Szokatlan recept

Legalábbis itt, nálam. Én nagyon szeretném az erősebb fűszerezést, de a férjem nem nagyon. Jó, ha egy évben egyszer el tudom rángatni indiai vagy japán étterembe vagy a hozzánk közeli Wonghoz. Aznap még örül is neki, de a másnapi fejfájás … Tovább Tovább

Aznap még örül is neki, de a másnapi fejfájás újra elveszi a kedvét tőle. (Én nem vagyok érzékeny a nátrium-glutamátra, nekem semmi bajom utána)
Még novemberben ettem ehhez a sütőtökös curry-hez hasonlót a Klasszban. Ott egy tökéletesre sült (azaz alig sült) vörös tonhalhoz adták köretnek. Irtó jó párosításnak találtam és a curry íze nagyon eltalált volt, gazdag, pikáns és izgalmas. Az én receptem alapjául egy Good Food-os csicseriborsós-sütőtökös recept szolgált, csak egészen keveset módosítottam rajta. Elhagytam a friss citromfüvet és a lime-ot mert ezek nem voltak itthon. Gyorsan elkészíthető vacsora, amely könnyű, de egyben laktató is. Friss lepénykenyér illik hozzá. (én most török büfében vettem hozzá vékony pita kenyeret, ezt itthon a pirítóban átmelegítettem). És még a férjem is szerette, az enyhe curry-nek köszönhetően.

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 1 konzerv (400 gr) csicseriborsó, 1 fej hagyma, 1 citrom, 1 dl húsleves, 2 dl kókusztej, 1 citrom, 1 evőkanál madras curry-por (enyhe), 1 marék menta, napraforgóolaj

1. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a tököt. Forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, pirítsuk meg benne enyhén az apróra vágott hagymát, a curry port és a citrom lereszelt héját.
2. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, majd öntsük rá a húslevest és a kókusztejet is, sózzuk ha szükséges (levestől függ) Főzzük, míg a tök megpuhul, ekkor adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót
3. Tálaláskor locsoljuk meg a citrom levével és friss mentaleveleket szórjunk rá

 
 
 
 
Megosztom
 

20 megjegyzés

  1. Jól néz ki nagyon Kriszta!
    Közel dolgozom az egyik Culinarishoz (vesztemre :)), úgyhogy hazafelé menet lehet, hogy beszerzem a hozzávalókat és elkészítem! 🙂
    Zizi

    2010. 01. 28.
  2. ez nálunk is jöhet, nagyon tetszik. mar csak a színe miatt is ebben a nagy télben olyan jól esik ránézni. hát még arra gondloni, hogy melegít;-)

    2010. 01. 28.
  3. Anonymous mondta:

    Zizi: ehhez mindent megkapsz a culinarison kívül is 😀 ugyanolyan minőségben

    2010. 01. 28.
  4. igen, ezt pont mára találták ki (meg a holnapi desszertet is), meleg, lágy, fűszeres. Nekem is az tetszett benn, hogy nagyon extra dolog nem kell hozzá, bár a kókusztej nem kapható mindenhol (én intersparban kerestem, de nem volt, külön út volt a biobolthoz a beszerzése), a többi azért fellelhető.
    én szerencsére évente kb. 2x jutok el a Culinarisba, nagy gáz lenne ha közel laknék hozzá… megértem Zizi az aggodalmadat : )

    2010. 01. 28.
  5. Kedves Kriszta!
    Jó ha tudod, hogy a nátrium glutamát egy nagyon-nagyon káros anyag. és pont ez a baj vele, hogy mindenkire ilyen hatással van akár tapasztal magán tüneteket (pl fejfájás) akár nem érez semmit. Akkor csendben a háttérben “dolgozik”.. 🙂
    Bár ha évente egyszer mentek ilyen helyre nagy baj nem lehet.. 🙂

    Nagyon szuperek a receptjeid és a fotók is!

    2010. 01. 28.
  6. Anonymous mondta:

    Az indiai kajakban alapesetben nincs “fuszerkent” Na-glutamat, legalabbis tudtommal – eddig akarhany receptet is neztem. Nincs is az az eros “hus-izuk”, ha jobban belegondolsz, mint pl. a kinainak. Viszont tenyleg baromi fuszeresek tudnak lenni (de finomak) 🙂 Szoval lehet, hogy a ferjednek meg kene figyelni, hogy pontosan mikor is fajdul meg a feje, nem nagyon hiszem, hogy a “rendes” fuszerektol (latod, a te foztod is ilyen volt), a Na-glutamat viszont tenyleg eselyes…
    Erdekessegkent: a glutamatok kepviselik a tipikus umami izt (= az otodik alapiz). pl. parmezanban, szojaszoszban, meg sokminden masban is van. A Na-glutamat a glutaminsav – egy termeszetes aminosav – natrium-sója. Ettol persze meg siman okoz(hat) erzekenyseget…

    Agi

    2010. 01. 28.
  7. Anonymous mondta:

    Akkor ez az… biztos nem sporoljak ki a kajaikbol a cuccot…:I
    A’

    2010. 01. 28.
  8. Voltam a Culinarisban! 🙂 Viszont épp elfogyott a madras curry por… 🙁 Szóval hétvégén fogom megpróbálni ezt a receptet!

    Tudom, hogy máshol is be lehetne szerezni az alapanyagokat, de a munkahelyem és a lakás között a Culinaris (Perc utcai) az egyedüli útba eső, ahol ilyen dolgokat lehet kapni! 🙂 Néha napközben találom ki, hogy mit főzök estére és ha nincsen valamilyen alapanyag és ráadásul különleges, akkor a Culinarist ejtem útba. Külön jó, hogy ma vettem észre, hogy nyílik mellette egy Spar is hamarosan, szóval a “normál” alapanyagok beszerzése is mostmár útba fog esni! 🙂 Egyébként nem minden drága a Culinarisban. Pl. most rákaptunk a csokis napolitana péksütire, ami 189 Ft. Hmmm… nagyon jó! A kókusztejért (konzerv 400 gr) 390 Ft-ot fizettem.

    Zizi

    2010. 01. 28.
  9. Ez pont úgy hangzott, mintha a férjemet jellemezted volna. Nála az indiai kaja az első számú közellenség. Nekem tetszik, de esély sincs rá, hogy megcsináljam. 🙁

    2010. 01. 28.
  10. Kedves Dolce Vita,
    Már-már rajongással olvasom a blogodat és a szakácskönyvedet is. Örömmel tölt el, hogy ismeretlenül is Rádtaláltam, aki ennyire színvonalasan és igényesen dolgozik és él. Mind az ételekről, a fényképekről és az írásaidról is őszintén ezt gondolom. Boldogan foglalkoznék többet gasztronómiával, talán majd egyszer veszem a bátorságot és így is lesz. :)) Addig csak egy kérdésem hadd legyen: milyen boltokba jársz itthon pl. konyhafelszerelési, edények és hasonló dolgokat vásárolni? A képeiden külön öröm látni a nagyon szép, egyedi edényeket… Válaszodat nagyon köszönöm előre is! :))

    2010. 01. 29.
  11. zölderdő mondta:

    Sütőtökcurry, nyam-nyam:-))Nagyon szeretem. Én teszek bele borsót, répát, almát is, édes lesz, de a fűszeressége miatt ez mégsem zavaró. A legtöbb curryt nem kókusztejjel csinálom, de a sütőtökhöz nagyon kell:-) Legutóbb marokkói rétestésztás pie-t csináltam sütőtökből, zseniális volt (moroccan spiced pie a good food website-ról), és a sütőtökkel töltött padlizsán is zseniális (szintén good food).

    2010. 01. 29.
  12. A Lidl-ben csak az ázsiai héten lehet kókusztejet kapni, nem állandóan. A dm biopolcán viszont láttam a minap, persze nem túl olcsón.

    2010. 01. 30.
  13. Sophie!
    : ) köszi, ezek éppen az ecseriról vannak, egy-egy darab. tele vagyok egy-egy darabos kiegészítőkkel, gyűjtöm őket a fotózáshoz. Coin, butlers, ikea, kika, ahol éppen megtetszik vmi, megveszem. De volt, hogy az Oázis kertészetben találtam szép kiegészítőt, vagy külföldön vettem egy-egy tányért.

    Zölderdő
    megnéztem, a pite teszik nagyon

    Orsi!
    köszi, megnézem majd, ilyenkor szokott maradni ez-az, akció után

    2010. 01. 31.
  14. Anonymous mondta:

    Dolce Vita!

    Hol lehet kapni konzerv csicseriborsót? interspar?
    köszi
    Kati

    2010. 11. 21.
  15. Az intersparban nem vagyok biztos, de előfordulhat. Volt, hogy a lidl-ben kaptam (de vmilyen tematikus akció keretén belül).
    Bio/reformboltokban biztos.

    2010. 11. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.