Gyorskaja? hamburger

Nem tudom, voltatok-e már úgy, hogy egy étel, egy íz befészkelte magát az agyatokba és addig nem hagyott nyugodni, amíg meg nem ettétek. Ilyenkor muszáj beszerezni a vágy tárgyát, illetve elfogyasztani, mert amíg ez nem történik meg folyamatosan ott motoszkál … Tovább Tovább

Ilyenkor muszáj beszerezni a vágy tárgyát, illetve elfogyasztani, mert amíg ez nem történik meg folyamatosan ott motoszkál az emberben egy látszat éhség. Nem igazi, mert ilyenkor csak ARRA a bizonyosra éhes az ember.
Így voltam én is ezzel pár hete, a mandulaműtétem után egy héttel. Egy hete csak pépeset ettem, és éppen arra szólítottak fel távozóban a kórházból, ahová garanciálisan visszakerültem (egy nagyon nem pépes étel miatt), hogy egy hétig szigorúan tényleg csak pépeset egyek. Várom a taxit a kórház előtt, és megcsap a hamburger illata, azé a klasszikusé, a csalamádés, pufi zsemlésé. 18 órája nem ettem semmit és a kilátásaim sem voltak túl jók az elkövetkezendő egy hétre. Megfogadtam, ha újra rendesen ehetek betömök egy ilyen hamburgert hozzá megiszom egy nagy pohár hideg sört. A hirtelen felindulás azért lecsillapodott, gyíkhúst csak nem fogok enni, vettem inkább marhahúst, házi csalamádét, (a pufi zsemlét igaz nem én sütöttem, nem is ízlett, nagyon édes volt.) és olyan finom hamburgert sütöttem magamnak, hogy azt minden bódés árus megirigyelné. Sőt még a pár héttel korábban vizionált sört is megittam mellé (aztán mehettem gyalog a gyerekért az oviba). Mindez már kb. 2 hete történt, de a kép elkallódott, majd ma előkerült. Bátran ajánlom, a hamburger végül is nem is lenne olyan rossz étel, a lényeg, minden legyen benne házi.

Hozzávalók: 4 hamburger zsemle, 30 dkg darált marhahús, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, só, bors, mustár, csalamádé, paradicsom, hagyma, saláta…. kinek mi

1. Reszeljük le a hagymát, keverjük el a hússal,
2. Adjuk hozzá a tojást, ízlés szerint mustárt, sót, borsot, a zsemlemorzsát, keverjük alaposan össze (jót tesz neki ha áll pár órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek)
3. Formázzunk pogácsákat, nagyon kevés, de nagyon forró olajon süssük készre a húspogácsát
4. Vágjuk félbe a zsemléket, a vágott felüknél pirítsuk meg a hússütő lábosban
5. Töltsük meg a hússal, zöldségekkel (én bio ketchupot öntöttem rá és egy kevés francia mustárt)

 
 
 
 
Megosztom
 

30 megjegyzés

  1. Kedves Dolce!
    Ma veszem át a könyvet!
    (sajnos a bemutatóra nem értem oda)
    Már nagyon várom!
    A recepthez a kérdés: jó hamburger zsemlét hol lehet venni? látom neked sem izlett:( Esetleg sütni kéne?
    Üdv:
    Zita

    2009. 11. 25.
  2. Most láttam, hogy az Alexandránál 16. a könyved a top 50-ben a nemzetközi konyhában! Ilyen hamar! Tök jó! Gratulálok!
    Marcsi

    2009. 11. 25.
  3. Pont tegnap készítettem én is hamburgerhúst. Csak én nem húspogácsákat, hanem húsgolyókat. Tepsiben sült burgonyát és házi savanyúságot ettünk hozzá.
    Gondoltam is rá, hogy te vajon hogyan készítenéd el? Az enyémbe nem került zsemlemorzsa, és sütés előtt 1-2 órára hűtőbe került, hogy összeérjenek az ízek.

    2009. 11. 25.
  4. Anonymous mondta:

    Nem írsz a bemutatóról semmit?

    Állat guszták ezek a hambik, csak a madársaláta nem éppen autentikus benne. 🙂

    2009. 11. 25.
  5. A zsemlét sütni kellene, úgy lenne finom igazán

    Bemutatóról lesz írás persze, amint megkapom a fotókat

    Anita!
    igaz, az enyém nem állt, mert közvetlenül ebéd előtt készült, de beírom a receptbe

    Mária! köszi megnéztem én is, remélem ez jelent valamit! : )

    2009. 11. 25.
  6. hú de guszta, na most én is ennék egy ilyet, nyomban és iziben-)hát jobb ez mint a meki, az biztos

    2009. 11. 25.
  7. :))

    Ismerős késztetések… 🙂

    Nálunk rendszeresen készül otthon, a pufizsömlét is én sütöm hozzá, a húspogit is, friss zöldségekkel – isteni kaja. Plussz igaziigazi sültkrumli is jár hozzá.
    Férjuramnak sör, nekem: kóla. 🙂
    Soha nem kólázom. De ha hamburgervacsit eszünk, ahhoz egyszerűen… muszály! 🙂

    2009. 11. 25.
  8. Igazából az a gondom, hogy – amellett, hogy szeretem ezt a blogot – nem igazan ilyen a hamburger huspogácsa…. Szerintem (és amennyire tudom amerikai honpolgárok szerint is) a darált húshoz kell zsir, só, bors és kesz…. amit te csinalasz az monjuk pl. fasirt 🙂 de finom attol még lehet.

    Attila

    2009. 11. 25.
  9. Anonymous mondta:

    Én is úgy tudom, tojás szigorúan tilos bele. Én sóval, borssal és worcester (hogy írják?) szósszal ízesítem. Így olvastam. Jó minőségűnek kell lennie a marhahúsnak és lehetőleg kétszer kell átdarálni. Sőt egyszer egy amerikai filmben láttam, ahogy a natúr darálthúst mindenféle ízesítés nélkül sütötték ki. Elvégre egy jó steak is csak magában a hús.
    bungics

    2009. 11. 25.
  10. A Dérynében ettem olyan hamburgert, hogy csak na! Meg ezer éve én is egy buszmegállóban még Szabadkán. Ott tejfölt is tettek bele, imádtam. Persze nem autentikus, de ki bánja, ha jó!

    2009. 11. 25.
  11. Nagyon jól néz ki. Én is kb egy hete készítettem hamburgert, majd nálam is fent lesz a blogon előbb utóbb.
    off: örülök, hogy tudtunk személyesen találkozni a bemutatón, mégha csak egy percre is.

    2009. 11. 25.
  12. Igazán nem törekedtem autentikusságra, sőt azt hiszem még sosem gondolkodtam el azon, milyen lehet az autentikus hamburger hús. Eléggé kiesik az életemből, sztem ez volt a 2. amit valaha készítettem, úgyhogy nagy tapasztalataim nincsenek. Hasonlót mint ez szoktam sütni nyáron, csak rúdban, kerti grillen, azt a megszokott receptemet használtam. A kis mustár sztem jót tesz a nálunk kapható nulla ízű darált marhahúsoknak. Azt viszont elhiszem, hogy a nagy ámerikai pusztában nevelt húsmarhák húsa nem igényel különösebb fűszerezést, ilyen itthon sajnos ritkán akad

    2009. 11. 25.
  13. zölderdő mondta:

    Az egyik Kitchen Nightmares-ben (A konyha ördöge címmel itthon) Ramsay tett mustárt, sőt ketchupot is a hamburgerbe. A húspogácsába. Meg ha jól emlékszem tojást is. Bár ő nem amerikai:-)

    2009. 11. 25.
  14. Istenem de jól néznek ki ezek a hambik 🙂 Nagyon szeretem, mondjuk itthon még sose csináltam, de ha Szombathelyen járok, akkor a Marco Polo-t sose hagyom ki. Ott aztán semmi sem autentikus, de úgy belakhat az ember, ahogy a Mekikben soha 🙂

    Köszi a receptet, ki fogom próbálni 🙂

    2009. 11. 25.
  15. Az igazi amerikai húspogácsába valóban csak só, bors, meg nagyon pici hagyma van. Főnökünk Amerikából jött, és ha van valami buli, állandóan erőlteti a hamburger sütést, csak ez az itteni marhahús erre alkalmatlan. Ahhoz igazi, finom, nagyon jó minőségű hús kellene. Itt muszáj gazdagabban fűszerezni. Ja, és ha jól tudom, az igazi bélszínből készül.
    Marcsi

    2009. 11. 26.
  16. Barbara mondta:

    Kriszta! A muszály az muszáJ! 🙂
    Az igazi hambi húsba nem kell tojás. Marhahús, kis hagyma, fűszerek, mustár és ketchup. Ez az autentikus amerikai húspogácsa. A madársaláta jól mutat, aranyossá teszi, de az sem belevaló. 🙂 Bár remélem nem haragszol meg, hiszen te vagy a főszószóló akit kiver a víz ha az olasz konyhában valami nem úgy van ahogy kell. 😉
    A hamburgerhez én is szigorúan kólát iszom, azzal az igazi!
    Sok sikert a könyvhöz!

    2009. 11. 26.
  17. Hát, az a “muszály” pl. nekem is szemet szúrt, de nem Kriszta követte el.

    2009. 11. 26.
  18. Barbara!

    az valóban nem én voltam : ))) kihagyok egy-egy betűt, vagy félregépelek, de a muszájt úgy írom, ahogy fent a szövegben olvashatod : )

    na akkor már kettő autentikusat is olvastunk. (és sztem van több is) Attól, hogy tettem bele tojást azt gondolom, nem rontottam rajta. Én attól borulok ki, ha egy paradicsomszószt, cukrozott, kecskeméti konzervből főznek, löncshúst raknak a pizzára és növényi zsírból készített sajtnak hívott műanyagot. A kettő szerintem nem egészen ugyanaz! Gondolj csak bele.
    miért csalamádé van benne?
    Én ahogy írtam kifejeztetten a hazai klasszikus, bódés, bucis hamburgert szerettem volna itthon elkészíteni, gyíkhús, lapkasajt és ipari ecetes csalamádé nélkül

    Kóla, brrrr, kár ezzel elrontani egy finom házi hamburgert

    2009. 11. 26.
  19. Off: A Lild-ben szép articsókákat lehet kapni (ha még van), 299Ft/db. Egy picit drága, de olcsóbb, mint a Nagycsarnokos 400.

    2009. 11. 26.
  20. vasárnap az volt a vacsoránk : ) Gyönyörűek voltak, zsenge, sok megmaradt belőle pucolás után

    2009. 11. 26.
  21. Én is off: Az articsóka juttatta eszembe. Kriszta, ha majd annyi de annyi időd lesz (tudom nem mostanában, de mondjuk egy 5 éves időintervallumon belül), akkor csinálnál egy olyan összeállítást, amiben megmutatod, hogy az itthon (na jó nekem egyelőre még otthon) egzotikusnak számító gyümölcsöket, zöldségeket, tengeri kütyüket hogyan kell megpucolni és ehetővé varázsolni? És hogy mikor jók és mikor ne vegyük meg őket?
    Én egyelőre ezekre a furaságokra csak félve nézek és még egyik se lépte át a konyhám küszöbét. Hátha nem csak én vagyok így vele.

    2009. 11. 26.
  22. Lehet kapni itthon is hamburgerhúst… Csak baromi drága.

    Én sem rakok hozzá se tojást, se zsemlemorzsát, se mustárt.

    Viszont grillezem.

    Nyers zöldséget rakok rá.

    Szóval ez nem hamburger volt (bár a bódés sem az), hívjuk magyaros húspogácsa buciban-nak. (Vagy legalább “hamburger”-nek.)

    2009. 11. 27.
  23. szia

    azt szeretném tudni, Budapesten sütnek-e valahol igazi hamburgert friss húsból

    fél órája guglizom de eddig semmi

    köszi

    2010. 02. 20.
  24. Katina!

    Éttermekben lehet találkozni olyannal, amit házilag készítenek, ott helyben, utcai árust nem hiszem

    2010. 02. 21.
  25. Anonymous mondta:

    Sziasztok!
    Mi az Iguanában is ettünk már finom hamburgert – igaz az már régen volt…

    2010. 05. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések