Nagyon csokoládés ricottatorta

A Sale e Pepe november számában találtam ezt a receptet. A téma: vajas tészta másképpen, ennek a nagyon csokis ricottatortának az esetében kelesztve. Azaz nem is igazából kelesztve, csak élesztővel, mert kelesztési időt nem ír a recept. A tölteléke eszméletlen … Tovább Tovább

A tölteléke eszméletlen finom, bár én a csoki és a ricotta párosításától nem is vártam mást, a tészta pedig egyszerre omlós is és ropogós is. Nekem jobban ízlik mint a sütőporos változat.
Hogy mennyire guszta és vonzó mikor felvágjuk, igazolják a képek. Amint meglátták a gyerekek a belsejét, azonnal rávetették magukat, így nem sikerült róla olyan képet készíteni, amelyiken ne lenne pár ujjacska.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 8 dkg vaj, 1 tojás, fél zacskó élesztő, csipet só, töltelékhez: 50 dkg ricotta, 10 dkg étcsokoládé, 1 tojás, 1-2 evőkanél cukor, 2 evőkanál amaretto likőr, porcukor a tálaláshoz

1. Keverjük habosra a tojást a cukorral, a lisztet keverjük el az élesztővel
2. Morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a cukros tojást, gyúrjunk tésztát belőle, folpackozzuk le, tegyük a hűtőbe egy órára
3. Keverjük el a ricottát a cukorral, a likőrrel és a tojással, keverjük hozzá az apróra kockázott csokoládét
4. Osszuk el 2/3-1/3 arányban a tésztát. Nyújtsunk ki a tésztát kb. 7 mm vastag korongra, a nagyobbal béleljük ki egy 18 cm-s kapcsos tortaforma alját és oldalát. Tegyük rá a ricottakrémet, fedjük be a kisebb koronggal, hajtsuk rá a tészta szélét, nyomkodjuk össze a széleket.
5. 180 fokos sütőben kb. 40 percig süssük, várjuk meg míg kihűl, porcukorral szórjuk meg, szeleteljük (melegen szeletelve az olvadt csoki miatt folyós a krém)

A tészta alja egy cseppet talán nyers maradt, vagy csak átáztatta a krém? Nem volt zavaró, de talán 10 perc alatt, vakon elő kellene sütni a tésztát. Vakon sütés: kinyújtani, formába helyezni, sütőpapírt rá, és vmi nehezéket (pl. szárazbab), így sütni tíz percig, Majd ezután sütni a krémmel 30 percig)

 
 
 
 
Megosztom
 

26 megjegyzés

  1. Hmmm…megvan a hétvégi desszert!
    “Fél zacskó élesztő”: 7, vagy 11g-os zacskó fele? (vagy nincs jelentősége?) Csak azért kérdezem, mert az én élesztős zacskóm 100 g-os:-)

    2009. 12. 03.
  2. Köszi az infót, én csak 7 g-st láttam eddig, annak volt a fele. Bár sztem a 10 fele is mehet valóban, ennyi nem számíthat

    2009. 12. 03.
  3. Hát ha ezt egy nappal előbb teszed fel… 🙂 Ma van a kislányom születésnapja (4). 🙂

    2009. 12. 03.
  4. DV: Szörnyű vagy, jobbnál-jobb receptek jönnek kapcsos tortaformára, de most már vagy nekem kell vennem otthonra egy 18 centiset is, vagy Téged leplek meg egy 23-assal, mert mindig itt kell sakkoznom az arányokkal. 😀

    2009. 12. 03.
  5. Hmmm ez nagyon jól néz ki!!!! Az ujjacskák pedig adnak egy kis plussz életet a képekhez : ))

    2009. 12. 03.
  6. Én is mindig ott álltam anyunál, amikor készült a sütemény. 🙂 Előbb kinyaltam a keverőtálat, aztán meg csipkedem a frissen sült forró süteményt. 🙂
    Jó képek, mint mindig! :))

    2009. 12. 03.
  7. pomázi mondta:

    Tényleg jól néz ki.
    Két kérdésem lenne:

    -elektromos sütőben milyen üzemmódban érdemes sütni? Légkeverés? Vagy alsó+felső sütés? Esetleg a kettő kombinációja?

    -vakon sütés: ha szárazbabbal nyomtatok, a bab nem sül meg, lehet azt még később használni?

    Köszönöm!

