Parmigiana di melanzane

Magyarul rakott padlizsán. Mikor Londonban élő olvasóm, Vera kért tanácsot parmigiana ügyben, akkor jöttem rá, hogy kb. ezer éve készítettem (tényleg években lehet mérni) pedig nagyon szeretem. Elsőre hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, szósz, elősütni, összeállítani, de maximum fél óra kell … Tovább Tovább

Elsőre hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, szósz, elősütni, összeállítani, de maximum fél óra kell hozzá (plusz a sütés). Melegen tálalva szaftos, szétcsúszós, nyúlós a mozzarellától, ha hagyjuk kihűlni szépen lehet nagyobb kockákra szeletelni, rendesen vágni. Nekem mindkét módon nagyon ízlik, laktató de mégis könnyű húsmentes egytálétel.

Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 1 db 400 gr-os konzerv, darabos paradicsom, 20 dkg mozzarella, 10 dkg parmezán, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, bazsalikom, liszt, 2 tojás

1. Öntsük a lábosba a paradicsomszószt, tegyük hozzá a félbevágott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát, öntsünk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, fél órán keresztül rotyogtatva sűrítsük be a szószt. Ka kész friss bazsalikommal ízesítsük.
2. Szeleteljük fel hosszában a padlizsánt kb. fél cm-s szeletekre (én géppel vágtam, akinek nincs gépe és nem bánik elképeszető ügyesen a késsel, vágja nyugodtan keresztbe, karikákra)
3. Forgassuk meg lisztben a padlizsánszeleteket, majd a felvert, sózott tojásokban, forró olajban süssük pirosra mindkét oldalukat
4. Tűzálló tál aljára szedjünk kevés szószt, rá egy réteg padlizsánt, mozzarellát, parmezánt. újra padlizsánt, szószt stb. A végére szószt, mozzarellát, parmezánt
5. 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig


 
 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    szia
    a padlizsánt nem kell sózni? sem felszeletelés után egyből (sok padlizsán receptet olvastam már és azok úgy szoktak kezdődni, hogy sózzuk és hagyjuk állni), sem rétegezésnél, sem a felvert tojásba só?
    bocs ha hülyeséget kérdezek..!!
    ildi

    2009. 12. 01.
  2. leánka mondta:

    Én “lájtosabb” és kevésbé macerás verziót szoktam készíteni: a padlizsánt nem sütöm meg olajban/tojásban, hanem grillezem a sütőben.

    2009. 12. 01.
  3. Ildi!

    A padlizsánt soha nem sóztam még le, semmilyen ételhez. Én még nem találkoztam keserű padlizsánnal.
    A tojásba kell só, ez kimaradt, javítom.

    Leánka!
    a sütőben grillezéstől nem lesz rágós, gumis a padlizsán benne? Vera mikor tanácsot kért, ezzel fordult hozzám, hogy az övé rágós. Ő is sütőben sütötte (a receptje gyakorlatilag csak ebben tért el az enyémtől), arra gondoltam, ez lehetett nála a gond. Bár a sütőben sütés idejétől és a padlizsánszelet vastagságától is függ, tudom

    2009. 12. 01.
  4. Én idén nyáron csináltam először, házi padlizsánból, a Bűvös Szakácson lévő recept alapján. Valóban zseniális étel, tuti előfordul még a konyhámban. Viszont tényleg be kéne már szereznem egy olyan edényt, amilyen itt is van a képen, én tepsivel küzdöttem. 🙂

    2009. 12. 01.
  5. hétköznapra lidl mozzarellát használok, ha nagy jókedvemben vagyok és nyersen esszük, caprese vagy más salátához, akkor bufala

    2009. 12. 01.
  6. köszi! Már alig várom, hogy elkészüljön! 🙂 imádom a rakott ételeket! és hogy nincs benne hús… ez csúcs! 🙂

    2009. 12. 01.
  7. Egy tapas vendéglőben ettem ilyet, valami isteni volt, pedig én meg a padlizsán nem nagyon jövünk ki egymással. Azonnal rekonstruálni akartam, de a sütőben nem megpuhult, hanem rugalmas gumi állaga lett. Én is besóztam és hagytam állni, kicsi olajjal is megspricceltem a kb fél centis szeleteket. Hát keserű nem volt, de ehető sem…
    Sztem ez a liszt és tojás verzió lesz az igazi. Egy próbát mindenképpen megér.
    Köszi Kriszta a tippekért!!!
    Vajon cukkinivel is működik?

    2009. 12. 01.
  8. Én a Tefal kőgrilljén szoktam grillezni.A padlizsán isteni lesz rajta,a belseje krémes,se nem nyúlós,se nem rágós….egyszóval tökéletes.

    2009. 12. 01.
  9. leánka mondta:

    Nem, nem lett rágós még eddig egyszer sem. 🙂 Pedig elég gyakran készítem, a padlizsánt imádjuk bármilyen formában, ráadásul így tökéletes irodai ebéd is.

    2009. 12. 02.
  10. Enikö mondta:

    Olasz anyósom pont így csinálja, csak még fött sonkát is tesz bele. Jut eszembe, ezer éve lógok neked pugliai anyós-receptekkel. Ez lett volna az egyik… :-))

    2009. 12. 02.
  11. nagyon nagyon finom lett!!!
    folyton a blogodat nézem, hogy mikor lesz új étel… 🙂

    2009. 12. 02.
  12. Enikő!

    igen, igen ez pugliai recept. A sonka nem ronthat rajta! receptet várok, persze! illetve majd lenne kérdésem nyáron szeretnénk hosszabb időre 3-4 hét pugliába menni…

    2009. 12. 03.
  13. komolyan??? dejóóóó! 🙂
    akkor nekem egész decemberben karácsony lesz! 🙂

    2009. 12. 03.
  14. Betti mondta:

    Szia Kriszta!
    Tegnap elkészítettem és nagyon finom lett. A 14 és fél hónapos kislányomat is megkínáltam és ízlett neki. Az az igazság, hogy nagyon szereti azokat az ételeket, amelyekben van paradicsom.

    2009. 12. 12.
  15. Betti!

    Akkor csak pár nap különbség van a gyerekeink között, az enyém is imája a paradicsomot, paradicsomos dolgokat, kori sajátosság ez náluk

    2009. 12. 13.
  16. Zita mondta:

    Most lett kész, saját padlizsánból, saját paradicsomból! El nem tudom mondani, milyen isteni finom! Imádom a nyár ízeit.:) Köszönjük a receptet!

    2012. 08. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések