Zöldséges rizstorta

A rizs nem tartozik a kedvenc köreteim közé. Amúgy sem eszünk gyakran “hagyományos” köretet: értsd: krumpli, rizs. Halak és húsok mellé jobban szeretem a zöldséget vagy egy finom salátát. Most egy olyan receptet találtam, amely a rizst egészen feldobja, új … Tovább Tovább


Most egy olyan receptet találtam, amely a rizst egészen feldobja, új formáját mutatja meg. Ez a gyorsan (kb. fél óra alatt) összeállítható torta nagyon látványos, ötletes, vendégeknek is süthetjük köretnek vagy hidegen előételnek akár. Előételként meleg, sáfrányos szószt ajánlok hozzá. Ehhez kell 2 dl másnapos húsleves, 1 dl tejszín, egy evőkanál mascarpone, kis fej édes hagyma, fél gerezd fokhagyma, vaj, kb. fél zacskó valódi sáfrány. A felaprított hagymát vajon megpárolom, felöntöm a húslevessel, hozzáadom a fokhagymát és 10 percig gyöngyözve főzöm, leturmixolom, hozzáadom a sáfrányt, a tejszínt és egy evőkanál mascarponét sűrűre főzöm. Sózást nem igényel, ha a húsleves elég sós volt!

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 cukkini, 2 sárgarépa, 2 szál zeller, 10 dkg friss spenót, 5-6 szem aszalt paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 dl tej, olívaolaj, só, bors

1. Tegyünk fel forrni egy lábosban vizet, sózzuk, ha forr szórjuk bele a rizst. (ha van esetleg sok maradék húsleves, főzzük ebben)
2. A cukkinit, a répát és a szálzellert káposztareszelőn reszeljük le, adjuk a rizshez a megmosott, lecsöpögtetett (vagy kiolvasztott leveles) spenóttal együtt, mikor a rizs majdnem kész. Főzzük őket együtt 5 percig, szűrjük le, adjuk hozzá a felaprított aszalt paradicsomot, fokhagymát, reszeljünk bele parmezánt
3. Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a kicsit kihűlt rizst. Sózzuk, borsozzuk a keveréket, ha szükséges
4. Kapcsos tortaformát (az enyém 18 cm-s) olajozzunk ki, szedjük bele a rizst, 200 fokra melegített sütőben süssük kb. 35 percig, míg a teteje kicsit megpirul

 
 
 
 
Megosztom
 

7 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Vajon tojás nélkül is összeáll(na)?

    2010. 01. 27.
  2. igen, húst leginkább csak szalonnát szoktam enni : )
    egy-egy kecske megsütésén túl ritkán készítek olyan hús ételt, amely érdekes lehetne a blogon. A kecske receptje pedig már fennt van.
    bocsánat : )

    2010. 01. 27.
  3. xman mondta:

    ejnye, pedig megnéztem volna egy finom olaszos bárányt vagy bélszínt. és még kolbászt is láttam itt a napokban, háromszor néztem rá, hogy jól látok-e. dv blogban húsféleség.

    tényleg nem vagy vega, de majdnem úgy néz ki! 😉

    2010. 01. 27.
  4. igazad van főzés terén, majdnem. Húst legnagyobb részt szalámi, sonka és szalonna formában eszem. Arra nem is emlékszem, hogy pl,. étteremben mikor rendeltem húst.
    De a halat remélem szereted, azért az akad itt bőven.

    2010. 01. 27.
  5. Elkészítettem ezt a zöldséges rizstortádat (is), isteni finom lett! Igaz, zellerszár nélkül, de a vendégek vércseként csaptak le rá! :))

    2010. 02. 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések