Visszatérek a főzök soraiba!

A múlt héten úgy tűnt, én már soha többet nem fogok főzni, sőt enni sem. Egészen konkrétan így éreztem, miután az egész családot leterítette egy vírusos gyomorra húzódó vírus. Fincsi volt, négyből négyen. Ételre rá sem tudtam nézni, csak pár … Tovább Tovább

Ételre rá sem tudtam nézni, csak pár korty vízre, de az is kijött belőlem. Fogyókúrának nem rossz, de nem kívánom senkinek. Tegnap óta eszünk újra, éljen! A polip még a betegség előtt készült, de képtelen voltam feltenni az oldalra.
Ez a polip fagyasztott áru (Interspar, fél kg 1000 Ft). Próbából vettem. Az ígérettel szemben NEM zsigerelt! Aki ilyet vesz, bizony kell pucolni, de az egész 1 perces munka. Állaga teljesen olyan lesz, mintha friss polipból főtt volna, nekem az íze viszont nem elég tenger ízű. Maradok tehát a frissnél.

Hozzávalók: 50 dkg polip, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél liter paradicsomszósz, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, olívaolaj, 40 dkg spagetti

1. Pucoljuk meg a zöldségeket és 1 fej hagyma és a polip társaságában tegyük fel főni annyi vízbe, hogy bőven ellepje a polipot (a polipot főzés után kell pucolni)
2. Kb. 1-1,5 óra alatt vajpuhára fő az állat, ekkor vágjuk ki a csőrös szájszervét, szemét, és a karok találkozásánál lévő lukat (asszem ez az igazi szája). A fejet vágjuk ketté, kapargassuk ki belőle, amit ott találunk. Daraboljuk fel a polipot.
3. Amíg fő a polip kezdjük el a szósz alapot: a maradék hagymát vágjuk fel apróra, olívaolajon enyhén pirítsuk, majd adjuk hozzá a bort és a paradicsomot, a felaprított fokhagymát
4. Adjuk hozzá a feldarabolt polipot, fél órát-40 percet főzzük a szószt, sózzuk, borsozzuk
5. Frissen főtt spagettivel tálaljuk

 
 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. Anonymous mondta:

    Ez nagyon undi, hogy bírtátok megenni??? Mindjárt kidobom a taccsot, boááá!

    2009. 05. 13.
  2. egyik kedvenc ételünk a polip. Egyszer kóstold meg és megszereted. (Én pl. a pulykától hányok. Gondolom, neked az a kedvenced)

    2009. 05. 13.
  3. Igazán guszta, szeretem a tengeri herkentyűket 🙂 Ki is próbálom ezt majd!

    2009. 05. 13.
  4. Nálunk Olaszországban a polipot még nyersen megszabadítják “szemétől-szájától”, sőt, aki undormányosnak találja a tapadókorongok látványát, az azt is lefejtheti a bőrrel együtt. Ez utóbbit azonban már érdemes akkor elvégezni, amikor az állat megfőtt.
    Sok helyen javasolják, hogy hagyjuk a polipot a főzővízben kihűlni, és akkor vajpuha marad. Nekem bejött!
    Én a főzővízbe mindig teszek egy-két babérlevelet, és egy kis borecetet, főleg ha utána saláta lesz belőle.Jaj, remélem, nem baj, hogy belekotyogtam… 😉

    2009. 05. 13.
  5. Szia Dolce vita!

    Üdv újból a főzők sorában 🙂
    Ismerős amit a vizen élésről írtál… juj az nagyon rossz…
    Én a tengeri herkentyűkkel elég bizalmatlan vagyok, főleg, hogy még azt se tudom hogy kell őket megpucolni.
    De biztos finom ez is 🙂

    2009. 05. 13.
  6. Kedves dolcevita!
    Szerintem nagyon jól néz ki a polpo!főleg, hogy imádunk minden tengeri herkentyűt…
    (undinak semmiképp sem nevezném!)
    Holnap ez lesz nálunk a vacsora!

    2009. 05. 13.
  7. Örülök, hogy már jól vagytok. Te szegény tényleg nagyon fáradtnak néztél ki!

    2009. 05. 13.
  8. A polip jól néz ki – annak aki szereti az ilyesmit.

    A vírussal való ismerkedést mi is kipipáltuk már az idén. Jó fogyókúra. Nálunk a legkisebb szerencsére megúszta.

    2009. 05. 13.
  9. Anonymous mondta:

    A májusi Nők Lapja konyha nagyon jó. Gratulálok! (kicsit megkásve:))
    Anna

    2009. 05. 14.
  10. joa mondta:

    Nálunk a polip galíciai módra készül, vagyis a frissen főtt puha polipra öntünk olívaolajat, megsózzuk, megpaprikázzuk és irdatlan mennyiségű fokhagymát nyomunk rá. Friss fehér kenyérrel mennyei.

    2009. 05. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.