Bazsalikomos keksztorta, VKF! Nyári előétel

Keksztorta szenvedélyemnek eddigi eredménye egy gyors narancsos-ricottás, egy pikáns citromos, egy karamelles és egy ütős málnás-tejcsokis eredménye volt. Most sósban utaztam és bazsalikomos-ricottás tortát készítettem a vasárnapi ebédhez. Az eddigiektől eltérően ezt a tortát sütöttem, hogy az ízek jobban összeérjenek. … Tovább Tovább

Ahogy a mellékelt kép mutatja, a kelleténél kicsit többet is, de szerencsére csak a látvány lett enyhén túlsült, az íze nagyon nagyon jó volt. Végre kaptam kis kapcsos formákat, ebben készítettem a két próba adagot, a megadott recept kb. hat személyre elegendő.
A VKF! havi fordulójára pedig pont passzol, ahogy az ételhez egy 2008-as olaszrizling. Mi a dörgicsei Pántlika pincészetét ittuk hozzá.

Hozzávalók: 15 dkg keksz (cukrozatlan teljes kiőrlésű gabonából, én Győri Kolevitet használtam), 8 dkg vaj, 50 dkg ricotta, nagy csokor bazsalikom, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál frissen reszelt parmezán, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só

1. Mozsárban törjük össze egész apróra a kekszet
2. A vajat olvasszuk meg, keverjük el a kekszmorzsával, majd lapogassuk bele 18 cm-s kapcsos tortaformába
3. A bazsalikomot aprítsuk fel, keverjük el a ricottával, sózzuk a krémet, kenjük a formba a kekszre
4. A fokhagymát aprítsuk fel, keverjük el a morzsával, a parmezánnal és 2 evőkanál olívaolajjaj. Szórjuk a torta tetejére
5. 180 fokos sütőben süssük a tortát 35 percig

 
 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. Gyönyörű, zseniális és a Pántlikát is nagyon szeretjük, főleg, ha az ember a helyszínen szerzi be a konty alá valót tőlük.

    2009. 07. 12.
  2. ez nagyon jó néz ki, biztos kipróbálom. igaz nekem kicsit nagyobb formám van.
    nem szárad ki a ricotta ennyi sütési időtől?

    2009. 07. 12.
  3. Ez tényleg nem semmi ötlet. Le sem tagadhatnád a keksztorta-mániát 🙂

    2009. 07. 12.
  4. Grat! Ez megint zseniális! Mint minden Nálad és Tőled! Pláne, hogy készítettem már kekszes tortát a nyomodban…

    2009. 07. 12.
  5. Anonymous mondta:

    Azt elárulod, hogy hol szerezted be a kapcsos formákat és ezt a csodálatos vágódeszkát? Köszi! Barbi

    2009. 07. 12.
  6. Anonymous mondta:

    Lefest egy sima vágódeszkát akrillal?

    2009. 07. 13.
  7. Toma!

    Nem, nem szárad ki, szárazabb lesz, persze, de krémes még mindig. Sok bazsalikom kell hozzá, úgy finom!

    Barbi!
    A formát kaptam, majd megkérdezem, igen, a deszkát a férjem festette: egyszerű fa deszka, bézs akril alap, kis csiszolás, majd akvarellel színezte, foltozta. Igazán csak fotózásra jó

    2009. 07. 13.
  8. Anonymous mondta:

    Hello!
    Az lenne a kérdésem, hogy kezdő szakácsként most vettem először rendes olasz parmezánt. Hogyan kell tárolni hűtőben hogy ne száradjon ki?
    Ez a tortácska biztos nagyon finom, ki is próbálom ha már cukkini mániában szenvedek jelenleg:)
    Köszi a választ!

    2009. 07. 13.
  9. Anonymous mondta:

    párolt cukkinihez eszem majd:) (ez lemaradt)

    2009. 07. 13.
  10. Ha 20 dkg-s körüli vákumfóliás darab, maradhat a zacskóban kibontás után. A nagyobb darabokat, amelyek lassabban fogynak, zsírpapírban szoktam tartani. Ha esetleg penész keletkezik rajta, semmi vész, kapargasd le késsel. A sajt ettől ehető marad

    2009. 07. 14.
  11. Anonymous mondta:

    Köszönöm a választ!
    Nagyon jók a képeid is és az receptek is nagyon ötletesek és a belőlük készült ételek finomak:D!
    Szinte minden héten nézem az oldalad akár többször is, mert nagyon jó ötletekkel gazdagodok.

    2009. 07. 16.
  12. Egy kérdésem lenne, amiért szerintem sokan elég járatlannak fognak nézni a gastroblogolásban: mi ez a VKF? Azt értem, hogy mindenki küld egy receptet a kiírásnak megfelelően a kiírónak, de ez verseny?

    2009. 07. 17.
  13. Anonymous mondta:

    Már régóta meg akartam sütni ezt a kekszes sós ricotta tortát. A 15 perces narancsos az egyik kedvencem, legszívesebben naponta összedobnék egyet. Azt Hobbits zabkeksz alappal csinálom, ami bár édes, de nem vészes, a kislányom kedvence, így mindig van belőle itthon raktáron. Imádja az egész család (a tortát).
    Ez a sós most változat valahogy nem jött össze, pedig annyira izgatott. Kivételesen mindent a recept szerint csináltam, még a keksz is győri kolevit volt, talán ez lehetett a baj, mert az rettenetes ízűre sikeredett és szétmorzsálódott, ami nem lett volna gond, ha az íze nem fűrészporra emlékeztetne. 🙂 Kicsit sok is volt alul-felül a száraz hozzávalókból, valami nagyon szaftos trutyi hiányzott mellé.
    A legtöbb receptet egyébként imádom, ez most nem kerül be a kedvencek közé, de lehet, én rontottam el vmit. 🙂 üdv, Erika

    2010. 01. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.