Ribizlimorzsa

Azt hiszem, megtaláltam az idei nyár desszert kedvencét. Már ami engem illet. Két évvel ezelőtt clafoutis lázban égtem, sokféle gyümölccsel készült, majd áttértem a sós változatokra is. Egy ideje beleszerelmesedtem a kekszes tortákba, most pedig itt a klasszikus angol crumble, … Tovább Tovább

ltam az idei nyár desszert kedvencét. Már ami engem illet. Két évvel ezelőtt clafoutis lázban égtem, sokféle gyümölccsel készült, majd áttértem a sós változatokra is. Egy ideje beleszerelmesedtem a kekszes tortákba, most pedig itt a klasszikus angol crumble, azaz morzsapite, talán ez lenne a megfelelő magyar szó rá. Legjobb lédús nyári gyümölcsökből készíteni, nekem a piros verzió tetszik a legjobban. A mai anyósom telkén termett ribizliből készült.
Az elkészítése ennek a desszertnek sem bonyolult, tíz perc alatt összerakható. Kicsit tocsogós a végeredmény (pont az ilyen sütiket szeretem), vágni nem lehet. Ha vendégeknek készítjük, süthetjük önálló kis tálakban.

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 4 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 marék szeletelt mandula, csipet só

1. Pucoljuk és mossuk meg a ribizlit. Tegyük egy tűzálló tál aljára, keverjük el 3 púpozott evőkanál cukorral
2. Keverjük össze a lisztet a cukorral a sóval és a mandulával, adjuk hozzá a felkockázott szobahőmérsékletű vajat. Kézzel morzsoljuk össze a tésztát
3. Szórjuk rá a morzsát a ribizlire, 180-200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, míg aranybarna lesz a teteje

 
 
 
 
Megosztom
 

45 megjegyzés

  1. florentine mondta:

    Ez nagyon finom, én a zabpelyhes változatát rendszeresen sütöm.

    2009. 06. 24.
  2. Nekem most nem volt itthon semmilyen gabonám, ezért tettem bele a mandulát. Imádom a zabpelyhet, legközelebb úgy sütöm

    2009. 06. 24.
    • Puszisüti mondta:

      Nekem dió terem, azzal csináltam a ribizlis receptet, 1/4 rész meggyet kevertem a ribizlihez, s langyosan vaníliafagylalttal ettük és csak ettük…
      most a pelyhes következik.

      2015. 06. 30.
  3. Anonymous mondta:

    Még sosem jutott eszembe nyáron készíteni. Mindig a borús őszi/téli esték megédesítője volt mézzel karamellizált almával, körtével, rumban áztatott mazsolával.

    Most majd kipróbálom így is!

    A kép csodaszép, a fodros szélű edényt imádom, nekem is pont ilyen van.

    Boglya

    2009. 06. 24.
  4. meggy, rebarbara, ribizli, szeder ezekből mind finom. Télen kipróbálom az almás-körtéset én is

    2009. 06. 24.
  5. Anonymous mondta:

    Elnézést, off-olnék… Szeretnélek megkérni, hogy ajánlj nekem olyan olasz szakácskönyvet, ami szép, mutatós (ajándékba lesz) és egyszerű olasz ételeket tartalmaz (már ha ismersz ilyet). Lehet magyar, angol, olasz nyelven, a lényeg hogy itthon hozzá tudjak jutni. Köszi, S.Kriszta

    2009. 06. 24.
  6. Októberig nem ér rá : )
    Jamie Olasz kajákat vagy az Olasz Kulináriát ajánlanám

    2009. 06. 24.
  7. Elkészült a rebarbarás verzió zabpehely közreműködésével,szerintem csodás, fogok még csinálni,tuti!

    2009. 06. 24.
  8. Szia Kriszta!
    Szepyke ezzel nem vagy egyedül. Nem hittem a szememnek.Üdv Krisztina

    2009. 06. 24.
  9. Hát ez nagyszerű!
    Mennyire guszta! És mennyire nyári, tényleg! Most sütöttem el a ribizlimet, de ki kell próbálnom, így legközelebb ez lesz a “menü”! 🙂

    2009. 06. 24.
  10. Csak a nyár kellene már hozzá!