    2009. 12. 03.
  8. Anonymous mondta:

    Hagyjuk már a sütit, mikor tündér ez a kis lopkodó! 🙂
    Nagyon szeretem ezeket a képeidet. Hol egy kutya, hol egy gyerkőc… Mindig ezeket várom a legjobban! 🙂

    2009. 12. 03.
  9. Jaj, de ismerős jelenet! Én is mindig hessentem azokat a kis kíváncsi kezeket! Ettől gyerek a gyerek, pláne ha egy isteni sütemény is illatozik az orra előtt!

    2009. 12. 03.
  10. Ehran!

    ez is interspar

    Pomázi!

    Alsó-felsővel szoktam sütni általában, a babot utána megenni már nem lehet, de tedd félre, hogy később is tudj vele sütni

    volt, hogy 2 gyerekkel és 2 kutyával kellett megküzdenem egy képért. Amelyik itt ugrál a könyv hirdetésénél, a szőlős lepény. Van róla olyan fotóm, ahol 4 kis kéz és két kutyaorr lóg be oldalról : ))

    2009. 12. 03.
  11. Anonymous mondta:

    Feltehetnéd azt! :))
    Szívesen megnézném.

    2009. 12. 03.
  12. Kriszta mondta:

    Kriszta!

    A legújabb Gusto magazinban írnak a könyvedről. Jó a kritika, gratulálok! Olvastad már, ugye?

    2009. 12. 03.
  13. Anonymous mondta:

    sziasztok!

    nagyon tetszik a recepted, és szeretném megcsinálni hétvégére!
    laikusként ne haragudj a kérdésért, de az apróra kockázott csoki pontosan mit jelent?
    vágjuk nagyon apróra vagy csak simán kockákra törjük össze?

    köszi szépen
    Kati

    2009. 12. 04.
  14. Kati!

    A sima kockáknál kisebbre, nagy pengéjű, vastag késsel aprítsd fel, mint mikor pl. diót durvára vágunk

    2009. 12. 04.
  15. Most hozta a futár a könyvedet. Nagyon gyönyörű, imádom! Mesések a fotók, és főzésre késztetnek a receptek. Legszívesebben bevetném magam a könyvvel a konyhába, és 3-4 napig ki sem mozdulnék. Nagyon-nagyon köszönöm az élményt és gratulálok!

    2009. 12. 04.
  16. Vegavarázs!

    Köszi, ez nagyon jó napindító volt! : ))))). Örülök, hogy főzésre késztet, akkor elérte Nálad a célját.

    2009. 12. 04.
  17. Ági mondta:

    szia Kriszta!

    Az amaretto helyett ajánlanál vmi mást?

    Már főztem a könyvedből….klassz lett minden!
    Ági

    2009. 12. 04.
  18. mandulaesszencia (Culinaris) vag ymandula-aroma : ( Szaloncukorhoz én is használtam már, max. 3-4 csepp

    2009. 12. 04.
  19. Anonymous mondta:

    es ha tejcsokit teszek bele? ugy vagyok ezzel az etcsokival, hogy akarmilyen fincsi is a korites, nekem ez csak keseru:(

    szi_vi

    2009. 12. 05.
  20. Szia!
    A hétvégén megsütöttem a ricottás-csokis tortát egy baráti összejövetelre, és szerintem egészen jól sikerült, köszönet a receptért 🙂
    Ricottát talán most másodszor használtam életemben, és ennek egyik oka, hogy mindig tanácstalanul állok a hűtőpultok előtt…melyiket, milyet vegyek.
    Amit a tortához használatm (ha jól emlékszem talán Brini volt a márkája), nekem kicsit sós volt (ahhoz, hogy édességhez használjam).
    Kérlek, ajánlj nekem egy jófajta ricottát, amivel biztosra mehetek.

    Köszi!

    2010. 01. 31.
  21. Anonymous mondta:

    szia,
    egy kerdes: olaszorszagban vettem elesztot, lievito neven. ami magyarul eleszto elvileg, de le van forditva nemetre a csomagolason, azon pedig az all, h backpulver – ami magyarul sutopor.. szerinted hasznalhatom? mert fogalmam sincs, h mi a kulonbseg elvileg a ketto kozott.. ill. meg egy kerdes: ez 16grammos, a fele eleg lesz?
    koszonom szepen
    d.

    2010. 09. 24.
  22. Ehhez a sütihez mindkettő használható, ha élesztő, ha sütőpor. Ha sütőpor (fehér), akkor egy teáskanálnyi kell. Ha barnás (azaz élesztő, a zacskó negyede). A lievito in polvere sütőpor, a lievito instante élesztő, a lievito di birra a kockaélesztő. Bontsd ki, milyen színű, az a tuti : )

    2010. 09. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.