Ricottás-pestós csiperke

Még a múlt héten vettem egy üveg pestót, egy baj van csak vele, fél kilós kiszerelésben árulták. Amúgy nem is jellemző, hogy ilyen nagy üvegben legyen. Nekem a kis üveges is bepenészedik egy idő után, ahogy a hűtő polcán egyre … Tovább Tovább

Nekem a kis üveges is bepenészedik egy idő után, ahogy a hűtő polcán egyre hátrébb és hátrébb kerül, mi történne ezzel a nagy üveggel. A bolti bazsalikomos pesto azért nem az a fajta amit nagy kanállal lehetne falni (a sajátot igen, de az egészen más ízű). Nagyobb részét lefagyasztottam, a maradékból pedig próbálom mihamarabb felhasználni. Került a minestronéba is a héten, most meg ebbe a pár pillanat alatt elkészíthető gombás fogásnak a töltelékébe. Könnyű vacsorának szerintem magában is megállja a helyét, egy kis fehérkenyérrel, de készíthetjük előételnek is vagy ha úgy tetszik, köretnek.

Hozzávalók: 50 dkg barna csiperke (persze lehet fehér is, de az enyém barnából készült), 15 dkg ricotta, 3 evőkanál pesto, só, bors, olívaolaj

1. Szedjük le a gombák szárát, pucolni nem kell őket. Mossuk meg, szárítsuk meg a gombafejeket
2. Keverjük össze a ricottát a pestóval, enyhén sózzuk a tölteléket
3. A gombafejeket tegyük egy tepsibe borsozzuk, sózzuk, mindegyikbeb kanalazzunk tölteléket, 220 fokos sütőben süssük kb. 25 percig, mikor kész locsoljuk meg olívaolajjal

 
 
 
 
Megosztom
 

28 megjegyzés

  1. szia!

    csak érdeklődnék, hogy mikor lesz eredmény az ételfotó pályázatról?
    előre is köszi!
    niki

    2010. 01. 14.
  2. mikor az irányítópultban láttam a képet kicsiben, azt hittem, sushi ^^

    2010. 01. 14.
  3. Anonymous mondta:

    Ezeket a rusztikus edényeket, serpenyőket, bögréket hol szerzed be? Fanni

    2010. 01. 14.
  4. Vera mondta:

    Szia,
    Ági a számból vette ki a szót, nagyon belehúztál. De én nem bánom, nehogy félre értsd, imádom amikor felmegyek a lapra és valami újat találok 🙂
    A családom szerint nálam a főzés és a hozzá tartozó kütyük beszerzése betegessé vált. De hát ők nem értik 🙂
    Vera

    2010. 01. 14.
  5. Anonymous mondta:

    szia Kriszta,

    csak egy otlet hogy hogyan all el a pesto sokkal tovabb fagyasztas nelkul: ami marad, kanallal szepen lelapogatom az uvegben, hogy minel kevesebb legyen a falan, es ne legyenek benne levegojaratok, es ontok ra epp annyi olivaolajat, hogy ellepje. igy ugyan mindig icipicit olajosabb lesz, de ennyi nem art neki es nekunk sem 🙂
    udv
    Agi

    2010. 01. 14.
  6. Anonymous mondta:

    Meg csak annyit, hogy mi is szoktunk sajat pestot kesziteni nyaron, mikor bazsalikom-domping van a kertben 🙂 es tenyleg semmi baja nem lesz olaj alatt, hutoben nekem honapokig jo volt.. nem tudom, lehet, attol is fugg, hogy mennyi olaj van BENNE (nem a tetejen) – en csak annyit teszek, hogy epp konnyen turmixolhato legyen.
    Agi

    2010. 01. 14.
  7. Én ezt csináltam a nyárról maradt pestoval. Valami isteni! Tényleg érdemes megsütni, pillanatok alatt elfogyott..Lehet, hogy ma is sütök egyet…Felcsigáztam magamat 🙂
    Más: Egy hét múlva megyünk,addigra írd össze, mit szeretnél.
    Sép napot!

    2010. 01. 14.
  8. Ági!

    február elejéig nem kell még dolgoznom, így most van idő a szenvedélyre (fotózás). Kezdek mániákus lenni : )

    Niki!
    nem tudom, talán a jövő heti DG gálán lesz eredmény

    ezek az edények az ecseriről vannak (ezek nálam csak kölcsönbe egy ismerősömé)

    Ági!

    Köszi az ötletet. Igazán a széle szokott bemolyosodni az üvegnek

    Anna!

    Köszi, ez jól néz ki, az egyik adag fagyasztottból ez lesz

    Bea!
    elolvastam, sztem egyértelműen igen. De nézd meg egy könyvesboltban tetszik-e. (((sztem a cecc du bambine, a schiaccata, a torta della nonna, az alici al forno, calamar all’amalfitana, de még az osso buco és a porchetta sem… és még sorolhatnám hosszasan, nem tartozik a nálunk ismert ételek közé. Illetve, hogy miért szerepel 4-5 ismert étel, annak is van oka, leírom, hogyan kell elkészíteni)))

    2010. 01. 14.
  9. Na én odáig vagyok a könyvedért, persze nem is vagyok akkora okos, hogy minden ismert legyen belőle.

    Nekem már örömet szereztél vele, és biztos nem vagyok egyedül.

    Izi

    2010. 01. 14.
  10. Izi!

    Örülök, hogy tetszik. Elképesztő mennyiségű levelet, köszönetet kaptam a könyvért. Nagyon jól esik, hogy ennyire szereti mindenki aki megvette

    2010. 01. 14.
  11. Szia Dolce!
    Képzeld, a Aldiban találtam egy olyan libamájkrémet, amelynek a tengernyi összetevője között a bambuszrost és a folyékony füst is szerepelt…ez azért már abszurd!
    Nem is néztem meg a termék márkáját, azonnal visszahajítottam a többi közé…borzalom, hogy mit akarnak velünk megvetetni és megetetni.
    Nagyon tetszik a tudatos vásárlás-őrületed!! Mindenkinek így kéne gondolkodnia! Az emberek mérhetetlenül lusták, és a saját egészségük sem érdekli őket. Inkább leemelik a moslékot a polcról…az könnyebb, mint három természetes összetevőből otthon, saját kezűleg készíteni valamit! Mindenkinek tőled kéne tanulnia!

    2010. 01. 14.
  12. Kriszta, megcsináltam a dagasztás nélküli kenyeret!!!! Örök hálám…. és a férjuramé is. Nálam a kenyérsütés mumus, de ez isteni jó.Kicsit alakítgattam, ízesítettem, asszem nem fogom megunni 🙂

    Bea,
    A könyv szerintem nagyon jó, igényes, szépen szerkesztett jó receptekkel. Egyáltalán nem baj, ha vannak benne ismert receptek is. De mivel ízlések és pofonok, tényleg érdemes megnézni könyvesboltban tetszik-e. Egyébként sajnos ránk magyarokra jellemző az, hogy ha valaki sikeres, akkor írigykedünk és azt negatív kommentek kíséretében tesszük. Ezért én már rég nem hallgatok ilyen megjegyzésekre ha szeretnék vmit megvenni. Szeretek saját magam meggyőződni róla. Az nagyon jó, ha az ember kritikát kap egyébként, mert abból lehet tanulni, de csak ha konstruktív… minden más jellegű felesleges és nem kell rá hallgatni.

    2010. 01. 14.
  13. Nóra!

    Folyékony füstöt már több termékben olvastam én is. Bambuszrost basszus. Lehet, hogy nincs vele semmi baj, de mit keres a libamájkrémben?

    mindenki sajnos nem fog így gondolkodni, de sztem minél többen vásárolnak tudatosan a gyártók egy idő után kénytelenek lesznek követni a fogyasztói igényeket.

    Á la carte!
    nagyon jó kis kenyér az, igen, az x. után már csak szórod a lisztet, öntöd a vizet, nem kell méricskélni sem. kb napi 2 percet tesz ki a tészta elkészítése

    2010. 01. 15.
  14. Dolce vita: a párom is csinál ilyet, csak általában kecskesajttal (néha gomolyával) tölti.
    Kóstold meg így is!

