1, 2, 3… Három éves a Dolce Vita!

Három évvel ezelőtt ezzel a bejegyzéssel indult a Dolce Vita. Ádám hat hónapos volt ekkor, gondolom, éppen kicsit magamhoz tértem, megszoktam mivel is jár egy kisbaba ellátása, szórakoztatása, dédelgetése és a pelenkázáson mellett vágytam valami kreatívabb elfoglaltságra is. Gondolom, mert … Tovább Tovább


Gondolom, mert már nem emlékszem pontosan, miért is kezdtem el blogolni.
Három év alatt sok minden jó történt velem, az oldallal, a legfontosabb mégis számomra, hogy közben megszületett Kristóf is, így dupla mennyiségű felgyülemlett kreativitást kell kiélni magamból. : )
3 éve már nem csak magunknak főzök, hanem Nektek is. Bizony a heti menü megtervezésekor, a saját érdeklődésemen és a család ízlésén túl, arra is gondolok, Ti minek örülnétek. És, hogy örültök, arra a legjobb bizonyíték az a rengeteg bíztató, köszönő, tanácsot kérő levél, hozzászólás, amit írtok. Mivel írtam, hogy a kezdeti célomra már nem nagyon emlékszem, biztos, nem azzal a szándékkal álltam neki az oldalnak, hogy másokat átformáljak. Hogy ma már olyan sokan követitek, értetek egyet azzal, ami szerintem jó, ennek nagyon örülök!
A 2009-es év sűrűre sikerült, főleg az év vége telt el iszonyatos pörgésben, ezen az időszakon tényleg a Ti írásaitok lendítettek át. A jelek szerint az idei év is aktív lesz. Januárban a Meglepetés újsággal kijött egy naptáram, áprilistól pedig találkozhattok velem a Csillagánizsban, de előtte még szeretnénk Giuseppével sok finomságot megmutatni Nektek. És engedve a kívülről érkező nyomásnak, körvonalazódik vmi fotós dolog is. Azt hiszem, unatkozni idén sem fogok.
Az lenne az igazi, ha a héten az ünnepelt hátradőlne és másra bízná most a főzést, mosogatást. : ) Lesz azért recept, sőt olyan, amilyet itt ritkán olvasni illetve a fotózásról is összegyűltek a gondolataim, a héten írok erről is.
A remélem, nem túl csöpögősre írt szülinapi beszéd mellé jöjjön egy igazán csöpögős süti: mandarinszirupos torta. Gyertyát nem találtam itthon hozzá, de háromnak legalább három. Egyszerű kevert tészta, extra mandarin ízű sziruppal. A szirupot kacsasülthöz is el tudom képzelni.

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg liszt, 8 dkg őrölt mandula, fél tasak sütőpor, 1 dl tej, 4 nagy szem mandarin (nem tudom, hogy hívják, az enyém hatalmas, szinte narancs méretű volt, ebből kell négy), negyed citrom leve

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Habverővel keverjük a szobahőmérsékletű vajat 10 dkg cukorral habosra, keverjük bele 2 mandarin lereszelt héját.
2. Keverjük bele egyenként a tojásokat, továbbra is habverővel keverjük a tésztát.
3. Keverjük hozzá a lisztet, mandulaport, sütőport és a tejet is. Kivajazott, lisztezett 1 dl formákba öntsük, süssük 30 percig.
4. Közben készítsük el a szirupot: reszeljük le a másik két mandarin héját is, facsarjuk ki az összes mandarin levét, adjuk hozzá a cukrot és a negyed citrom levét is, forraljuk 15 percen keresztül. A sziruppal locsoljuk meg a sütiket.

 
 
 
 
Megosztom
 

50 megjegyzés

  1. Gratulálok, és még sokszor ennyit. Még mindig a Te blogod az, amiből rengeteg mindent merítek. Anno ezen blog alapján készült egy pár karácsonyi meglepetés, ezért, ezekért a mai napig hálás vagyok.
    Szinte mindig megnézem, hogy mit “műveltél”, bár mostanában ritkábban írok.
    Bár a Te blogodat mindig, és most is profinak tartom, mégis emberibbnek, mint a “többit” amit már a túlontúl átbillent profiság miatt nem is látogatok.

    Remélem, hogy nem írtam félreérthetően. Szeretem a blogodat, és ez sokáig így marad szerintem. Sok sikert továbbra is!

    2010. 01. 25.
  2. Drága Kriszti!

    Köszönjük, hogy vagy! 🙂 Legyél még jóóóóóó sokáig! :)) Gratulálok az évfordulóhoz!

    2010. 01. 25.
  3. Kriszta,

    én is beállok a gratulálok sorába!!! 🙂 Próbálom felidézni, hogy mikor is bukkantam a blogodra… hmmm, talán 1,5 éve és az elsők között voltál. Aztán annyira rákattantam a food blogokra, hogy azóta el van mentve legalább 40 magyar és 20 külföldi, amiket rendszeresen látogatok!!! 🙂 A tiédet is naponta! 🙂

    Congratulazioni e mantenere il buon lavoro! 🙂

    Zizi

    2010. 01. 25.
  4. Gratulálok a 3. szülinaphoz 🙂 Nagyon szeretem az írásaidat, a gyönyörű fotóidat, sok hasznos dolgot tanultam meg belőlük. Nemsokára pár napot síeléssel fogunk tölteni, és már tudom, hogy az útra melyik kekszeidet fogom megsütni 🙂 Csak így tovább!

    Zsiri

    2010. 01. 25.
  5. Gratulálok! Az biztos, hogy az elejétől, az első VKF óta biztosan olvaslak és ámulattal figyelem a fotóid újabb és újabb fejlődési fázisait. CSak annyit tudok mondani, hogy csak így tovább!

    2010. 01. 25.
  6. Ágnes mondta:

    én anno tiramisu-recept után kutatva jutottam el az oldaladra, amire azóta is minden nap rákattintok (ezt csak két gasztro-blog mondhatja el magáról, úgyhogy ez nagy elismerés :))…

    gratulálok a három évhez és a sok-sok recepthez! további sok sikert! 🙂

    2010. 01. 25.
  7. Még sok-sok boldog, főzéssel, fotózással, blogolással eltöltött gasztroévet kívánok!

    2010. 01. 25.
  8. Gratulálok, és kívánok annyi energiát, amennyi kell a Családhoz és mindahhoz, amit kitűztél Magad elé!

    2010. 01. 25.
  9. nahát, csak három éves vagy?:) ezen meglepődtem. a te blogod volt az első amit rendszeresen olvastam mielőtt én is saját blogot indítottam, nem is tünt fel akkor, hogy csak fél éves a blogod, annyira profi és “kiforrott” volt már akkor is…

    gratulálok! remélem a sok teendőd mellett a bogot sem fogod elhanyagolni, mert még mindig rendszeres olvasód vagyok:))

    2010. 01. 25.
  10. Még sok boldog blogszületésnapot kívánok neked, magunknak meg önző módon sok jó receptet tőled!

    2010. 01. 25.
  11. Előszőr is gratulálok!:)
    Másodszor ehhez a fínom sütihez feltétlenük szükséges a mandula? Nem lehetne pl. darált dióval helyettesíteni (mert a nagymamám rámsózott vagy egy kg.-ot és gyorsan felkellene használni:) )
    Köszi!

    2010. 01. 25.
  12. A blogod és az én születésnapom egy napra esik. Szerencsés nap ez a mai 🙂
    Könyved már van, hatalmas olvasótáborod szintén, mi mást kívánhatnék még…?
    Hosszú blogéletet kívánok!

    2010. 01. 25.
  13. zsu mondta:

    Kedves Kriszta!
    Kívánom, hogy az elötted álló évek is ilyen sikeresek legyenek, mint a 2009 volt!
    Legyen erőd,egészséged, kitartásod a folytatáshoz,családodnak pedig támogató segítsége! Köszönjük!!!!
    Zsu

    2010. 01. 25.
  14. gratulálok én is a 3 évhez,
    mindig olvaslak, de ezt Te tudod, további sok sikert kívánok,

    és még sok bejegyzést kívánok Neked és nekünk is, hogy legyen mit olvasni,

    2010. 01. 25.
  15. Naht, már a hamadik! 🙂 Nagyon boldog blogszülinapot és még sok-sok szép képet nekünk! 🙂

    2010. 01. 25.
  16. Kriszta, nagyon jó, hogy vagy, öröm a blogodat olvasni, a képeket nézni, a receptjeidből főzni és persze enni is:)! Boldog blog-szülinapot!

    2010. 01. 25.
  17. Betti mondta:

    Kedves Kriszta!
    Ebédre salátát ettem és mellé a Te könyvedből való ropogós héjú kenyeret falatoztam. A délutáni kávé mellé pedig a mandulás-mákos kuglófot fogom enni. Péntek este a vacsora rozmaringos focaccia volt + egy pohár bor. Azt hiszem, a fentiek is azt jelzik, hogy nagyon szeretem a receptjeidet! Gratulálok az elmúlt 3 évhez és csak így tovább!!!
    Betti

    2010. 01. 25.
  18. Giuseppe mondta:

    Tagadok mindent, nem tudom mirol beszelsz! :)))))))
    3 evs… a gyerek mar jar, rendesen beszel, szobatiszta, tudatosan hisztizik, de meg imadja a szuleit. Jo az a 3 eves kor, szerintem. :)))
    Gratulalok en is.

    2010. 01. 25.
  19. Kriszta!
    Én is gratulálok, nagyon, nagyon szeretlek olvasni, imádom a fotóid és a gondolkodásmódod! További sok sikert!Én talán majdnem 3 éve olvaslak, és ez tök nagy örömmel tölt el. Köszi!

    2010. 01. 25.
  20. Judit mondta:

    Még sok boldog blogszülinapot a magad és mi örömünkre!

    2010. 01. 25.
  21. Szia, Kriszta!

    Én is gratulálok, és némi kajánsággal mesélem, hogy férjem, akitől a könyvedet karácsonyra megkaptam, mostanában elalvás előtt minden este azt olvassa – vajon kinek is vette a könyvet? 🙂

    Kérdésem is van: férj ma estére narancsos-rozmaringos sertésszüzet rendelt a könyvedből, karamellizált újhagymával. Újhagyma most nem nagyon van, működik Szerinted a recept póréval is?

    Köszi szépen.

    2010. 01. 25.
  22. Köszönöm mindenkinek a kedves sorokat!

    EszterII.
    A póré kicsit kemény és erős ízű ehhez, sztem nem lenne hozzá az igazi. zsenge hagyma illik ehhez. Tálcás újhagymát láttam itt-ott.

    Alexandra!
    boldog születésnapot!

    Zita Sára!
    eredetileg nem is kell bele mandula, csak 15 dkg liszt, de sztem a liszt egy részét kicserélni rá, mert könnyebb, morzsásabb állaga lesz a tésztáknak tőle. Lehet dió is,nem fog összeveszni a mandarinnal, de van fent egy nagyon hasonló diós receptem is, itt a linkje:http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2009/09/narancsszirupos-diossuti.html

    2010. 01. 25.
  23. bamboo!

    köszi, ez jó ajándék volt! muszáj kipróbálnom, 6 éve ettem frissen készített, töltött mozzarella tekercset, azóta is arra vágyom!

    2010. 01. 25.
  24. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!
    Először is gratulálok én is.
    Másodszor pedig lenne egy kérdésem. A pizza margherita receptjénél a hozzászólásokban ajánlottad az Iliade olivaolajat. Azóta azt használtam, de már egy jó ideje nem találok sehol. Nem tudod hol lehetne beszerezni? Vagy esetleg valami jót tudnál ajánlani helyette?
    Köszi!
    Virág

    2010. 01. 25.
  25. En is szivbol gratulalok es kivanok meg nagyon sok evet itt, kozottunk!

    2010. 01. 25.
  26. Boldog blog-szülinapot kívánok szeretettel és mellé sok-sok erőt, ötletet,és miegymást, amit ilyenkor illik!!!!!!!!!!
    (szép nagyra nőtt az netes családod az elmúlt évek alatt, sok-sok “rokon” mindenfelé! XD )

    2010. 01. 25.
  27. Boldog születésnapot! …amolyan hobbitos dolog ez, kapsz és adsz is egyben. Köszönjük!

    2010. 01. 25.
  28. Gratulálok a szülinaphozu és további sok szép évet és sok sikert kívánok

    2010. 01. 26.
  29. Kriszta,
    Szívből gratulálok a blogodhoz, mely az első olyan volt életemben, amit anno a témában felfedeztem, és azóta is rendszeresen visszajárok újabb és újabb inspirációt merítve, felbuzdulva a jobbnál jobb finomságok láttán. Talán másfél éve, kettő? Már nem is tudom. De azóta a Dolce Vita szakácskönyv is ott díszeleg a polcomon!
    S ami a hab a tortán, hogy épp ma van a születésnapom (a bűvös 30, jááájj), és a blogodra jutván három gyönyörű mandarinszirupos torta mosolygott rám 🙂 Köszönöm!

    áGi

    2010. 01. 26.
  30. Boldog három éves évfordulót! Gondoltad volna, mi minden indul ebből…?

    2010. 01. 27.
  31. Ági!

    Neked is boldog születésnapot! a 30 nem is olyan vészes még : )
    Piszke!
    Őszintén, nagyon nem
    Cecile, Kinga!
    köszönöm Nektek is!

    2010. 01. 28.
  32. Anonymous mondta:

    🙂 Gratulálok! Nagyon szeretem a receptjeidet, a Giu… Évek óta ismerem, sok ételét volt szerencsém megkóstolni. Azt hiszem, siker lesz 🙂

    2010. 01. 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.