    Szepyke, Krisztina!

    Köszi, megnéztem, már értem : ) A verseny követéséről idén is lemaradtam. Aranyosak vagytok, de nem hiszem, hogy ezt ilyen véresen komolyan kell venni.
    A győzteseknek gratulálok!

    2009. 06. 24.
  11. Amúgy Kriszta lehet azért maradt ki a 10-ből, mert olvastam talán olyat (de az is lehet, hogy csak álmmodtam 😀 ), hogy akik valamilyen szinten a főzésből élnek, azokat nem kéne beválogatni az első 10-be, hanem inkább azokat, akik profi módon, hobbi szinten művelik.

    2009. 06. 24.
  12. Én voltam olyan hülye, hogy kicsit komolyabban vettem, mint ahogy kellett volna! 😀 Mert, én is szavazhattam, mint közönségzsűri…

    2009. 06. 24.
  13. Anonymous mondta:

    Köszi a könyvajánlót, októberben majd ajándékozok egyet magamnak is 🙂 Úgy sejtem a saját könyvedre gondoltál… Hajrá! Üdv, S.Kriszta

    2009. 06. 24.
  14. De jó, hogy bekukkantottam hozzád 🙂
    Itt pihen egy csomó ribizlim.. A gyerekek nem szeretik, de ezt holnap elkészítem nekik, hátha 🙂

    (én megvárom az októbert 😀 )

    2009. 06. 24.
  15. Na, én már tavaly megállapítottam, hogy a crumble az én édességem. A tejespite valahogy nem tudta belopni magát a szívembe.

    Télen almával és sok tejszínnel (http://agifoz.blogspot.com/2009/03/jo-nekunk.html), nyáron meg meggyel (http://agifoz.blogspot.com/2009/03/ha-engem-kerdeztek-inkabb-crumble.html) szerintem is mandulás tésztával a csúcs!

    Ja és ami engem illet, most kezdek rákapni a kekszes alapú, sütés nélküli tortákra. Kinek mi a fejlődés iránya.

    2009. 06. 25.
  16. florentine mondta:

    A körte a rebarbarához is nagyon jó, és egy kis őrölt gyömbér remekül illik hozzá.

    2009. 06. 25.
  17. Szia!

    Most kezdtem el blogolni, és az lenne a kérdésem, hogy a LinkWithinben hogy lehet beállítani, hogy a képeket mutassa? Igaz 2 bejegyzésen vagyok túl, de nem tudom, hogy csak kevés a bejegyzés vagy valami nincs jól?

    2009. 06. 27.
  18. GastroLife!

    Nem igazán vagyok profi ezekben a dolgokban, úgy emlékszem, nagyon egyszer volt beállítani, talán csak az oldal linkjét kellett megadni, különleges beállításokra nem emlékszem. Lehet, hogy kevés a poszt hozzá.
    Jó blogolást!

    2009. 06. 27.
  19. Hű, ez nagyon finom volt! Vegyesen került bele málna is, cseresznye is, ribizli is! Legközelebb kevesebb cukorral készítem és a vanília fagyit akkor sem felejtem el mellőle :o) Köszi!

    2009. 06. 27.
  20. Szeretném megkérdezni, hogy a zabpelyhet a mandula helyett használtad? Mi sülne ki, ha kevesebb liszt + zabpehely + mandula is lenne benne, mi a véleményed?
    Nekem van a kertemben rebarbara, de még sosem főztem belőle semmit. Melyik részét kell használni?

    2009. 06. 27.
  21. S. Vike!

    A rebarbara szárát használd fel, karikázd fel fél centisre. úgy rakd a tál aljára.
    Szerintem simán lehet vegyíteni a 3 dolgot

    Felhőlány!
    ideális vendégségbe vinni, finom, és bazi gyors

    2009. 06. 29.
  22. KatAnyaka!

    Örülök, hogy ízlett, az a jó, hogy szinte bármilyen gyümölcsből finom

    2009. 06. 29.
  23. Húúúú ez nagyon jól néz ki, sztem még a héten kerül majd ilyen az asztalra :-)))) Bármilyen gyümiből készíthető? Vagy inkább a savanykásabbakból plussz alma körte?
    A fotó ismét gyönyörű.

    2009. 06. 29.
  24. Szerintem bármiből, rebarbara, meggy, málna (bár ezt írtad, hogy drágán kapni nálatok), barack

    2009. 06. 30.
  25. én is mindjárt megcsinálom 🙂 a végeredényről beszomolok. annyira megtetszettek a bogyók, elhatároztam lekvárt is főzök belőle, ribizli és blueberry (ez nagyon ciki de nem jut eszembe magyarul, bocsánt) a terv 🙂

    2009. 07. 06.
  26. elkészült, fincsi lett, de tömény is, egy kis tálkával alig bírtam megenni :))) igaz a tetejére vanilia fagyi is került, az szuperül kiegyensúlyozta!!

    2009. 07. 06.
  27. Szia!

    Tegnap megsütöttem, nagyon jól sikerült, ribizlivel mondjuk legközelebb több cukrot teszek a gyümire; a morzsába tettem egy kis fahéjat. Tényleg roppant jó desszert, a párom is meglepődött rajta! 😀

    2009. 07. 14.
  28. j.e.d. mondta:

    Sziasztok, segítenétek két kérdésben egy totál kezdőnek?

    1) A hőfok és a sütési idő légkeveréses sütőre van számolva?
    2) Jól értem, hogy a morzsába 1 ek cukor kell?

    Köszi, és bocs, még fontosak az értékek…

    2009. 07. 18.
  29. Szia Kriszta!
    Múlt szombaton ribizlis változatban készítettük el a barátnőmmel. Kevesebb cukrot raktunk bele, kicsit savanykás lett, de fincsi. Egy héttel később (tegnap :)) fekete szedres-almás változat készült, a gyümire kis citromlevet is facsartam, a lisztet fele-fele arányban teljes kiörlésű tönkölylisztre és tönköly fehérlisztre módosítottam és amikor kisült a tetejére szórtam egy kis fahéjat. Isteni lett! Kedvenc süti!!! Még akkor is, ha nagyon meleg van a konyhában… 🙂
    Üdvözlettel,
    Zizi

    2009. 07. 19.
  30. j.e.d.!

    Sima, alul-felül sütést használtam. A sütési hőfok/idő mindig irányadó, minden háztartási sütő máshogy süt, első alkalommal rá kell nézni mindenre, hogy nem sül-e túl gyorsan, lassan.
    Igen, a morzsához is raktam egy evőkanál cukrot

    Zizi!

    Szederrel én is szeretném, remélem nem csúszok le róla, nem vagyunk mostanában itthon

    2009. 07. 20.
  31. Szia Kriszta!

    Régebben olvastam egy receptet, amiben a gyümölcsökhöz még egy ek. étkezési keményítőt is keverni kell (bogyós gyümikhez). Kipróbáltam, és úgy “pudingosabb” lett a gyümölcs része. 🙂

    Réka

    2009. 08. 03.
  32. Réka!

    Jó ötlet, bár nekem tetszett így is. Valamennyi liszt átkerült így is a morzsából, nekem is kicsit pudingos lett a ribizli

    2009. 08. 04.
  33. peroni mondta:

    OK, béna voltam és mind a 4 evőkanál cukrot a tésztába tettem, de még így is nagyon finom volt!!!Kísérleteztem mandula helyett dióval és mogyoróval, de tényleg mandulával a legfinomabb!Ma a szokásos szedres-öszibarack verzió lesz.Köszönöm szépen a receptet Kriszta, nagyon hálás az egész család!!

    2009. 08. 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.