    2010. 01. 15.
  15. Boross Nóra: azért volt benne libamáj is a szarok mellett?
    Halál a diszkontokra és hipermarketekre. Ezek a szargyártók legfőbb támaszai és kikényszerítői.
    Dolce vita: szervezhetnél egy fogyasztóvédelmi akciót! Vinnénk egy pótkocsi szart egy osán vagy teszkó elé, oszt leborítanánk. Jó poén lenne, Te meg híres(ebb) lennél.
    🙂

    2010. 01. 15.
  16. Anonymous mondta:

    Kriszta,
    nem ide tartozik, de most eszembejutott, hogy megkerdezzem. irtad a konyvben, hogy a kelesztett tesztat akar fel napig is lehet keleszteni, jot tesz neki. en egesz ejszaka kelesztettem valamelyik tesztadat, s reggelre egyreszt eleg eros szaga lett, masreszt szaraz kereg kepzodott a tetejen.

    ez a felnapos kelesztes koltoi tulzas volt? vagy mit nem csinaltam jol?

    koszi,
    szi_vi

    2010. 01. 15.
  17. Vera mondta:

    Nem Kriszta vagyok, remélem nem baj ha én is megmondom mit csináltam a száradás ellen. 🙂
    Amikor anno először kelesztettem nekem is száraz lett a teteje. Azóta lefolpakkozom plusz leterítem ruhával így nem szárad ki.
    Vera

    2010. 01. 15.
  18. nem, nem költői túlzás. Van, aki 48 órán át keleszti. Nekem is ha reggel keverem be és este sütöm megkeményedik a teteje és savanykás az illata, ez gondolom normális folyamat. Én simán kinyújtom, átgyúrom a kemény részt is, eltűnik így.
    A folpack erre jó megoldás, köszi Vera
    Hapci!
    ezt érdemelnék, de inkább az élelmiszereket gyártó cégek elé vinném : )

    2010. 01. 16.
  19. Dolce Vita: ezt kissé másképp látom. A túlhajtott verseny (meg a mi kapzsiságunk, persze) kényszeríti a gyártókat az ilyen “élelmiszerek” (fogalmazzunk egyszerűen: szarok) gyártására.
    A versenyt pedig a multihiperek és diszkontok (persze kompatibilis partnereikkel, az olyan szemétgyártó megacégekkel, mint kedvencem, a Kraft) hajszolják túl minden ésszerű határon. Úgy tűnik, a mai világban már semmilyen fék nem köti őket, minden kormány mindenhol lefekszik nekik. Vagyis magunkra maradtunk, ha küzdeni akarunk az utálatos folyamatok ellen.
    Ősi homár: konkrét szarra (nyers tehéntrágya) gondoltam, egy nagy billenccsel, nem lájtos megoldásra… 🙂

    2010. 01. 16.
  20. ősi homár mondta:

    hapci
    szar ami a tescóba
    a trágya nem szar, értékesebb dolog, minthogy borogatnám:)

    2010. 01. 16.
  21. Anonymous mondta:

    megcsináltam a csiperkét, isteni lett!
    Kombináltam Chili Zsófi karamellizált hagymás-körtés krumplipüréjével, tökéletes, gyors húsmentes ebéd lett.

    2010. 01. 20.
  22. Janka mondta:

    megcsináltam ez a töltött gombát, de sima túróval, fokhagymával, petrezselyemmel és kakukkfűvel. ó anyám, de finom lett 🙂

    2010. 01. 25.
  23. Anonymous mondta:

    Szia DV!

    Hol lehet jó minőségű ricottát kapni?

    Köszi, Reni

    2010. 06. 24.
  24. eredeti olaszt sztem csak delikáteszekben, az összes hiper/szupermarketban kapható itthon készül. Még az is, amelyik a sokadik ránézésre is olasznak tűnk, azt is itthon gyártják. Én ezeket szoktam használni, mert könnyen beszerezhető. Illetve ha kint járok, hozok 1-2 dobozzal

    2010. 06. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések