Egészséges ketchupot gyorsan

Kb. 2 hónapja tettem egy egyszerű, de nagyszerű felfedezést, hogyan készítsek a gyerekeknek gyorsan, finom és egészséges ketchupot. Mindig elfelejtem, hogy írjak róla. A tegnap esti sajtos melegszendvics újra előhozta a kérdést. Ketchupból vagy bio-t szoktunk venni, vagy Heinzt, vagy … Tovább Tovább

Ketchupból vagy bio-t szoktunk venni, vagy Heinzt, vagy főzök, ha valamilyen alkalomra kell.
Igen szoktunk venni, mert csak a pizzán ütök érte : )), én amúgy nem nagyon szeretem. Azaz pontosabban, bajom nincs vele de ritkán eszünk olyat, amihez illene. A gyerekek viszont szeretik szendvicsre és a kedvenc omlettjükre (ezt hamarosan elkészítem a blogra is, eddig nehéz volt, mert csak este esszük, de most már tudok sötétben is fotózni).
Még bőven tavaly történt, hogy estére kellett ketchup, de ahol vásároltam csak valami nagyon ócskát lehetett kapni, olyat amely főként vízből és állományjavítókból állt, legalább 10 adalékanyagot tartalmazott. Ez az a fajta, amelyik inkább rózsaszínes, szinte átlátszó és a sok sűrítőtől irtó kellemetlen állaga van, az íze pedig leginkább az ecetre hasonlít. Na ezt nem akartam megvenni, főleg azért mert literes kiszerelésben volt és 800 Ft-be került. Hogy az esti hisztit elkerüljem “De één pepöpöt AKAROK”, gondos és leginkább előrelátó anyukaként vettem egy dobot sűrített paradicsomot. Összetevői: paradicsom. Ez már jobban hangzik. Ehhez keverek otthon mézet, enyhén sózom és kész is a finom ketchup. A gyerek eszi, nem reklamál, hogy anya ez nem ketchup, úgyhogy működik. Kisgyereket nehéz becsapni.
Ha “aranyfácános” konzervből készítjük, azt egy kicsit fel kell engedni vízzel, az üveges sűrítettek jól működnek magukban. Persze lehet bátran fűszerezni, én ezt a gyömbéres-mazsolásat szeretem nagyon. Egyszerre annyit készítek, amennyi elfogy, lezárt üvegben a maradék paradicsomszósz a hűtőben pár napig eláll. Úgy tervezem utána a menüt, hogy vmihez felhasználjam.

 
 
 
 
Megosztom
 

82 megjegyzés

  1. Annyit megtehetnél szegény gyerekeknek, hogy beleöntöd egy guszta, műanyag, adalékanyag-felsorolásos kecsapos üvegbe…

    2010. 01. 07.
  2. tegnap éppen egy banános ketchup recepttel szemeztem a neten… 🙂
    első nekifutásra inkább ezt próbálom ki.

    2010. 01. 07.
  3. Podruzsik mondta:

    Kispálék ill. Lovasi: “A kecsap az istenük…”
    Remek ötlet, köszi, én nem a gyerekeimet, hanem a felnőttjeimet fogom e kecsappal becsapni.
    Más: tegnap megnéztem a könyvedet, kedves Kriszta, nagyon örültem! A mai szakácskönyv-dömping legnagyobb része angolszászból /rosszul!/ lefordított mű, a Tiéd versenyezhet velük kivitelben és tartalomban, szövegben felülmúlja őket. Éljenek a gasztrobloggerek szakácskönyvei! /A legsikeresebb magyar szakácsköny-írók mind amatőrök, nem vicces?/

    2010. 01. 07.
  4. én is hasonlóképpen szoktam néha csinálni, mert vannak periódusaim, amikor megkívánom a melegszenvics tetejére. és pont a napokban tervezek egy pikánsabb, nemcsak paradicsomból álló ketchup-szerűséget.. 🙂

    2010. 01. 07.
  5. Kösz az ötletet, Kriszta! Kipróbálom, a Kicsi szereti, így szendvicsre.
    Más.
    Podruzsik, mégis melyik angolszászból rosszul fordított szakácskönyvre gondolsz?
    Kösz, ha válaszolsz.

    2010. 01. 07.
  6. A spar-ban lehet mostanában kapni nagyon-nagyon jó sűrített paradicsomot, nem magyar, lengyel termék, 30% a ref-je. (vagyis nagyon sok paradicsomból készül.) Ráadásul igazi cuki kis üvegekben van, ami dzsemeknek-lekvároknak kóstoló(vagy maradék) tárolására nagyon jó. Ennyire igazi paradicsomízű sűrített paradicsom nincs másik.

    Csodálkoztam az elején, mert nehezen tudtam elképzelni, hogy tél közepén vett paradicsomból főzöl bármit, főleg gyereknek. De azután végigolvastam…

    2010. 01. 07.
  7. Ez nagyon jó ötlet! Jó tudni, hogy mások is odafigyelnek arra, mivel etetik ill. nem E-tetik a csöppségeket. E-zekkel árthatunk hosszútávon legjobban a gyerekeknek. Ezt sokan nem ismerik fel (vagy csak egyszerűbb leemelni a polcról a kész terméket)… Tényleg nagyszerű! Biztosan én is ki fogom próbálni!
    Üdv

    2010. 01. 07.
  8. Micsoda oximoron. 🙂

    Én a bio-Heinz-et szoktam, ha van… (Zöld a kupakja.) Nagyon finom, bár sztem a cég mindenbe rak ízfokozót… 😉

    2010. 01. 07.
  9. Én szeretem a ketchupot és vállalom!:)

    Még vajaskenyérre is!:) És ez a kép megint gyönyörű!:) És a recept is!:)

    2010. 01. 07.
  10. Szepyke!

    sztem baj nincs vele, ahogy írtam is : )

    Piszke!
    A kép még nyáron készült különben, megnézem majd azt a paradicsomot, járok gyakran intersparban

    Krisztina!

    még nem vettem meg, ahol kerestem ott nem volt, írok ha hozzájutottam

    Ildinyó!
    igen, igen, én ezt hajtogatom évek óta

    Podruzsik!

    Köszönöm, nagyon örülök a véleményednek! Azt hiszem a hazai piacra ráfért a frissítés

    Ági!
    nem tudom : ) ezek az ötletek csak úgy, hirtelen jönnek

    R. Pötty
    nem is láttam még biót heinzből, a gyerekek azt azért szeretik,(a simát) mert kinyomós az üvege, a magyar bioé pedig nem

    2010. 01. 07.
  11. Ez milyen jó ötlet, az én gyerekeim is ketchup-függők,melegszendvicshez, krumplihoz,fasírthoz,hamburgerhez (ezt mondjuk én készítem, tehát csak a ketchup a mű benne).

    Arra ,amit Piszke írt én is rákattantam,gyűjtöm a pici üvegeket,azzal,hogy kell a lányaimnak a babakonyhába:))

    2010. 01. 07.
  12. Anonymous mondta:

    A képpel nem bírok betelni, csodálatos!!!!!!! Amúgy is piros szín függőségem van 🙂 Egyszerűen vonz, mint a mágnes.

    Mi kevés ketchupot eszünk, a DM-ben szoktam biót venni.

    Üdv,
    Nyestkutya

    2010. 01. 07.
  13. Anonymous mondta:

    Azért a képen látható üvegekben van más is són és mézen kívül, nem? Friss bazsalikom, oregano talán? Amúgy nagyon guszta!
    bungics

    2010. 01. 07.
  14. florentine mondta:

    A Pennyben van egy dobozos sűrített paradicsom, amit nagyon szeretek. Állaga a magyar konzerv és a hámozott paradicsom konzerv között van. Két doboz hámozott paradicsom konzerv helyet használható egy 500 g-os doboz, ezt már nem kell sűríteni, csak ízesíteni.
    Ortomio márka, olasz gyártmány, tartalma paradicsom és só, ára 155 Ft/500 g.

    2010. 01. 08.
  15. Bungics!

    ez még nyáron készült kép, igazi, főzött, zöldfűszeres ketchup. De persze lehet bármivel ezt a gyors összedobós, mézeset is ízesíteni

    Florentine
    ez jól hangzik

    2010. 01. 08.
  16. A kechupért pizzán én is ütök!!!! Ha pizzériában vagyok, akkor nagyon-nagy erőfeszítés árán tudom csak megállni, hogy ne szóljak be, mikor kechuppal áztatják a pizzát. Milyen szokás ez egyébként? :S :S ÉN is otthon főzök kechupot, a család mást meg sem eszik, hála istennek. Mondjuk a bio kechup ok.

    2010. 01. 08.
  17. Most látom, hogy az utolsó mondatomban a személyes névmást “ÉN” csupa nagybetüvel írtam, ez nem direkt volt, komolyan, szégyellem magam, nem tanultam magyarul írni, csak ezen a nyelven szólaltam meg először, a szláv csak aztán jött, de azt is tudom, hogy magyarban nem kezdünk én-nel mondatot. Vagy nem jól tudom.:S

    2010. 01. 08.
  18. ha már képek, napok óta szeretnék tőled néhány tippet kérni, hogyan lehet egyszer digi géppel valamirevaló étel fotót csinálni? v. akár honnan leshetném el?? köszönöm!!

    2010. 01. 08.
  19. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    Korábban kiírtad az oldaladra, h a ketchupért és az ananászért nem rajongsz, ha jól emlékszem. Az utóbbit nem igazán értettem, vagy a konzervre gondoltál? Pedig olyan finiii…

    2010. 01. 08.
  20. Katarína

    különben van olyan “pizza” amire muszáj a ketchup. jó vastag tésztás, műsajtos, ananászos. és persze fagyasztott. ez olyan fújtós, hogy csak kecsöppel ehető : )))

    Liloocska!
    van egy régebbi bejegyzésem a fotózásról.Röviden összefoglalva: természetes fénynél, de a direkt fényt kerülve. Pl oldalfény a másik oldalról vmi fehérrel visszaderítve, kevés, egyszerű terítékkel, vaku nélkül

    2010. 01. 08.
  21. A ketcupért és az ananászért a pizzán ütök. Szó szerint ez nem volt leírva, de sztem kiderült a szövegkörnyezetből. Ütök még a csülökért, chilis babért, csirkehúsért, maraharaguért, kukoricáért (a pizzán) : )

    2010. 01. 08.
  22. Nyáron főztem be én is friss paradicsomból mustármaggal, hagymával, fokhagymával, borecettel, sóval, borssal, zöldfűszerekkel szép lassan, jól beforralva. Egy részébe szardella is került, teljesen jól működött, sőt simán bírta felbontva is pár hétig a hűtőben.

    2010. 01. 08.
  23. Off: Honnan van San Marzano magod? Nekem is kellene,de nem tudom, hogyan szerezhetném be…Január végén kinti hiperben talán?Vagy valami jó kis beszerző hely? Csak pár tő kellene.

    2010. 01. 10.
  24. Ritkán jutok ide, de mindig megfogadom, hogy kipróbálom a recepteket:)) Sok időt töltök a konyhában, de csak mert ott van a varrógépem. Szóval messziről csodálom a művészetedet és Gratulálok a könyvedhez!!
    A képek is nagyon szépek, a kechupos pirosa pedig tökéletes. Meg szabad kérdezni, milyen géppel fotóztad? Én nemrég szántam rá egy nagyobb összeget épp a piros miatt, de tépem a hajam, mert vagy a gép túl profi, vagy én vagyok menthetetlen:((((

    2010. 01. 10.
  25. Biga!

    Általában a pirosat nem szeretik a digi gépek, mondják. Nekem eddig egyik Nikonom d70 és most a d300 sem problémázik vele.
    Ez a kép jpg-nek készült, nem is raw. túl sokat nem kellett utómunkázni

    Ehran! ha pár hétig bírja kibontva az szuper, nekem a szilvalekvárjaim kb 2 hetet bírnak a hűtőben bontás után.

    2010. 01. 11.
  26. Anna!

    Culinarisban vettük a magot. Szerintem lehet, hogy kapsz már kinnt áruházban. ma írok végre levelet

    2010. 01. 11.
  27. DV: Gyakorlatilag ugyanazt csináltam vele, mint a lekvárral szoktam, beforralás, dunsztolás, a celofán tetejére szalicil. Így teljesen korrektül bírta még a szardellás változat is, bár azt egy idő után már óvatosan előszagoltuk és kóstoltuk, és lehet, hogy így sem volt nagy ötlet felbontás után két héttel használni, de túléltük. 🙂

    2010. 01. 11.
  28. R.Pöttyök: cukor nélkül, kiolajozott lábosban 2-3 napig kevergetem. Ha el kell menni otthonról, lekapcsolom, majd újramelegítem.

    Laci!

    ezt a szardellásat kipróbálom

    2010. 01. 11.
  29. DV: Nyilván tudod, de azért mások kedvéért is: olyankor azért óvatosabban a sózással, mert elviheti nagyon. És túl sok nem is kell bele persze.
    Vagy a Bűvszakiról vettem az ötletet, vagy egy könyvben láttam, már nem emlékszem.

    2010. 01. 12.
  30. Érdekes, mert a hagyományosat is így készítik (persze nincs kiolajozva az edény) és igazából le sem kötik, csak letakarják, mert csak a portól kell megvédeni…

    Nekem kb. 4 éve van ugyanaz az üveg a hűtőben és semmi baja – csak eü. célokra (székrekedés) használjuk. (Mert utálom, az aszalt gyümölcsökkel egyetemben, de azért hagyománytisztelő vagyok. ;-D) Igaz, Noszvajon készült (ahol szintén hagyományosan készül a szilvalekvár).

    2010. 01. 12.
  31. A Bűvős Szakácson találtam, itt:
    http://buvosszakacs.blog.hu/2010/01/02/az_inopia_barcelonaban

    Házi ketchup

    Ennek alapja (szezonban) a friss paradicsom.

    Negyed kg édes-lágy ízű hagymát (nagy fejű „zöldséghagyma”, fehér vagy lila hagymát) igen finomra vágva, olívaolajon párolunk. Hogy ne kapjon színt, időről időre felöntjük egy-egy csurranás ásványvízzel.

    Amikor a hagyma már puha és üveges, hat gerezd zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, csombort és babérlevelet adunk hozzá, majd belekeverjük 600 g hámozott friss paradicsom húsát felkockázva. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk. Nagyon kis lángon egy órán át főzzük.

    Szezonon kívül használjunk egészben eltett paradicsomot vagy „passatát”. Háromszorosan sürített koncentált paradicsompürét adunk hozzá (a magyar Aranyfácán például ilyen).

    Ízesíthetjük még kevés curryporral, kardamommal, esetleg pirított thai vörös curryvel és spanyol füstölt-szárított paprika porával. Ha be tudunk szerezni mexikói egészben szárított paprikát, akkor ezt előbb olajban megsütjük, majd langyos vízbe áztatjuk. Végül az áztatólével és a paprikából készült pürével ízesítjük a mártást.

    A házi ketchupöt kísérletképpen bele lehet keverni töltött paprika mártásába. Tejszínnel és alaplével keverve levest kapunk. De keverhetjük főtt tészták paradicsommártásaihoz is.”

    2010. 01. 18.
  32. Visszajelzés: Cialis professional no prescription

  33. Visszajelzés: generic cialis india

  34. Visszajelzés: cialis prices

  35. Visszajelzés: cialis 20

  36. Visszajelzés: cialis pills

  37. Visszajelzés: canadian pharmacy cialis

  38. Visszajelzés: buy generic cialis online

  39. Visszajelzés: cialis 20

  40. Visszajelzés: ed meds online without doctor prescription

  41. Visszajelzés: ed meds online

  42. Visszajelzés: buy hydroxychloroquine

  43. Visszajelzés: pharmacy online

  44. Visszajelzés: canada online pharmacy

  45. Visszajelzés: levitra dosage

  46. Visszajelzés: vardenafil 10mg

  47. Visszajelzés: vardenafil online

  48. Visszajelzés: real money casino

  49. Visszajelzés: online casino for real cash

  50. Visszajelzés: real money casino

  51. Visszajelzés: real online casino

  52. Visszajelzés: sildenafil vs tadalafil

  53. Visszajelzés: online payday loans

  54. Visszajelzés: loan online

  55. Visszajelzés: cash payday

  56. Visszajelzés: 20 cialis

  57. Visszajelzés: cialis 5 mg

  58. Visszajelzés: 5 mg cialis

  59. Visszajelzés: 20 cialis

  60. Visszajelzés: generic cialis

  61. Visszajelzés: cialis 5 mg

  62. Visszajelzés: buy hydroxychloroquine online

  63. Visszajelzés: casino games

  64. Visszajelzés: online casino usa

  65. Visszajelzés: casino gambling

  66. Visszajelzés: casino games win real money

  67. Visszajelzés: cialis price

  68. Visszajelzés: buy cialis generic online

  69. Visszajelzés: cialis generic

  70. Visszajelzés: cialis prices

  71. Visszajelzés: casino online real money

  72. Visszajelzés: best online casino real money

  73. Visszajelzés: droga5.net

  74. Visszajelzés: where to buy cialis cheap

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések