Gyümölcsös cantucci

A ropogós mandulás rudacskák toszkán eredetűek, hagyományuk Prato városához köthető és állítólag egészen a középkorig nyúlik vissza. A sütemény kifejezetten kemény, önmagában nehezen fogyasztható (bár nekem a kicsi szereti rágcsálni, masszírozza vele az ínyét), általában édes borba, Vin santóba mártogatva … Tovább Tovább

A sütemény kifejezetten kemény, önmagában nehezen fogyasztható (bár nekem a kicsi szereti rágcsálni, masszírozza vele az ínyét), általában édes borba, Vin santóba mártogatva eszik. Mi itthon mártogassuk Tokajiba, de lehet teában, tejben, tejeskávéban is puhítani. Ideális ajándék lehet, bőven elkészíthetjük most, csomagoljuk szép celofánba, díszdobozba, az állaga karácsonyig nem romlik (kb. 1,5-2 hónapig tárolható, nálam 1 hónap volt a leghosszabb idő, amíg megmaradt pár szelet, teljesen jók voltak)
Kiegészítés:
Az eredeti recept nem tartalmaz aszalt meggyet, narancshéjat, próbából készítettem így, nagyon finom lett vele. Aki az eredeti változatot szeretné sütni, 20 dkg mandulát használjon az itt megadott 10 dkg helyett.
És egy fontos figyelmeztetés: a süti a képen láthatónál világosabb lesz, az enyém graham lisztből sült! Szép aranysárgásra süssétek, ez inkább barna lett. A cantucci a sárgaságát gyakran sáfránynak köszönheti, ugyanis szokták vele színezni.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg egész mandula (nyugodtan a barna belső héjat rajtahagyhatjuk), 10 dkg aszalt meggy, 1 narancs lereszelt héja, 2 dkg olvasztott vaj, 2 egész tojás, 2 tojásfehérje, kevés őrölt fahéj, csipet só, 1 teáskanál sütőpor

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
2. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a sóval, a fahéjjal. Az egész tojásokat és a fehérjéket keverjük fehéredésig a cukorral és a vajjal
3. Keverjük össze a tojásos elegyet a lisztessel, sűrű, keméyn tésztát kapunk, keverjük el alaposan, hogy sehol ne maradjon száraz rész
4. Keverjük bele a mandulát, a narancshéjat és a meggyet. Formázzunk két lapos szalámit (kb. 4 cm átmérőjűt) és lisztezett tepsiben süssük az előmelegített sütőben 30 percig.
5. Vegyük ki a sütőből, szeleteljük fel a rudakat 45 fokban, kb. 1,5 cm-s szeletekre, majd tegyük vissza a szeleteket pirulni 8-10 percre

 
 
 
 
Megosztom
 

21 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Ma fogom ezt megsütni, régóta kerestem hasonlót. Csokisban már csináltam ilyesmit, de az nem igazán teába tunkolós a csoki miatt, ezzel ellentétben 😀

    2009. 12. 12.
  2. Anonymous mondta:

    Ha szabad javasolni, akar valami jobb fajta pisztaciaval is meg lehet spekelni, a mandula mellett.
    Persze ez megint egy masik valtozat :))
    Giu

    2009. 12. 13.
  3. nóra mondta:

    Kedves Dolce Vita, kipróbáltam a receptet, de a kemény tésztával ellentétben az enyém egy ragadós izé lett, amit csak egy rakás liszt hozzáadásával lehetett használhatóvá tenni. Nem sok picit ez a tojás mennyiség ennyi száraz anyaghoz? Az eredmény egyébként végül nem lett rossz, az eleje viszont így elég döcögősen indult. 🙂

    2009. 12. 14.
  4. Nóra!

    ez függ a tojás méretétől, nekem ennyivel sűrű tészta lett. Ezek szerint kicsik voltak a tojásaim. : )

    2009. 12. 14.
  5. Anonymous mondta:

    Sziasztok!

    Biztos buta-amatőr kérdés, de a “fehéredésig keverés” itt nem “felverést” jelent, ugye? 🙂

    2009. 12. 15.
  6. nem egyben kell keverni a tojásokat. Nem mértem le újra az arányokat, de Nóra hozzászólása alapján érdemes először csak egy fehérjét a kettő helyett beletenni. A recepteket rögtön készítés után írom le, abban hiba nem lehet, csak a tojások méretében lehet különbség

    2009. 12. 15.
  7. Nekem is folyt… De nem lehet,hogy a Graham liszt a tojásban lévő vizat jobban megköti? Mert a rozsos kenyér is több vizet vesz fel… Nekem is folyósabb lett,de a végeredmény nagyon fincsi 🙂 Most pirulnak 🙂

    2009. 12. 15.
  8. Anna!

    dehogynem!!! Teljesen kimet a fejemből a liszt kérdés, hasonlóan viselkedik mint egy teljes kiörlésű, na de mire javítsam? 1 plusz 1 vagy simán kettő? én csak csütörtökön fogom tudni kipróbálni

    2009. 12. 15.
  9. Szerintem jó ez az arány, és egy kicsit több liszt, amennyit felfesz még közben. Nem lett morzsálódós a tészta, hanem egy picit ragadós és a formázás közben is raktam még hozzá. A végeredmény olyan, mint a tiéd. Talán 30 dkg liszt.. vagy akkor csak 1 plussz tojásfehérje. Nálunk frissen elfogyott egy csomó..Állhatok neki megint 🙂 De ma panettone project van! 🙂

    2009. 12. 16.
  10. jó reggelt,t, most jöttem én is leveleket nézni : ) a panettónéról számolj be! még nem álltam neki, viszont sütöttem egy isteni mandulás kekszet, hmm, holnap jön, ma halas előétel recept lesz

    2009. 12. 16.
  11. A halra nagyon kíváncsi vagyok! A panettonéról meg akkor majd beszámolok, bár szép képet most nem tudok, a nagy gép nincs itthon.
    Szép napot!

    2009. 12. 16.
  12. szia kriszta,

    elkészítetted újra?
    kíváncsi lennék az arányokra, mert szívesen adnám a gyerekeknek a reggeli tea mellé 🙂

    köszi
    ildikó

    2009. 12. 18.
  13. Szia!

    Tegnap kinéztem, ma pedig elkészítettem ezt a csodás süteményt!és elsőre sikerült!Iszonyatosan finom lett!!! :)Igyekszem egészségesebben elkészíteni a süteményeket és a desszertet, ezért ehhez is nem a fehér lisztet használtam.Siker!:)egy dolgot változtattam rajta:kevesebb cukrot tettem, de még így is számomra nagyon édes lett ..de legközelebb akkor még kevesebbe teszek.
    Köszönöm ezt a nagyon jó oldalt!Nagyon sok receptet gyűjtöttem ki, ami vár a kipróbálásra 🙂
    üdv.Lívia

    2010. 05. 12.
  14. Anonymous mondta:

    Szia!

    Tegnap sütöttem az első próba-adagot, ami után újabbat kellett sütnöm (jusson a vendégeknek is :-))).
    Abba már tettem egy kis zúzott csokit :-).

    Grahamliszttel isteni :-). Darabolás után nem tettem vissza a sütőbe, de így is isteni.

    Jövő hétvégén az aszalt szilvás lepény jön. Köszi a szuper recepteket 🙂

    Virág

    2010. 12. 12.
  15. Ki fogom próbálni,láttam ilyet Rómában barnatésztásat is. Olyan recepted nincs? Gabi

    2011. 09. 25.

Hozzászólás a(z) Gabi bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.