Diós-gyömbéres-sütőtökös karácsonyi süti

Olvasói recept Verától. Kicsit változtattam rajta, dió és kandírozott narancshéj került még a tésztába és a cukor mennyiségét jelentősen csökkentettem. Vera azt írta, osztatlan volt nálunk a siker, nálunk is. A tészta finom szaftos marad, egyrészt a sütőtöktől, másrészt a … Tovább Tovább

A tészta finom szaftos marad, egyrészt a sütőtöktől, másrészt a sziruptól, amellyel be kell locsolni. Az illata pedig? A karácsony (étel)hangulat esszenciája: narancs, gyömbér, szegfűszeg…

Hozzávalók a tésztához:1 pohár sütőtök püré, 1 1/2 pohár liszt, 1 tk. sütőpor, 1/4 tk. só, 2 tk. frissen reszelt gyömbér, 1/4 tk. friss szerecsendió, 1/4 tk. szegfűbors (mozsárban összetörve), 1 púpozott tk. fahéj, 14 tk. olvasztott vaj (először olvaszt, aztán mér), 1/2 pohár barna cukor, 1 marék kandírozott narancshéj, 2 marék durvára vágott dió, 3 tojás felverve
sziruphoz: fél dl víz, fél dl narancské, 1 narancs héja, frissen reszelt gyömbér, 3-4 evőkanál cukor

1. Keverjük össze a lisztet a fűszerekkel
2. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást és a sütőtökpürét, keverjük az egészet a liszthez
3. Őzgerinc formát vajazzunk lisztezzünk ki (ha nem szilikonos), öntsük bele a krémet 180 fokos sütőben 60 perc alatt süssük készre
4. Készítsük el a szirupot, reszeljük le a narancshéjat és a gyömbért, adjuk a víz és a narancslé keverékéhez, adjuk hozzá a cukrot. Gyöngyözve forralva sűrítsük be. Le is lehet szűrni, úgy a sütire önteni. (én nem szűrtem)



 
 
 
 
Megosztom
 

17 megjegyzés

  1. Vera mondta:

    De jó, de jó, hogy ízlett :)Annyi jó receptet kaptunk tőled, hogy nagyon ciki lett volna, ha nem jön be neked.

    Van itthon dióm, meg narancshéjam is,… na meg a tök is állandó lakó nálunk, meg is sütöm ezt a verziót. Köszi 🙂

    Vera

    2009. 12. 07.
  2. Már én is szemezgettem ezzel a sütivel… De két voks már elég meggyőző, hogy el is készítsem! A fotó pedig most is… mint mindig…. nagyon szép! :)))

    2009. 12. 07.
  3. Anonymous mondta:

    Szia Kriszta!

    Ha nincs itthon sütőtököm, mivel helyettesíthetném ezt a hozzávalót?

    Köszi,

    Lili

    2009. 12. 07.
  4. Lili!

    2 dolog jutott eszembe: főtt, tört sárgarépa (így több cukrot adnék hozzá, vagy érett, pürésített banán

    2009. 12. 07.
  5. Anonymous mondta:

    Köszi,
    akkor kipróbálom így a napokban
    és beszámolok róla, milyen lett 🙂

    Lili

    2009. 12. 07.
  6. Anonymous mondta:

    A szirupot a még meleg sütire öntötted vagy csak amikor már kihűlt?
    köszi,
    Rozi

    2009. 12. 08.
  7. Anonymous mondta:

    Mostanaban lattam, hogy lehet kapni ujra azt a regifajta hagyomanyos, nagy kerek sutotokot a piacokon. Ez a kanadai szerintem csak olyan 8-10 eve terjedt el, legalabbis felenk.
    Vettem belole egy cikket hetvegen, es fenyevekkel finomabb lett, siman csak sutve. Bar nem mindig olyan edes, mint a kanadai, de hat az direkt ugy lett nemesitve, hogy tobb cukrot tartalmazzon… De ha szep mely narancssargat valaszt az ember, nem lesz gond.
    Probaljatok ki szerintem! agi

    2009. 12. 09.
  8. Anonymous mondta:

    Én épp most csináltam meg, ISTENI lett!!! Viszont szegfűszeget tettem bele, nem szegfűborsot:)
    Móni

    2009. 12. 10.
  9. hú, küldj fénypostán, úgy ennék vmi édeset, asszem letámadom a gyerek mikuláscsomagját

    2009. 12. 10.
  10. Superhappyjohi!
    igen, igen, ez a jó benne, hogy szabadon variálható, na meg az íze : )

    2009. 12. 13.
  11. Agi!

    köszi, láttam én is a piacon, vettem, tényleg jobb, nekem illatosabbnak tűnik

    2009. 12. 13.
  12. Kedves Kriszta,

    Nagyon tetszik ez a sütit, és a héten tervezem, hogy megsütöm.
    Szeretném megkérdezni, hogy a “pohár” 2 vagy 2,5 dl-t jelent?

    Köszönöm
    Kriszti

    2010. 01. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.