Karácsonyi mákos-marcipános kuglóf

A tegnapi havazás végre nekem is meghozta az ünnepváró hangulatot. Dobogókőn voltunk, ott egész szombat este esett, majd vasárnap napközben és persze meg is maradt a hó. A hangulatnak megfelelően egy karácsonyi sütireceptet hoztam, amely a Meglepetés magazin téli különszámában … Tovább Tovább

A hangulatnak megfelelően egy karácsonyi sütireceptet hoztam, amely a Meglepetés magazin téli különszámában már olvasható, de felteszem ide is, mert elképesztően praktikus. Gyorsan összeáll a tészta, finom és sokáig eltartható. A gyerekek ették kb. egy hétig a reggeli kakaójuk mellé, az utolsó falatok is elfogytak a hatalmas kuglófból és még ekkor is friss állagú volt a tésztája.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 egész tojás, 3 dl tej, 1 tasak sütőpor, 20 dkg darált mák, 10 dkg marcipánmassza (vagy inkább 10 dkg mandula hozzá 5 dkg porcukor), 1 citrom, pár csepp mandula-esszencia (keserűmandula aroma)

1. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojásokkal, szobahőmérsékletű vajjal, 1,5 dl tejjel, 2 evőkanál mákkal, a citrom héjával. Elektromos habverővel keverjük alaposan össze.
2. a maradék mákot pár perc alatt főzzük össze a tejjel lereszelt marcipánnal (mandulával és 5 dkg cukorral), pár csepp mandula-esszenciát adjunk hozzá.
3. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kuglófformát, öntsük bele a tészta felét, majd a mákos tölteléket, rá a tészta másik felét és villával keverjük meg kicsit a tésztát, hogy márványos legyen a végeredmény
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órán át

 
 
 
 
Megosztom
 

27 megjegyzés

  1. Hmm e nagyon ínycsiklandóan hangzik. akkro azt mondod, nem kell kikeverni a marcipánmasszát csak külön bele kell tenni a cukrot meg a mandulát? mennyi cukrot kb?

    2009. 12. 14.
  2. Anonymous mondta:

    A 25 dkg vaj a tésztába megy? Kimaradt a leírásból! Milyen állagban (olvasztva vagy még fagyosan) kell beledolgozni?
    Amúgy szuper a recept!
    Köszi!
    Bea

    2009. 12. 14.
  3. Bea!

    kösz, az egyes pontban kell beledolgozni, javítom!

    Katina!
    egyszerűsítettem, sztem nem kell : ) utána úgyis le kellene morzsolni, kb. 5 dkg cukor kell hozzá (ezt is pótlom)

    2009. 12. 14.
  4. Jesszusom, ez de gyönyörűűűűűű!
    Dobogókőről tudod, hogy ott van a föld szívcsakrája?

    2009. 12. 14.
  5. Szepyke!

    és nagyon finom…
    Nem ezt nem tudtam, jó hatással volt rám a hely, pihentem egy nagyot : )))

    2009. 12. 14.
  6. Kriszta,
    amikor néhány éve a Dalai Láma Magyarországra látogatott és landolt a gépe Ferihegyen, állítólag azt kérte, hogy az összes hivatalos programja előtt, vigyék el először Dobogókőre!!! Nagyon régóta ismert, hogy a Föld szívcsakrája ott dobog.

    A Föld szívcsakrája Dobogókőn található. Jelentősége a világhírű energiaközpontokéval: Stonehenge-ével, a görögországi delphoi jósdáéval vagy az egyiptomi Kheopsz-piramiséval vetekszik. Egyre több zarándok látogat Dobogókőre, járt már ott a kambodzsai és a laoszi láma, és buddhista szerzetesek is rendszeresen felkeresik. Kínai papok shaolin falut építettek a közelében, ami a Két bükkfa-nyeregtől nem messze, a Bund-forrás mellett található. Hamarosan irányítótáblák mutatják majd az utat az energiaközpontok és a szakrális helyek felé. Már elődeink is tisztában voltak a hely jelentőségével. Attila hun vezér legféltettebb területe ez volt a Kárpát-medencében. Egy legenda szerint a halála után a mennyei képe is megjelent itt. A Föld szívcsakrája pontosan a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál található. Aki felkeresi ezt a pontot, annak szervezete feltöltődik energiával, egészsége pedig megerősödik. Ha beteg, állítólag csodálatos gyógyulásban lehet része.

    Üdv,

    Zizi

    2009. 12. 14.
  7. A Föld többi csakrája… A kérdőjelesek nem biztosak (előadást is hallgattam a témában és utána is olvastam, de nem voltak egyformák a vélemények; a többinél igen)

    Koronacsakra: Tibet, Kailash-hegység

    Homlokcsakra (?): Irán, Kuh-e Malek Siah hegy

    Torokcsakra (?): Egyiptom, Gizai piramisok (és Bábel tornya)

    Szívcsakra: Magyarország, Dobogókő

    Köldökcsakra: Ausztrália, Uluru (vörös hegy)

    Nemicsakra: Bolívia, Titikaka-tó, Andok

    Gyökércsakra: Jeruzsálem

    2009. 12. 14.
  8. tényleg nem tudtam, köszönöm az infókat! A gyerekek nélküli létet próbálta maximálisan kihasználni, így én is sok-sok energiával töltődtem, amúgy egy konferencia alatt. Viszont azt hiszem, némi zavar lehet az erőben, aki tovább tartózkodik ott (pl. szállodai pincérek) azok kicsit megkergülnek : ))))))

    2009. 12. 14.
  9. Többször jártam már ott kirándulni, viszont karácsony után mi is elmegyünk Dobogókőre 3 napra a Pilis Hotelbe, kipihenni az idei évet! 🙂
    Ott voltál konferencián?

    2009. 12. 14.
  10. Remélem szuper lesz a hely is, meg az ott töltött idő! Neked tetszett?
    🙂

    2009. 12. 14.
  11. babyke623 mondta:

    Szijazstok!
    Én is szeretnék valami “izesitett kuglofot” de a mákot nem szeretjük,dioval is ilyen jo lehet?!

    2009. 12. 14.
  12. Babyke63!
    szuper ötlet a dió is, sztem megsütöm karácsonyra én is így

    Zizi!

    átlag, kicsit még szockó beütésű szálló, kicsit büdös az egész (kajaszag van) és rettentő meleg, mi a nagy épületben laktunk, ahol a medence van, itt a szobák is bénábbak, a kisebben kicsit újabbak. Pihenésre teljesen jó, a medence jó nagy, van szauna, konditerem… lehet bejglit égetni, bár ahogy emlékszem rád a bemutatóról, neked nem kell : )))

    2009. 12. 14.
  13. Emlékszel rám! 🙂 Pedig sokan voltunk! Tényleg, képek lesznek a bemutatóról?

    Hát igen, sajna nehezen megy a hízás, pedig nincsen semmi bajom! Ilyen alkat vagyok… bármit ehetek!

    2009. 12. 15.
  14. babyke623 mondta:

    És tudnál segiteni hogy abből mennyit és hogy pakoljam bele?:D azt is főzőcskézzem tejjel? Kicsit kezdő “háziasszonyként” tevékenykedem az első karácsonyomon =)

    2009. 12. 15.
  15. Anonymous mondta:

    Szia!
    Nem bírtam magammal, azonnal kipróbáltam. Viszont nem tudtam jól “megmárványosítani” és a mákrétegnél szétesett az egész gyönyörű kuglófom 🙁
    Van valami speckó fogás amivel a puha kelt tészta a relatív kemény mákos masszával úgy összeforgatható, hogy ne járjak így?
    (egyébként a rettentő finom öklömnyi darabok fele azonnal elfogyott:D)
    Köszi: Edina

    2009. 12. 15.
  16. Anonymous mondta:

    Bocs, természetesen (akkor még) nem kelt a tészta…
    Edina

    2009. 12. 15.
  17. Edina!

    talán egy kicsit több tejet a mákhoz, hogy ne legyen olyan sűrű. Simán villával kavargattam meg, alaposan. Az enyém is kezdett volna repedezni (látszik is a képen) de végül egyben maradt szépen

    2009. 12. 15.
  18. babyke623 mondta:

    Köszönöm szépen,23-án sütöm,majd irok,hogy hogy sikerült =)

    2009. 12. 15.
  19. babyke623 mondta:

    Szijazstok!

    Megint lenne egy kérdésem! :$
    Narancshéjat kandíroztam,és a cukorszirupot meghagytam,hátha jo valamire! szerintetek lehet hasznositani vagy feleslegesen tárolom?

    2009. 12. 16.
  20. babyke623 mondta:

    KÖzben halkan jegyzem meg,hogy isteni diósan is, és még marcipán se került bele,de nagyon finom!!!

    2009. 12. 16.
  21. még nincs is 23-a! : )))) gondolom, hogy finom, sztem én is sütök egyet!

    A narancsos szirupot tedd el, (az utolsó vizet), van olyan süti, amit sziruppal kell belocsolni. Nálam a napokban volt a diós-gyömbéres, és biztos még ezer dologba beleteheted folyadék helyett

    2009. 12. 16.
  22. babyke623 mondta:

    Háát nincs,de nem birtam magammal…egyedül voltam itthon…szakadt a ho…ez kellett a boldogságomhoz =))
    Kandallo,kuglof(ami havasnak tünik),havazás már csak az ajándékomat hiányoltam =)))

    Akkor a narancsot meg megtartom..
    Közben az jutott aesze,mbe h-ha stollen szerü valamit sütök és vaj helyett ezzel locsolgatom és ebbe ragad a porcukor??

    2009. 12. 16.
  23. Anonymous mondta:

    Nagyon jó recept, igaz a liszt mennyiséget felezem, 25 deka liszttel igazán puha, finom. 🙂
    Erika

    2011. 11. 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.