A szüret

Az olasz vendemmia szó nem azt jelenti, hogy a vér folyt nálunk a hétvégén, (az a vendetta) inkább a szőlőlé.: ) Na nem kell nagy dolgokra gondolni. (ma amúgy is szüretre voltam hivatalos, nem is akárhova, Tokajba a Zwack birtokra. … Tovább Tovább

A nagyok szüretéről most sajnos le kellett mondanom, helyette itthon eljátszottuk kicsiben)
3 éve, tavasszal ültettünk 5 tő szőlőt (kékoportó és cab. sauvignon) a terasz 2 oszlopához. A tőkék azóta befutották a terasztetőt, gyönyörűen keretezve azt. Idén pedig már termett kb. 10-12 kg szőlő is. Karnyújtásnyira.


Ekkora mennyiségből bort nem készítettünk, a szőlőt augusztus végétől ettük is folyamatosan, így a “szüretre” maradt kb. 5 kg. Gyorsan végeztünk vele. A gyerekeknek annyira ízlett a frissen kinyomkodott szőlőlé, hogy utánanéztem, hogyan lehetne ezt tartósítani. Három megoldást találtam.
Szőlőlé tartósítása

1. teljesen nyersen, átszűrve, szalicillel. (szalicilt nem tartok itthon, ez a lehetőség ugrott, meg amúgy sem ez tetszett a legjobban)
2. 10 percig forralva, majd száraz dunsztba téve. Az erjedést beindító gombákon kívül így értékes tápanyagokat is kiforralunk a léből.
3. Átszűrve, lefagyasztva
4. Vízfürdő felett, 80 fokon, 20 percig melegítve. Ez egy kíméletes tartósítási módszer, így készülnek a “csapos” gyümölcslevek is.

A szőlőt megmostam, leszemeztem, tésztaszűrőn préseltem át, majd többször átszűrtem. Lábosban, takarékon melegíteni kezdtem (a vízfürdőt elhagytam), ételhőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét. Fertőtlenített üvegekbe töltöttem, 2 napig dunsztoltam.


 
 
 
 
Megosztom
 

25 megjegyzés

  1. Erika mondta:

    Húúú!! Én is kérhetek majd képet ha elkészül a házunk?:)) Ismét egy jó ötlet, köszi! Könnyvel mizujs? Erika

    2009. 10. 26.
  2. tényleg mint egy könyvborító 🙂 Picifiú tündéri a szőlővel 🙂

    2009. 10. 26.
  3. Gyerekkoromban anyukám is tartósította a szőlőlét.A kettes verzió szerint.

    2009. 10. 26.
  4. Köszi, én is eltettem a kedvencek közé. Ha vki kéri nagyban írjon mailt
    Notte!
    mikor ittátok összekevertétek vagy hagytátok az üvegben a leülepedett részt?
    remélem, nem romlik meg. Emlékszem dédimamám csinált málnalekvárt, nem szerettem, mert mindig murcis, csípős volt

    2009. 10. 26.
  5. Az utolsó kép nagyon jó lett ! Nekem az tetszik a legjobban. Persze a többi is nagyon szép : )).

    2009. 10. 26.
  6. én a mustot beteszem a fagyasztóba. a szomszédék hűtőjébe, hehe, mert otthon már nincs hely.

    2009. 10. 27.
  7. Anonymous mondta:

    szerintem is a fagyasztas a legjobb, vitaminok meg minden mas marad. de erre biztos gondoltal te is, csak ugye hat sok helyet foglal.. 🙂
    Agi

    2009. 10. 27.
  8. Kicsi fiú hogy megnőtt :)))
    Ételhőmérőt hol tudtál venni?
    Engem múltkor simán hülyének néztek, és nem cipőboltban kérdeztem hanem a Kátaynál?

    2009. 10. 27.
  9. Zsempi, Ági!

    Igazatok van, olvastam is, de elfelejtettem beírni, pótolom!

    Krisztina!

    Ikea 2-3 ft körül van

    2009. 10. 27.
  10. Oké köszönöm szépen, holnap úgy is pont oda megyek. Majd szét nézek, eddig még nem vettem észre.

    2009. 10. 27.
  11. Gyönyörűek a képek!!!!!!
    Ennek a szőlőnek olyan csodás színe van.
    Jobban vagy már?
    Könyv mikor várható?

    2009. 10. 27.
  12. Köszönöm, már semmit nem is érzek! szuperül letudtam az egészet, azt hiszem : )
    psszt, holnap megy a nyomdába (a műtét kicsit eltolta a dolgot)

    2009. 10. 27.
  13. Dolce Vita!

    Én úgy emlékszem nem kevertük össze,hagytuk leülepedni.
    Arra viszont emlékszem,hogy nem romlott meg,mert nem volt rá ideje:)))

    Anyósom az idén kitalált valami sajátos málnatartósító eljárást.Málnalekvár,de mégis majdnem olyan mintha friss málna lenne.Nagyon tuti!

    2009. 10. 27.
  14. Gyönyörű fotók, a konyhám lila, nagyon szépen mutatna benne 🙂

    Nálunk a szőlőt csakis egyféleképpen lehet tartósítani, ez pedig mindig Édesapám feladata, gondolom sejtitek hogyan 🙂 Persze szedni meg darálni segítünk, és milyen jó sorban állni a préselésnél :))

    2009. 10. 28.
  15. DV, ez tök jó akkor, hogy így túl vagy rajta! Sajnos sok felnőtt nagyon megszenvedi ezt a műtétet.

    Kíváncsian várom :))))

    2009. 10. 28.
  16. Notte,
    Köszönöm 🙂 (pironkodom)
    Annak a finom málna lekvárnak meg kell szerezni a receptjét, nagyon kiváncsi vagyok rá, biztos finom.

    Dolce Vita,
    Remélem, a Te könyved is felkerülhet végre a karácsonyi ajándéklistámra. Az sem gond, ha csak karácsony után jelenik meg a könyv, akkor a szülinapi listámon lesz rajta :))))

    2009. 10. 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.