Tejcsokoldés málnatorta

A Good Food áprilisi számában néztem még ki magamnak ezt a kekszes tortát, egészen idáig vártam az elkészítéssel, hogy finom, napon érett, hazai málnát vehessek hozzá. A torta durván finom, máglya járna azoknak akik az ilyen recepteket kitalálják. Főleg most, … Tovább Tovább



Főleg most, hogy kilóim száma tartósan 5-össel kezdődik (szeretném is ezt megőrizni), így ilyen önmagukat etető, kalóriabombák csak a hétvégén engedélyezettek.
De kanyarodjunk vissza a tortához, sütni nem kell, ha már nem az első kekszes torta, akkor elég 15 perc az elkészítéséhez. Kezdőknek 25. A három különböző textúra és íz remekül kiegészíti egymást, egyszerűen brutális. Legközelebb annyit változtatnék rajta, hogy a mascarpone felét teljesen homogénre keverném az olvasztott csokoládéval, és két, egy fehér és egy tejeskávé színű réteget készítenék. Most a mascarponét és a csokoládét “éppen hogy” elkevertem, de nem lett olyan szép rajzos a krém, ahogy én azt képzeltem.

Hozzávalók 18 cm-s tortaformához:
15 dkg keksz (Győri Zabfalatokat használtam), 8 dkg vaj, 50 dkg mascarpone, 10 dkg tejcsokoládé (Lindt extra milket használtam), 2 tálcácska málna, cukor ízlés szerint

1. Mozsárban összetöröm a kekszet (morzsa méretűre)
2. 7-8 dkg vajat megolvasztok, elkeverem a kekszmorzsával, ezt a “tésztát” belelapogatom a kapcsos tortaformába, hűtőbe teszem míg a krém elkészül
3. A mascarponét cukorral elkeverem. Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét és lazán a mascarponéhoz keverem
4. Másfél doboznyi málnát a tortára ültetek (egyben)
5. Ráteszem a krémet, egy éjszakán át hűtöm a hűtőben. Maradék málnával díszítem

 
 
 
 
Megosztom
 

43 megjegyzés

  1. Ma nálunk is sztár volt a málna. Tegnap az összes érettet leszedtük anyósomék kertjében 🙂

    Egy kérdésem lenne, hátha neked van vele tapasztalatod (abszolúte nem a tortához kapcsolódik)… Metroban láttam, hogy van friss polip… vajon mennyire lehet ez friss?

    Köszi,
    Reni

    2009. 06. 21.
  2. huh… olvastam a risi e bisi-s kommenteket… mellesleg én a Te hatásodra kezdtem el blogot írni 🙂 mindig szerettem fényképezni és főzni, de eszembe se jutott addig, míg meg nem láttam a blogod, hogy én is online szakácskönyvet írjak… szerintem ha 5-en így gondolják, már megérte 🙂
    biztos én is sznob vagyok 😀 (mellesleg már megkaptam egy-két embertől… mert hogy nálunk mindig van parmezán, mert hogy nállunk mindig van 5féle sajt, mert hogy nálunk blabla…)

    ja és még egy kérdés…
    Amalfi környékén tényleg életveszélyes autóval közlekedni?:D
    Maiori-ba utazunk két hétre szeptemberben és gondoltunk arra, hogy néhány napra kölcsönzünk autót..

    Ne haragudj, hogy nem a tortával kapcsolatosan írtam.

    Szép estét!

    2009. 06. 21.
  3. Múlt hétvégén nálunk is ez a torta volt a főszereplő, fehér csokoládével és eperrel, többi hv. ugyanaz. Egyik pillanatról a másikra elfogyott!
    Igaz, az ihlet/ötlet hozzám Ízbolygótól jött, (Good Foodom nincs) és azóta már több blogon is láttam, szóval én is csak arra biztatnék mindenkit, hogy érdemes kipróbálni, igazad van, Dolce Vita, “durván finom”! 😉

    2009. 06. 22.
  4. Reni!

    Sokszor veszek a METRO-ban halat, nem mindig minden 100%-os, de ha nem tetszik és van raktáron másik, kérésre simán adnak. És hatalmas a választék.
    Amalfi, írj mailt, írok pár dolgot. De nem életveszélyes: )))))

    Gabah!

    Sose voltam nagy piskóta sütögető, és más édes tészta is elvétve készült a konyhámban. Ezt a kekszes tortát azonban készítem minden formában, hihetetlenül egyszerű, gyors és finom

    2009. 06. 22.
  5. Vera mondta:

    Szia,
    Nagyon guszta a torta, csak egy óriási baj van vele… Nem bírom megenni a málnát. Valamiért nem szeretem (biztos túl sok málnát kellett szednem gyerekkoromban). Más gyümölcsből esetleg ami nem málna és nem eper (azt szeretem ugyan de már nem nagyon van), te mit javasolnál? Köszi

    2009. 06. 22.
  6. Vera mondta:

    hm, meggy 🙂 van is itthon, a szomszéd telken szedtem, ugyanis nem lakik ott senki 🙂 Köszi, megyek és elkészítem, hogy holnapra kész legyen. Köszi

    2009. 06. 22.
  7. A kilóim száma tartósan 1-el kezdődik, vagyis már nem árthat. Kipróbáljuk!

    2009. 06. 22.
  8. Szia,
    miattad veszem a Nők lapja Konyháját, és a blogról is egy csomó dolgot megcsináltam már az otthoniak nagy örömére. Nagyon szeretek itt válogatni a receptek közt.
    Ez a torta is nagyon jól néz ki. Az a kérdésem, hogy egy éjszakai hűtés után megáll a krém? Nem folyik szét?
    Csak biztatni tudlak, sok ilyen receptet!!!

    üdv: I

    2009. 06. 23.
  9. Izabella!

    Köszi : )
    Nem, nem folyik szét. A mascarpone ha hűtöd elég kemény a visszaszilárdult csoki is fog még rajta. A képen nincs semmi trükk, ilyen szépen lehet vágni!

    2009. 06. 23.
  10. Szia Kriszta!
    Tegnap tanulás közben kitaláltam, hogy ezt a desszertet csinálom meg a párom mai névnapjára. Gyorsan bringára pattantam (ennek külön örültem, mert alig mozdulok ki a tanulás miatt :)), irány az első Real ABC, ahol se mascarpone, se Lindt csoki (viszont volt ricotta, amit meg a múltkor nem kaptam egy másik ricottás kekszes tortádhoz). Nem adtam fel. Tekertem tovább egészen a Westendben lévő Match-ig, ahol vettem 25 dkg mascarponet (50 dkg helyett, mert nem nemlékeztem, hogy annyi kell), meg egy tábla Lindt tejcsokit. Rohanás a Lehel piacra málnáért, majd haza, gyorsan süti összedob. A kevesebb mascarpone miatt nekem egész barna lett és nem rakhattam a kekszhez elég olvasztott vajat, mert szétesik a morzsarész. Kihívás volt 🙂 megcsinálni a tortát, viszont finom lett! Nekünk nagyon ízlik! 🙂
    Üdvözlettel,
    Zita

    2009. 06. 24.
  11. A csoki mascarpone arány biztos nem rontott rajta : )
    Elég apróra törted a kekszet? Akkor esik szét, ha túl darabos marad a keksz. Túl sok vajtól, meg törik az alja. Nekem a receptben megadott arány mindig működött

    2009. 06. 24.
  12. Biztos bennem van a hiba, de ehetetlenül tömény lett és az egészet kidobtam. Találtam a good food online-on olyat, hogy 300 g krémsajt és 200 ml tejszín, ami szerintem sokkal jobban működhet. Szerintem ezt a tortát is földobná, ha fele-fele arányban lenne mascarpone és felvert tejszín.

    2009. 06. 25.
  13. Szia!
    Lehet, hogy nem lett annyira jól összetörve a keksz. Bizonyos része igen, többi kisebb darabos maradt. Erre legközelebb jobban figyelek. Én cukormentes kekszet használtam és cukrot se tettem a mascarponehoz, szóval a majdnem sós keksz, a savanykás málna és az édes krém jól kiegészítik egymást. Ezt Mitmittanak írom – szóval én nem érzem, hogy ehetetlenül töménye lenne.
    Zita

    2009. 06. 25.
  14. Zizi!

    Egészen aprónak kell lennie, szinte mint a bolti zsemlemorzsa.

    Mitmitta!

    Szerintünk egyáltalán nem volt tömény, persze nem habkönnyű sütike, de kidobni talán kár volt. Az én Good Food-os receptem 30 mascarponét és 20 double cream-et ír. Ez utóbbit váltottam ki szintén mascarponéval, mert ilyet nem kapni, a magyar tejszínek pedig használhatatlanok. Szerintem a tejszínnek amúgy sokkal töményebb, zsírosabb az íze, mint a mascarponéé.

    2009. 06. 25.
  15. Attól volt tömény, hogy olyan volt mintha csokoládés vajjal kentem volna meg. Édes se volt igazán és a keksz mérete nemigen számított, de pont olyanra törte a gép mint a zsemlemorzsa. Nem volt más választásom mint kidobni, mert senki se ette.

    2009. 06. 26.
  16. De igen. Csak azt szerettem volna jelezni, hogy nem attól volt tömény, hogy túl édes, hanem a krém állaga miatt.

    2009. 06. 26.
  17. florentine mondta:

    Próbáltam trükközni a márványossággal, de nekem se nagyon jött össze. A két krém állaga a csoki miatt nagyon különböző, ezért talán a fehér részt rá kellene hűteni, és utána mehetne a csokis, így kb. egyforma szilárdságú lenne mindkettő.

    Mondjuk nem panaszkodott senki 🙂

    2009. 06. 27.
  18. Hali Dolce Vita!

    Most készült el a tortám, benn figyel a hűtőben 🙂 Mivel málna már nem sok van és elég drága is, így őszi barackkal csináltam. Istenieket kaptam a zöldségesnél.
    Köszi a tippet a double creme-mel, azzal csináltam és kíváncsian várom az eredményt (sztem ez a torta nem éli meg az éjszakát :-)))

    Amúgy egy kérdés: sokszor említetted már a Good Food-ot. Július közepén megyünk haza Magyarországra. Vigyek Neked pár számot?

    2009. 06. 29.
  19. Szia! Nálunk most hétvégén debütált, mint szülinapi torta. Hát jó ha maradt 2 szelet, isteni volt! Nekem egy éjszaka hűtés után is, mikor kinn volt az asztalon fél órát, kezdett a krémsajt szétesni, lehet,hogy egy ek.zselatinnal ez elkerülhető?
    a ribizlis lesz a kövi! Szia, Bora

    2009. 06. 30.
  20. Veronika!

    Megköszönöm, itthon 2x-es árat kérnek érte. (ha van régebbit is átveszek)
    Milyen lett a torta?

    Bora!

    fura, hogy mennyire más állagú mascarponékat kapni. Zselatinnal lehet szilárdítani, én nem szeretem használni.

    2009. 06. 30.
  21. Óóóó a torta isteni lett… nyammmm… azért még van egy kicsi belőle, mert biza ha megettük volna, akkor annyi az egy hónapja tartó saláta vacsik eredményének :-)))))

    Oksa, Good Foodot beszerzem és viszem, majd mailen írok ezügyben 🙂
    Szép napot!

    Bora!
    Esetleg próbáld ki tejszínhabbal együtt, nekem bevált.

    2009. 06. 30.
  22. Veronika!

    Várom a mailt, köszi előre is! : )

    Hát igen pillanat alatt porrá rombol minden eredményt ez a süti : ) de nem lehet abbahagyni

    2009. 06. 30.
  23. Anonymous mondta:

    Kedves DV!
    Megcsináltam a tortát, nagy sikere volt annak ellenére, hogy a morzsa leragadt az aljára, így középre tettük, ahonnan mindneki kanalazta a morzsát, és a maradékot, nagy vidámság közepette:-)
    Mit csináltam rosszul? Kicsit recés a kapcsos tortasütő alja…ez lehetett a baj?
    Köszi a szuper receptet ismét.
    Üdv,
    Ányez

    2009. 07. 13.
  24. Ányez!

    Az enyém is recés, de még nem ragadt oda. Óvatosan, vékony pengéjű késsel szoktam leválasztani az aljáról. Talán kicsit sok a vaj, az ragadhatott bele a formába.

    2009. 07. 13.
  25. Szia!
    Csak dicsekedni és dicsérni szeretnék; elsőre sikerült, nem ragad le, nem esik szét, nem ehetetlen, satöbbi, pikkpakk elkészült és isteni.
    Igaz, áfonyával készült és mivel a csokit elfelejtettem, az is kimaradt, de majd pótolom a következőnél. 🙂
    Ilyenek jöhetnének még, a krémek ízesítésében nem vagyok valami kreatív…

    2009. 08. 01.
  26. Anonymous mondta:

    Kedves Dolce Vita!

    Megcsináltam,és hatalmas sikere volt. Én a tetejét még megkoronáztam egy adag tejszínhabbal így még lágyabb és csábítóbb lett. Csodás!
    Amúgy Te hogyan rendelted meg a good food-ot az angol honlapról vagy van valami módj a adolognak? Én is megrendelném…

    Üdv, és keep up the good work!!!

    2009. 08. 01.
  27. Arnold!

    örülök, hogy ízlett, próbáld ki a karamellest is!

    Good food-ot újságosnál veszek (nemzetközi újságokat árusítónál) europressnél elő is lehet rá fizetni vagy közvetlenül a magazin szerkesztőségénél. Erről tapasztalatom nincs, csak láttam, hogy európából van rá mód. Nekem most Angliából hozott egy olvasó pár számot, normál áron, mivel itthon a duplájáért adják

    2009. 08. 02.
  28. Edit mondta:

    ezt is megcsinaltam 😀 irrtooo jo lett, bar en feketecsokit kevertem a mascarponeba es higitottam azt tejszinnel, hogy kremesebb legyen. de hogy az a csokis krem milyen finom …… huhhh

    2009. 08. 23.
  29. Szia! Olvastam,hogy a Good Food-ból van a recept. Te szerzed be? Próbáltam honlapjukon megrendelni, de nem sikerül. Tudnál segítteni? És! Nem mellékesen, apukám szülinapjára készítettem el a tortát még a nyáron, imádták!!! Köszönöm!

    2009. 08. 28.
  30. Ágnes mondta:

    kicsit megkésve, elkészült. naranccsal. hmmm! 🙂
    kösziiii!

    2010. 01. 30.
  31. Megcsináltam, köszönöm a receptet!
    Isteni finom volt! Csak az enyém fehércsokival készült és amaretti keksszel. 🙂

    2011. 09. 19.
  32. Anna mondta:

    A lánykám 2 éves születésnapjára szeretném elkészíteni ezt a tortát, katicabogár alakúra(piros marcipánnal bevonva).
    Szerinted megbírja, ha a tetejére teszek még egy domborított kekszes-vajas réteget, ami megtartaná a marcipánt?

    2013. 04. 04.
  33. Kriszta mondta:

    Anna!

    szerintem marcipánnal ez a torta már túl tömény lenne, inkább piskótára szavaznék, ha marcipámborítást kap: mint pl itt ez a répatorta, http://dolcevitablog.hu/munkak/ ennek sima piskóta a tésztája, trüffelkrém a krémje

    2013. 04. 04.
  34. Bea mondta:

    Már több alkalommal elkészítettem ezt a finomságot málnával. Vajon eperrel is jól működik?
    Köszönöm.

    2013. 05. 17.
  35. Kriszta mondta:

    Bea!
    szerintem igen, de biztos, hogy málnával az ízletesebb

    2013. 05. 21.
  36. Barassó Beatrix mondta:

    Az isteni finom (barátaim és családom körében is nagy sikert aratott)csokoládés tiramisu tortával sikerült kivárni a málnaszezont.:)

    2013. 07. 09.
    • Kriszta mondta:

      Ugye, hogy megérte ; ) a csoki és a málna a kedvenc párosom

      2013. 07. 10.
  37. Johanna mondta:

    Nagyon tetszik ez a torta és szeretném elkészíteni de idő hiányában csak 1 órára tudnám hűtőbe tenni.Mit ajánlasz? Érdemes így megcsinálni vagy szét fog esni?

    2014. 05. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések