Grillezett sütőtöksaláta lencsével

Egy sütőtökös sorozathoz fotóztam ma ezt a salátát. Két Good Food-os receptből gyúrtam össze a saját verziómat. Egyik itt, másik a júliusi magazinban jelent meg. Annyira finom és különleges, hogy vacsorára újra elkészítem. Ráadásul rettentő egyszerű, az ízével pedig nem … Tovább Tovább

Ráadásul rettentő egyszerű, az ízével pedig nem tudok betelni.
A grillezett sütőtök amúgy is nagy kedvencem, leginkább köretnek vagy tésztához szoktam használni. Ma egy narancsos-tökös muffint is sütöttem, ez is nagyon jó lett. Egyre több lehetőséget látok ebben a züldségben, mintsem, hogy bébikajaként vagy hagyományos, sütőben sült tökként végezze.
Több sütőtökös recept: sütőtökös tészta, pórés sütőtökös torta, gyömbéres sütőtökleves, póréhagymás sütőtökleves, sütőtökös gnocchi

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, lencsekonzerv (400gr), 5 dkg rukola, 1 fej lilahagyma, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 evőkanálszója szósz, bors, 2 evőkanál olívaolaj

1. Hámozzuk meg a tököt, vágjuk fel kb. 1cmx1 cm-s kockákra
2. 1 evőkanál olívaolajon, teflonserpenyőben grillezzük szép ropogósra, puhára a tököket
3. A kész tökhöz keverjük hozzá a lecsöpögtetett lencsét és a vékonyra szelt lilahagymát, ha kihűlt a saláta, akkor a rukolát is
4. A salátát locsoljuk meg a citromlével, olajjal és a szójaszósszal, daráljunk rá borsot

 
 
 
 
Megosztom
 

13 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    imadom a sutotokot, BARHOGYAN. Es nagyon meglepodtem mult heten, amikor egy sparban felfedeztem, hogy ilyenkor is lehet kapni. azota mar tobb zoldsegesnel is lattam, es nagyon gondolkoztam, hogy vegyek-e egy jo kis sutotokos rukkolas rizottonak, aztan ugy dontottem, meg nincs szezonja… ezek szerint megis? 🙂
    agi

    2009. 09. 10.
  2. én is pont ma vettem egy szép darab tököt. megvárom, míg holnap hazaér a férjem és majd alkotok a hétvégén belőle valami finomat.

    2009. 09. 10.
  3. novemberi számba fotóztam : ) Nekem már tavaly feltűnt, hogy augusztus végén árultak sütőtököt. Nem kérdeztem meg honnan jött, de az első fagy jó ha megcsípi, én úgy tudom

    2009. 09. 10.
  4. Én is a “szmötyis” hideghez és az első fagyhoz kötöm. De ha azt mondod, hogy ízre is rendben volt, bátrabban veszek, ma láttam, hogy már hegyekben áll a boltban.

    2009. 09. 10.
  5. lányok, szépen sárgul már a kertemben, még cukrosodik, ha hagyom addig a földön, míg a leveleit elviszi az első fagy, de tulajdonképpen már készen van, bátran vehetitek, száraz, forró nyarunk volt az idén, ezért is érett be ilyen hamar.

    2009. 09. 10.
  6. Én már vagy 2 hete kaptam az egyik barátnőmtől -saját termesztés mindeféle permetszer mentes- , nagyon finom és édes volt.
    Kár hogy az ízek nem jönnek át az éteren, mert akkor hihető lenne hogy a korai sütőtök is lehet fincsi 🙂

    Szép napot!

    2009. 09. 10.
  7. Lehet, tavalyi sütőtököt árultak. A sütőtök sötét helyen szobahőmérsékleten 1 évig (!!!) gond nélkül eláll. Nekem még van 2 teljesen egészséges példányom tavaly őszről.

    Én is csak a sütőben szárazra sütött változatot ismertem korábban, s azt pl. nem is szerettem. Időközben én is felfedeztem, hogy milyen sokoldalú a sütőtök. kipróbáltam vaníliával, naranccsal, tintahallal és citrommal, valamint mézes szójaszósszal is. Utóbbi eddig a kedvencem. Látom, Nálad is került bele szójaszósz – egy kevés méz szerintem még dobna a salátádon. Látom ez a goodfood-os recept a lencsét leszámítva ugyanaz, mint a sütőtöksaláta Jennifer Joyce könyvéből.

    2009. 09. 11.
  8. Minden évben próbálkozom vele, de úgy néz ki nálunk nekem kell megérnem a sütőtökhöz, de nem adom fel idén is kipróbálom, hátha most már ízlik. A sárgadinnyével is voltam nem szerettem most meg imádom. Olyan istenien néz ki ez a sütőtöksaláta, megvettem.

    2009. 09. 11.
  9. nagyon finom édesre sült

    Beatbull!

    ez egyik receptben volt méz is, de annyira édes lett a tök a grillezéstől, hogy ezt már nem tettem bele. A hölgyet nem ismerem, a Good Food nem említi

    Krisztina!

    A lényeg, hogy jól piruljon meg a széle, így lesz finom, karamellesen édes a tök

    2009. 09. 11.
  10. Kingus mondta:

    Szia Kriszta!

    Régi recept, de jó 🙂

    Tán banális a kérdés, de hát ez van 🙂 Szóval ha nem konzerv a lencse, akkor kb. mennyi az annyi?
    ui. még láttam ma sütőtököt…

    2013. 02. 25.
    • Kriszta mondta:

      Szia!

      Főzz meg 10 dkg-nyit kb. Igazán azért készítem ezt konzervből, mert pl. a globus konzerv az aprószemű, nem szétfővő lencséből van. egészen más az íze, mint a lapos, nagyobb szemű lencsének. salátákhoz sokkal finomabb

      2013. 02. 26.
      • Kingus mondta:

        Köszönöm a gyors válaszod és a jó tanácsot is 🙂

        2013. 02. 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.