Morzsás lazac

Teljesen beleszerettem a morzsába. (a könyvben is van 2-3 morzsás recept) Az alapanyagot hozzá anyutól kapom, ő darálja otthon az összegyűlt száraz kenyeret. Amely nem mindig házi, de a bolti kenyérből otthon darált morzsa is ezerszer jobb, mint a bolti … Tovább Tovább

Amely nem mindig házi, de a bolti kenyérből otthon darált morzsa is ezerszer jobb, mint a bolti zacskós morzsa. Hát még a házikenyérből készült! A mai magyar konyha elsősorban panírnak használja, pedig annyi felhasználási lehetősége lenne, mivel van egy nagyon jó tulajdonsága: semleges ízű, megtartja a nedvességet, összegyűjti azokat az ízeket, amelyben/alatt/rajta/benne sült.
Általában minden morzsás étel készítésekor először megpirítom olívaolajon, fokhagymával a morzsát. A pirítás mértéke a recept további útmutatásai szerint módosul. Ha már nem kell később sokat sütni, akkor egészen szép pirosra pirítom, ha még sokat tartózkodik majd a sütőben, akkor éppen csak összeforgatom az olajjal és a fokhagymával.
További fűszerezése: aprított friss fűszernövényeket (petrezselyem, oregánó, kakukkfű, majoranna) használok hozzá. Egy kevés szardellát, és chilit ha zöldséghez adom, citromot, ha halhoz.
Tessék vele kísérletezni!

Hozzávalók: 60 dkg lazacfilé egyben, 15 dkg morzsa, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, só, bors, 30 dkg koktélparadicsom

1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokon
2. A morzsát enyhén pirítsuk meg olívaolajon a felaprított fokhagymával. Sózzuk, keverjük hozzá a felaprított petrezselymet, negyed citrom levét és a citrom reszelt héját
3. Pikkelyezzük le a lazacot
4. Szórjunk kevés morzsát egy tepsi aljára tegyük rá a lazacot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a tetejét a morzsával.
5. Tegyük mellé a félbevágott paradicsomokat, 15 percig süssük.

 
 
 
 
Megosztom
 

18 megjegyzés

  1. Kedves Krisztina!

    Kérlek ne haragudj, hogy a kérdésem nem ehhez a hozzászóláshoz fog kapcsolódni, de tanácstalan vagyok egy dologban, és a Te válaszodban bízok a legjobban 🙂 Idén karácsonyra csupa saját gyártású dolgot szeretnék készíteni, például szaloncukor, zserbó golyót, narancslekvárt, és sajnos fogalmam sincs, hogy ezek meddig állnak el. Nagyon sokat dolgozom már most, kezdődik nálunk a karácsonyi hajtás, és nem tudom ezeket mikorra érdemes időzíteni. Ráadásul sajnos panelban lakom, ahol 100 fok van (hajrá központi fűtés…) és sehol egy hűvös kamra…
    Előre is köszönöm a segítséget és még egyszer elnézést az OFF hozzászólásért.

    Zsiri

    2009. 11. 05.
  2. Azt nem próbáltad még, hogy késes aprítóba teszed a száraz kenyeret, hozzá a fűszereket, olajat és ebbe forgatod bele a húst/halat, stb-t. Nyári étel ugyan, de pl. cukkini karikákra szórva és így sütve egyszerűen zseniális.
    És akkor most elindult az agyam: kalácsmorzsa, kekszmorzsa, mézeskalács morzsa… hú micsoda ízeket lehetne kihozni.

    2009. 11. 05.
  3. Ági!

    Sült almán biztos, nagyon jól működne egy kis mézeskalácsmorzsa! Nagyon jó ötlet!

    2009. 11. 05.
  4. Anonymous mondta:

    Az uj fejlec nagyon, de sajnos a konyv boritoja nekem sem tetszik. A receptek viszont igen, mindig, tehát mindenkepp megveszem 🙂
    agi

    2009. 11. 06.
  5. Zsiri!

    A diós stangli pl nagyon jól bírja a meleget, limoncello is jól tárolható, a marcipános-csokis bonbon is. Ha mascarponét keversz bele legyen irányadó a szavatossági ideje, hűtőben tartsd, jól zárható dobozban, hogy ne vegye át semminek se a szagát. Hagyományos füstülésű kolbász ne legyen a hűtőben! : )

    Ági!
    sajnálom, lehet, hogy előre fel kellett volna tenni ide közvéleménykutatás céljából. Én szeretem, bár a szívemhez nekem is közelebb áll egy egyszerűbb borító, olyan, amelyiken nem vagok rajta : )))(pl a szőlős szüreti)
    Az aszatgyümölcsös bonbonok is jól bírják. Cantucci (hamarosan jön a receptje a blogon) is simán bírja szobahőmérsékleten

    2009. 11. 06.
  6. A fejléces grafikát a férjem követte el, ahogy a könyv teljes tervezését, grafikáit, logóit stb.

    2009. 11. 06.
  7. Anonymous mondta:

    Jaj, nem allt szándékomban nagyon kritizalni, csak par nap utan erre jartam es az elso gondolatom ez volt 🙂 A tipo es a layout amugy nagyon tetszik, mediterran hangulatu, hozzad illo. Eppen ezert nekem nem harmonizalt a boritoval, mert az ahogy mondtad te is, hagyomanyos.
    De kivancsian varom, kezbe veve amugy is mas minden, a szinek, a textura…
    agi

    2009. 11. 06.
  8. Xman mondta:

    Szia! Nekem sem tetszik az a nagy fehér kör a borítón, totál odavágja az egész fotót ami amúgy szép lenne. Ráadásul fehér a felsőd is, szerintem így nagyon elcseszett. A képek viszont szépek! Látom nagyon rászoktál erre a falapra.

    2009. 11. 06.
  9. Xman

    ízlések és pofonok, nekem a fehér kör kifejezetten nagyon tetszik, ezért is lett ez az új fejléc, logó-szerűen szeretném mostantól használni, látod neked a kép tetszik, másnak az túl hagyományos. Olyat sajnos nem lehet, amelyik mindenkinek tetszik
    Az egy faláda, imádom! nagyon rég vágytam egy ilyenre, a szomszéd plébániáról szereztem lomtalanításkor. Minden oldalát más-más színűre festették nekem a fiúk, mindjárt jön a kék-korszakom : ). Szerintem annyira szép a textúrája, belszerettem

    Ági!
    ugyan, semmi gond, természetes, hogy mindenkinek más tetszik, ez kritika, amiből tanul az ember

    2009. 11. 06.
  10. juc mondta:

    Milyen köretet ajánlanál hozzá? Zöldsalátát?

    2009. 11. 12.
  11. Juc!

    Igen, szerintem saláta az ideális. Én nem vagyok nagy köretes, csak a sültparit ettem hozzá

    2009. 11. 12.
  12. Nálunk nem könnyű lazachoz jutni,viszont most láttam a tescos szórólapban,hogy hirdetik. Nem szoktam ott vásárolni,és nem tudom milyen minőségű lehet,mert intersparban pl. sokkal drágábban adják,vajon mi lehet a nagy árkülönbség oka? Ha mégis veszek,honnan tudom megállapítani, hogy friss?

    2009. 11. 16.
  13. A Metróban is mindig változik az ára, itt általában 3000 ft körül mozog (legutóbb pl. 2000-ért vettem, és nagyon friss volt)
    A frissességét onnan látod, hogy szép, egyenletes színű-e a húsa, a szélek ne legyenek megbarnulva,(mint a húsnál mikor kicsit olyan műanyagos hatása van, nem csillog, hanem matt és kemény), Szagold meg, a lazacnak erőteljes illata van, de semmi zavaró nem lehet benne. Ha nagyon friss, nem is olyan erőteljes különben.

    2009. 11. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.