Zöld minestrone

A minestrone az egyik kedvenc téli levesem. Laktató, mégis kalóriaszegény. Mostanában paradicsom nélkül főzöm, és arra figyelek, minél több zöld zöldség legyen benne. Ha nem teszünk paradicsomot a minestronéba elképesztően édes lesz, főleg másnap és harmadnap. Erre a levesre is … Tovább Tovább

Erre a levesre is igaz, újramelegítve a legjobb. A leves édességét eszméletlen jól kiegészíti a tálaláskor ráöntött olívaolaj, frissen őrölt bors és egy kevés parmezán. Soha nem főzöm hígra, a felkockázott zöldségeket éppen hogy ellepi a főzővíz, így lesz az íze nagyon intenzív. És egy kis kukacoskodás, ma ilyen hangulatban keltem fel. Családban, ismerősöktől sokszor hallom, hogy leveskockát dobnak a minestronéba. Ebben a levesben annyi zöldség van, hogy teljesen felesleges beletenni (és sztem másba is, de most nem ez a téma).
Eszternek meg örök hála a technikai segítségért!

Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 20 dkg zöldborsó (fagyasztott), 2 szál zeller, 1 szál fehérrépa, 1 kis karalábé, negyed közepes karfiol/brokkoli, 1 cukkini, negyed közepes kelkáposzta, 1 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikomos pesto, olívaolaj, só, bors, kis ág rozmaring, pár zsályalevél

1. Kockázzuk fel apróra a hagymát, olívaolajon fonnyasszuk meg, majd dobjuk rá először a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát
2. Innentől kezdve folyamatosan pucolom, kockázom a zöldségeket és teszem párolódni az olajra, a sorrend kb.: borsó, zeller, krumpli, karalábé, cukkini. Ekkor adom hozzá a friss fűszereket is
3. Majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket, de azért tudjanak úszkálni a vízben. Sózom, borsozom, adok hozzá egy kevés pestót, 25-30 percig főzöm
4. Az utolsó 10 percben adom hozzá a karfiolt/brokkolit és az utolsó 5 percben pedig a felkockázott kelkáposztát. Olívaolajjal locsolva tálalom

 
 
 
 
Megosztom
 

19 megjegyzés

  1. Hú, de szép. Ez most az ilyen sűrű levesek ideje, főleg leveskocka nélkül. Azért a paradicsomos se rossz.

    Majd elárulhatnád nekem is, hogy kell ilyen nagy képeket kirakni, mert már fél éve próbálkozok és nem sikerül.

    2010. 01. 11.
  2. Szeretem ezeket az egyszerűen elkészíthető, színes, egészséges leveseket, s magam is gyakran készítek hasonlókat. A pesto a leves elkészülte után, tálaláskor is a leveshez kerülhet, ahogy Liguriában szokás.

    2010. 01. 11.
  3. leveskocka? szörnyű!:))
    én is vizzel, vagy egy lightos csirkealaplével szoktam felönteni, és mindig alkalmazom azt a trükköt, amit egy olasz barátomtól tanultam, hogy a parmezán megmaradt héját, amit már nem lehet reszelni, belefőzöm a minestronéba. nagyon finom plussz ízt ad neki…

    2010. 01. 11.
  4. Sokan megszokásból beleteszik a kockát. Ha csirkelevem marad meg az inkább risottónak megy
    Igen, igen a parmezán héja nagyon jó erre, most éppen nem volt maradék, a korábbi receptnél írtam én is.

    Sándor!
    MIóta nyaranta saját pestót készítek, nem nagyon szeretem a boltit, csak mértékkel, egy nagy fazék levesbe összesen egy kiskanálnyit teszek belőle, van vmi a bolti ízében amit nem szeretek. A tányérba ezért inkább sajtot szórok és olajat. Az olaj szinte kötelező

    2010. 01. 11.
  5. Anonymous mondta:

    szia dolcevita!

    Hogy tartósítod a nyáron készült pestot?
    málna

    2010. 01. 11.
  6. Azta de jól néz ki!!!
    Eddig a minestronéval eléggé megjártam, de ez most annyira ínycsiklandozó, hogy asszem a hétvégén ezzel avatom fel az új tűzhelyünket 🙂
    Csatlakozom Málnához pesto-ügyben: Hogyan?

    2010. 01. 11.
  7. Sehogy, annyit készítek, amennyi elfogy. Pár napig hűtőben tartható, ha ellepi az olaj, tovább nem érdemes. De a frissen készített annyival jobb, egészen más, mint a bolti üveges, hogy nagyon sok elfogy belőle egy étkezésre

    Verusch!
    Milyen a lakás?

    2010. 01. 11.
  8. Anonymous mondta:

    Na,a leveskockával kapcsolatban teljesen egyetértek!
    Soha nem értettem,hogy ha az ételbe mindent beleteszünk,aminek benne kell lennie,akkor minek a kocka,meg por,meg vegeta,stb.Ezeknek 80%-a só,a maradék 20%-ot meg jobb nem is tudni,micsoda!Ráadásul szerintem az ízük is borzalmas!
    Üdv:Gabi

    2010. 01. 11.
  9. edit mondta:

    gyonyoru ez a tanyer … ilyenre vagyom mar reges-reg ota. hol lehet ilyet kapni?? 🙁

    2010. 01. 11.
  10. Hát amit eddig minestrone néven elém raktak (megjegyzem NEM autentikus helyen!) az nekem inkább hasonlított a kelkáposztaleves és a paradicsomszószos spagetti fúziójára. De ez valami egészen új megközelítés itt a blogodon, amit már ránézésre is érdemes kipróbálni.
    A lakás szenzációs (lagalábbis nekünk :-), majd írok mailt.
    Ma jutott eszembe, hogy még meg se köszöntem, hogy tudatos vásárlót “neveltél” belőlem. Köszi érte a család nevében is!!!

    2010. 01. 11.
  11. ez a kép annyira szépséges és felüdítő, így a vizsgaidőszak közepén már ha nézem, azzal is frissebb leszek 🙂

    2010. 01. 11.
  12. Edit

    A tányér az Ecseriről van, fotózáshoz vettem pár darabot

    Gabi
    rossz beidegződés

    Vera
    : ) remélem, itthon is hasznát veszed, főzz sokat az új konyhában!

    Réka
    zöld : )

    2010. 01. 11.
  13. zsu mondta:

    Kedves Kriszta!
    Ismét egy nyáridéző recept! Mert szerintem inkább nyári leves – most arany árban van a brokkoli, cukkini….., de nehéz lesz ellenállni.köszönet jár érte!!Zsu

    2010. 01. 11.
  14. Nagyon jó pesto kapható szombatonként a Csörsz utcai biopiacon Matt-nél (gödöllői kertészet). Ha valamelyik árustól megkérdezitek, hogy hol árul Matt, bárki meg tudja mondani! A srác angol, törve beszél magyarul. Speciális pestojának a neve: BUDAPESTO. Érdemes kipróbálni!!! 🙂

    Üdv,
    Zizi

    2010. 01. 12.
  15. Anonymous mondta:

    Hetvegere ezt csinaltam, a ferjem haromszor is evett belole, utoljara mar majdnem beteg lett, annyit evett. Pirikenagyi

    2010. 01. 17.
  16. Szombaton vettem Matt-nél pestot, így én is elkészítettem a levest! A pesto továbbra is isteni, és a leves is! 🙂

    2010. 01. 18.
  17. Anonymous mondta:

    Kedves DOLCEVITA!
    Mar írtam egyszer ide, lehet valamit elrontottam nem jelent meg. A kérdésem az lenne, hogy a hipermárketkeben kapható olívaolajok közül melyik márkát érdemes venni, ami kicsit is megközelíti az igazi házi olívaolaj ízét. Erdélyben élek, és itt egyetlen lehetőség a hipermárket.Sajnos parmezánt sem lehet kapni, csak csomagolt 100 grammosat,de hát ez van.
    Köszi nagyon.

    2010. 01. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.