeztünk, 4 receptet választottunk ki közösen a blogról, amit a héten ők fognak elkészíteni.

Hozzávalók: 40 dkg sütőtök, 1 nagy alma, 1 fej főzőhagyma (az a nagy fehér), 2 dl kókusztej, 2 dl víz, 1 evőkanál mascarpone, 3 dkg vaj, 1 teáskanál madras curry (enyhe), só, friss koriander

1. Vágjuk apróra a hagymát, vajon futtassuk meg, adjuk hozzá a felkockázott tököt, a pucolt kockázott almát
2. Öntsük fel a vízzel, kókusztejjel, főzzük puhára a tököt
3. Ízesítsük a curryvel, sóval, turmxoljuk le, keverjük hozzá a mascarponét
4. Friss korianderrel tálaljuk

 
 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. Csodálatos! El tudom képzelni, milyen finom, bársonyosan krémes és telt ízű leves ez! Nagyon tetszik! 🙂

    2010. 02. 05.
  2. DV:
    Köszöntem a megemlékezést, és nagyon örülök, hogy ízlett. Én viszont kipróbálom majd a Te változtatásaiddal. 🙂

    2010. 02. 05.
  3. Most találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik! Szép esztétikus!
    A sütőtök levest biztos, el fogom készíteni.
    xoxo
    Festy

    2010. 02. 05.
  4. Anonymous mondta:

    ehran,
    en a te valtozatodat csinaltam meg a heten, isteni fincsi lett, lanykaim csak annyit mondtak: ‘more leves!’:)

    a kokusztejes variacio lesz a kovetkezo. koszonjuk!

    szi_vi

    2010. 02. 05.
  5. Ez valami istenien hangzik! A leves főzést még csak most kóstolgatom, azt hiszem ebbe fejest ugrok a hétvégén!

    2010. 02. 05.
  6. Tegnap vettem sütőtököt, teljesen más szánékkal, hm, lehet, hogy változik a terv???? Ínycsiklandozó. Ki kell próbálni. Köszi:-)

    2010. 02. 05.
  7. szi_vi:
    Örülök, hogy ízlett, az meg ugye a legnagyobb köszönet, ha a gyerekek is szerették, hiszen ők a legőszintébb közönség. 🙂

    2010. 02. 08.
  8. Anonymous mondta:

    én legutóbb kókusztejben főzve, kis csilivel és fahéjjal, kardamommal ízesítve kóstoltam a sütőtököt (tejjel higítva, turmixolva).
    isteni volt, de most ezen a korianderes változaton is elgondolkodom, mert koriandert még sosem próbáltam. kösz az ötletet!
    kata

    2010. 02. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések