Czifray projekt, sült csuka mártással, 215. cikkely

Újabb recept a régmúltból, szerintem ez is elképesztően modern, ma is teljesen aktuális. Hogy mennyire finom, arról ne is beszéljünk, nálunk felkerült a karácsonyi menüre. Ez pedig nagy szó!Pár pillanat alatt fűszervajat készítünk (erről eddig azt hihettük, valami nagyon mai … Tovább Tovább

Ez pedig nagy szó!
Pár pillanat alatt fűszervajat készítünk (erről eddig azt hihettük, valami nagyon mai dolog), be a sütőbe és 30 perc múlva kész is a pazar főétel. Szokásom szerint kicsit akartam variálni, hogy pár csepp citrom is kerüljön bele, esetleg egy kevés citromhéj, de nem tettem, és ennek a végeredményt kóstolva nagyon örültem. Nem hiányzik belőle, pont kellően savanykás a tejföltől a mártás.
A recept csukát ír, én is ebből készítettem. Nagyon finom, szaftos maradt a húsa a tejföl alatti sütéstől (pedig a csukát általában tűzdelni szokták szalonnával, mert kiszárad). Ha nem kapunk csukát, szerintem süthetjük süllőből/fogasból. Ebben kevesebb a szálka talán, bár a csukában is csak egy sornyi, nagy méretű y-szálka volt a gerincen kívül.
A csuka feje amúgy nagyon vicces, pont olyan csőre van, mint a kacsának. : )

Hozzávalók: kb. 50 dkg-s csuka, 3 dl tejföl, 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 5-6 db szardella, fél fej vöröshagyma, só

1. A tisztított halat sózzuk be alaposan kívül-belül, tegyük félre egy órára
2. Aprítsuk fel a petrezselymet és a szardellát, reszeljük le a hagymát, kerverjük az egészet össze a vajjal (én kézzel morzsoltam össze)
3. A fűszervaj felét tegyük a hal hasüregébe, helyezzük egy tálba a halat, hátát kenjük meg a tejföl negyedével, tegyük a sütőbe 220 fokra
4. kb. 30 perc alatt süssük készre a halat, közben időnként kenjük meg újabb adag tejföllel (kb. 3x-4x)
5. Ha kész a hal, óvatosan helyezzük át egy tálalótányérra, a tepsiben maradt tejfölös vajas szafthoz keverjük hozzá a maradék fűszervajat, kanalazzuk a halra az így kapott mártást

 
 
 
 
Megosztom
 

16 megjegyzés

  1. dortimcsi mondta:

    Ahogy megláttam a google reader-ben, hogy új bejegyzésed van arra gondoltam, milyen jó lenne egy újabb Czifray recept. Tényleg hihetetlen izgalmas dolgok vannak ebben a szakácskönyvben és hasonlóan izgalmas a Dobos féle Magyar-Franczia szakácskönyv is.
    Imádom lapozgatni mindkettőt.

    2009. 11. 22.
  2. Oké, de hol vettél csukát! Azt nem ér mondani, hogy menjen horgászni! Különben tényleg nagyon szép a kép és a recept is.

    2009. 11. 22.
  3. Dortimicsi!

    Azt nem ismerem, látni láttam persze de nem olvastam még bele. Köszi a tippet!

    Ági!
    nem : ))) Nagycsarnok halas

    2009. 11. 23.
  4. Hm… nagyon jól néz ki!
    Nem tudod véletlenül mikor jelenik meg a Czifray könyv ? Írtad nemrég, hogy újra kiadják.

    2009. 11. 23.
  5. Mi is csukát vagy pisztrángot sütünk Karácsonykor.Szerintem idén ezt a receptet próbáljuk ki,köszi!Eddig mi is csak a szalonnával tűzdelt,májjal töltött variációt készítettük,ez üdítő változatosság lesz.

    2009. 11. 23.
  6. Nagyon tetszik a Cifray projekt, kérünk még sok receptet! Ez a csuka olyan ígéretes, hogy a végén még megszeretteted velem a folyami halakat is.:-)

    Sok sikert kívánok a mai könyvbemutatóhoz, a távolból koccintunk Veled.

    2009. 11. 24.
  7. Megvan a karácsonyi főétel receptje!!!!! Köszönöm! Te milyen köretet adnál mellé? A Dobos féle Magyar-Franczia szakácskönyv nekem is megvan. Érdekes dolgok vannak benne.

    2009. 11. 24.
  8. Zsé!

    A tengerit sikerült? Ha igen, örülök nagyon : )) remélem, meggyógyultál!

    Ikkyu-san!
    nehéz kérdés (főleg nekem, aki egyáltalán nem köretes). Sztem semmilyen : ). Egyszerű, de nem éppen fantáziadús megoldásként rizs. Talán én a blansírozott bébizöldségeket szeretném hozzá a legjobban. így igazán különleges, ünnepi lehet a fogás: http://www.babakert.hu (persze normál méretű zöldséggel is lehet)

    2009. 11. 24.
  9. A férjemnek is megmutattam a receptet és meg is beszéltük,hogy idén ez lesz a “Karácsonyi hal”.
    Fölvetettem,hogy készíthetnék házi szaloncukrot(láttam nálad a receptjét) és házi bon-bont.Férjem teljesen bezsongott,azt mondta együtt csináljük,és már a naptárát megnézte és a dátumot is kijelölte.Azóta Karácsonyi lázban ég.
    Nem gondoltam volna,hogy ilyen hatást érek el….ezt csak azért írtam ide,hogy más is okuljon belőle:))))))))

    2009. 11. 24.
  10. Notte!

    jó program! Tessék hozzá sok forralbort készíteni, karácsonyi cd a lejátszóba, indulhat a mulatság!
    Párterápiának sem rossz ötlet! : ))

    2009. 11. 24.
  11. Ugye,ugye….csak ne fájna úgy a forralt bortól a gyomrom…pedig régen úgy szerettem:(

    2009. 11. 25.
  12. Zseniális ötlet ez a Czifray-főzés, le a kalappal, én “fordítgatom” még a recepteket. Kíváncsi vagyok, miket szemeltél még ki, különösen arra, hogy mondjuk a “Csirke vérmártásban” köztük lesz-e. 😀

    2009. 11. 29.
  13. Ági mondta:

    Szia Kriszta! Emlékszel még, hogy ezt milyen körettel tálaltad? Kaptam egy csukát a múlt héten. 🙂

    2012. 09. 23.
  14. Kriszta mondta:

    Hosszú szemű rizzsel volt, ha jól emlékszem. Nem egy izgalmas köret, de a hal elég szaftos, karakteres, valami nagyon semleges jó hozzá

    2012. 09. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.